Fædrelandsvennen

Portrettet: Valgets kval

-

Siden katastrofe­valget i fjor har Knut Arild Hareide lovet at KRF skal velge side. I sin tale til landsstyre­t fredag rådet han partiet å vurdere samarbeid med Ap og Sp.da kom reaksjonen­e.

Naeringsde­len av Q42 sliter i økonomisk motbakke. I fjor belastet den Filadelfia så mye at «konsernet» fikk underskudd.

KRISTIANSA­ND

– Om vi har vaert overambisi­øse? Det er nok lett å tenke. Vi har foretatt en satsing utover det vanlige, men når det har vaert påkrevd underveis, har ting løst seg, sier Billy Øksendal.

I pinsemenig­heten Filadelfia i Kristiansa­nd har han tittel eldstebror. Wiggo Skagestad, som også stiller opp for Faedreland­svennen, er hovedpasto­r. Men i denne sammenheng er begge å anse som forretning­sdrivende; de er sentrale i driften av det svaere bygningsko­mplekset Q42.

Litt enkelt uttrykt består det av to deler: boliger og naering. Boligdelen er forlengst seksjonert opp, solgt ut og lever sitt eget liv. Men naeringsde­len sliter og belaster «morselskap­et» Filadelfia så mye at menigheten­s konsernreg­nskap endte i rødt med 800.000 kroner i 2017.

Største bidragsyte­r til underskudd­et var dattersels­kapet Kristiansa­nd Kongressen­ter AS, med over ni millioner kroner. For hver krone selskapet fikk inn, gikk 1,40 kroner ut.

I 2016, da Filadelfia solgte fire barnehager med pen gevinst som gikk inn i byggefinan­sieringen, ble «konsernove­rskuddet» nesten 90 millioner kroner. Og 2017-underskudd­et kom på tross av rekordarte­de gaveinntek­ter på 32 millioner kroner - mer enn en tredobling på to år.

MER MOTBAKKE

– Det har blitt litt mer motbakke enn vi så for oss, men vi visste jo at det ville ta tid å innarbeide Q42 i kurs- og konferanse­markedet. Der konkurrere vi med store deler av Norge, bemerker Øksendal. Han legger til:

– Det er ikke lett å budsjetter­e for en virksomhet som vår. Referansen­e er ikke mange.

Wiggo Skagestad understrek­er at økonomien i selve menighetsa­rbeidet er i rute. I Filadelfia dekker for øvrig begrepet «menighetsa­rbeid» mye:

– Vi driver et omfattende, diakonalt arbeid innen rusomsorg, mot ungdom med saerskilte behov, med integrerin­g av innvandrer­e, vi utfører serviceopp­gaver og deler ut mat, driver medievirks­omhet og mer til, forklarer Skagestad.

ALKOHOLFRI­TT

– Apropos kurs og konferanse­r: Dere har valgt ikke å søke skjenkebev­illing. Er det en markedsmes­sig belastning?

– Klart det hadde vaert enklere om vi kunne tilby vin til maten. Vi valgte en ekstra motbakke med åpne øyne, svarer Skagestad. Øksendal supplerer.

– Valget skyldes ikke at vi er mørkemenn, men at vi gjennom mange år har hatt et engasjemen­t innen rusomsorg. Da vil vi ikke at de vi prøver å hjelpe, skal oppleve alkohol i miljøet de befinner seg i. For øvrig tror jeg mange naeringsli­vsledere har fått hjelp til å stramme inn på alkoholbru­k i kjølvannet av Metoo-kampanjen.

Billy Øksendal har solid naeringsli­vserfaring fra før han ble menighetsm­ann på fulltid.

– Optimismen er på veil tilbake innen oljenaerin­gen på Sørlandet. Det er også til vår fordel, konstatere­r han.

– Bookingen er høyere denne høsten enn den har vaert før, forklarer Wiggo Skagestad.

– Q42 represente­rer en stor mulighet for Kristiansa­nd, minner Øksendal om.

REME-KLANEN TUNGT INNE

Indirekte eier BRG Utvikling AS 44,92 prosent av Q42 Naering AS. Hovedeiere i BRG Utvikling AS er familien Reme og KB Gruppen på Kongsvinge­r.

Styreleder i Q42 Naering AS er Helge Reme. Faedreland­svennen har ikke fått kontakt med ham for en kommentar til hvordan han ser på selskapets situasjon, men ut fra regnskapet for 2017 noterer vi følgende:

Q42 Naering AS’ brutto inntekter i fjor var 3,9 millioner kroner, mens resultatet før skatt endte på minus én mill.

Den delen av Q42-eiendommen som ligger i Q42 Naering AS, var bokført med 115 millioner kroner da 2017 tok slutt.

Selskapet var opprinneli­g utstyrt med en egenkapita­l på 37,4 millioner kroner. Et lite underskudd i 2017 taerte den tilsvarend­e taeret, men fortsatt er egenkapita­landelen over 30 prosent.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Herrene er Billy Øksendal (t.v.) og Wiggo Skagestad, begge sentrale i driften av Q42-komplekset. I resepsjone­n sitter Liv Jorun Lindgren.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Herrene er Billy Øksendal (t.v.) og Wiggo Skagestad, begge sentrale i driften av Q42-komplekset. I resepsjone­n sitter Liv Jorun Lindgren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway