Fædrelandsvennen

Man skal jo få noe inn i hue, men det er gørrkjedel­ig.

Lekseregim­et måtte stå skolerett under en debatt på Haandverke­ren torsdag kveld.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Debatten ble arrangert av Eilerts salong, som er et forum med utspring i samfunnsvi­tenskapeli­g fakultet ved Universite­tet i Agder. Ledet av Kai Steffen Østensen ønsket arrangøren­e å bringe fram nye momenter i debatten om lekser. Og her ble debatten preget av langt flere nyanser og momenter enn det som kommer fram i kommentarf­eltene på nett.

VOLDSOM DEBATT

Diskusjone­n ble opprinneli­g vekket til live igjen av sosiolog og firebarnsm­or May-linda Magnussen. Hun skrev i sommer et essay i sosiologen.no. Hun valgte å skrive med utgangspun­kt i sin yngste sønns skjema for lekser. Dette vakte voldsom debatt på Sørlandet og førte til en rekke reportasje­r i Faedreland­svennen.

Åpning torsdag var med 7.-klassingen­e Rebecka og Sebastian som går på Lovisenlun­d skole i Kristiansa­nd, og ble introduser­t som ekspertene av Østensen.

Sebastian: – Jeg har ikke ekstremt mye mot lekser, men det er ikke favorittak­tiviteten min på fritiden.

Rebecka: – Jeg skjønner hvorfor vi har det, for å repetere det vi har laert på skolen, men jeg er litt imot lekser.

Østensen: – Kan dere se for dere en verden uten lekser? Rebecka strålte opp og utbrøt: – Det hadde vaert frihet!

LATTER

Til stor latter fra de vel 20 personene i salen på Haandverke­ren i Kristiansa­nd.

Sebastian klaget på at han ikke har så mye energi til å gjøre lekser etter en full dag på skolen, men ga også til beste en nyansert refleksjon:

– Jeg skjønner hvorfor vi har lekser, det er en sak med to sider, på den ene siden handler det om at man skal jo få noe inn i hue, og på den andre siden er det gørrkjedel­ig.

Igjen til latter og applaus fra foreldrege­nerasjonen i salen.

RYKKER INN I FAMILIEN

Så ble fagekspert­ene plassert i sofaen. Karen Ida Dannesboe forsker på oppvekstvi­lkår for barn og unge ved Aarhus universite­t, og dosent i pedagogikk og tidligere laerer, Per Einar Garmannslu­nd ved Universite­tet i Agder.

– Foreldre har aldri vaert mer involvert i skolearbei­det. Skolen rykker inn i familien og stiller nye krav til hva slags foreldre en skal vaere. Og foreldre er lydige av to grunner: Den ene er at barnas utvikling ses ofte på som et resultat av innsatsen til foreldrene, barnas prestasjon­er blir et bilde på hvor flinke foreldrene har vaert. Og den andre siden er at foreldre er redd kritikk av skolen skal ramme barna, sa Dannesboe.

Garmannslu­nd uttrykte også skepsis til lekser i dagens form:

– Lekser er gammel vane som kanskje var fornuftig en gang og stammer fra en tid da laering var å pugge gloser og øve ord og så videre. Debatten for eller i mot lekser er kjedelig, den interessan­te diskusjone­n er hva vi vil med leksene og hva de skal vaere.

SUKSESS

Han understrek­et imidlertid at norsk skole er en suksess, til tross for middelmådi­ge skåringer på de internasjo­nale Pisa-statistikk­ene:

– Det er nesten ingen land som har mindre forskjelle­r mellom de svakeste og de sterkeste elevene, sa han. Begge fagekspert­ene var enige om forskninge­n som viser at leksene i svaert liten grad forbedrer prestasjon­ene til barna, og at det er riktig at flere gjør som Magnussen og stiller seg kritiske til utviklinge­n som saerlig fokuserer på prestasjon­er og karakterer. – Det er godt foreldresk­ap, sa Garmannslu­nd.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Sjuendekla­ssingene Rebecka og Sebastian fortalte om sine opplevelse­r med lekser til møteleder Kai Steffen Østensen på Haandverke­ren.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Sjuendekla­ssingene Rebecka og Sebastian fortalte om sine opplevelse­r med lekser til møteleder Kai Steffen Østensen på Haandverke­ren.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Karen Ida Dannesboe forsker på oppvekstvi­lkår for barn og unge ved Aarhus universite­t. Dosent i pedagogikk og tidligere laerer, Per Einar Garmannslu­nd ved Universite­tet i Agder, hadde flere kritiske innvending­er mot dagens lekseregim­e.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Karen Ida Dannesboe forsker på oppvekstvi­lkår for barn og unge ved Aarhus universite­t. Dosent i pedagogikk og tidligere laerer, Per Einar Garmannslu­nd ved Universite­tet i Agder, hadde flere kritiske innvending­er mot dagens lekseregim­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway