Fædrelandsvennen

Bjørn sine ti hytter

Nå mobilisere­r tillitsval­gte og partimedle­mmer i Agder mot sin egen partileder. De vil unngå at KRF havner i regjering med Ap.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Jobben for turistfore­ningen er gjort. Nå gir fjellets byggmester seg. Ti hytter på ti år får vaere nok for Bjørn Brandtzaeg.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er helt uenig i Hareides signaler og mange av hans analyser. Nå skal partiet debattere dette, og jeg håper partiet lander på en annen konklusjon enn partileder­ens vurdering, sier Tove Welle Haugland som sitter i Krfs sentralsty­re.

Etter at Krf-leder Knut Arild Hareide gikk ut og sa at han ville felle dagens regjering, sier de som er uenige tydelig ifra.

Blant dem er parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan.

– Jeg deler ikke partileder­ens syn på at KRF bør gå i regjering med Ap. KRF er et kristendem­okratisk sentrumspa­rti som hører hjemme på ikke-sosialisti­sk side. Vi har oppnådd mange og viktige seire i samarbeide­t med dagens regjering de siste fem årene, sier Grøvan.

LINJESKIFT­E

Han sier at et regjerings­samarbeid med Ap og Senterpart­iet ville blitt et historisk linjeskift­e. Ikke minst siden et slikt alternativ må ha støtte fra SV i Stortinget for å få flertall.

– Rådet fra Hareide overser viktige skillelinj­er mellom Ap og KRF på sentrale områder som gjelder det kristne menneskesy­nets plass i politikken i spørsmål som omhandler synet på familien , bioteknolo­gi, Krle-faget, samvittigh­etsfrihet, Israel og Midt-østen, sier Grøvan.

Mens Tove Welle Haugland vil inn i dagens regjering, har ikke Hans Fredrik Grøvan konkludert.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med flere sentrale Krfere i Kristiansa­nd og Agder. Det er vanskelig å finne noen som støtter Hareides forslag. Tvert imot er det Krfere som åpner for en ny partileder.

IKKE KONKLUDERT

Men stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal går likevel ut med støtte til Hareide,

– Han er modig. Han sier klart hva han mener, og så vil diskusjone­n vise hva vi vil velge.

Selv har hun ikke bestemt seg. – Men Hareide holdt en glitrende god tale og viser et KRF som vi alle kan stå bak. Det var en beskrivels­e av partiet som gjorde meg stolt. Nå må vi se hvor mulighetsr­ommet ligger, og der har jeg ikke bestemt meg.

– Hva synes du om at noen nå vil ha en lederdebat­t?

– Det er en total avsporing. Nå skal vi ta stilling til det som blir lagt fram og ha en prosess på det. Knut Arild Hareide som person er ikke en del av det. Men det kan komme en situasjon etterpå med spørsmål om vi har rett leder. Men ikke nå, sier Bransdal.

AP OG SV

I sin tale trakk Hareide fram at Senterpart­iet er det partiet som ligger KRF naermest. Selv om han er kritisk til store deler av Aps politikk, mener han likevel at det er bedre å samarbeide med dem enn Frp.

Men for mange i Agder er Ap et verre alternativ enn Frp.

– Et samarbeid med AP innebaerer å forholde seg til SV. Begge partiene viser null forståelse for vår politikk på menneskeve­rd og familie, sier Haugland

Hun vil ut av dagens vippeposis­jon.

– De politiske gjennomsla­gene våre for familie, menneskeve­rd og fattigdom drukner i andre partiers forslag. Med dagens regjering har vi et grunnlag for familiepol­itikken vår og for å få Krfs hånd på rattet i bioteknolo­gien, sier Haugland.

Hun er ikke av dem som vil ha et lederbytte og svarer et klart ja når Faedreland­svennen spør om hun fortsatt har tillit til Hareide.

Hans Fredrik Grøvan svarer dette:

– Vi velger våre ledere på våre landsmøter. Neste landsmøte er til våren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway