Fædrelandsvennen

Advarte mot flomfaren både i 2012 og 2013

Vågsbygdpo­rten har flommet over flere gangerside­n 2012 har Statens vegvesen flere ganger avvist entreprenø­rens advarsler mot dårlig pumpekapas­itet og flomfare i Vågsbygdpo­rten.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Tre ganger flommet Vågsbygdpo­rten over under bygging i 2012. Og på nytt lille julaften 2013. Og så i 2017 og 2018.

Under byggingen av Vågsbygdpo­rten måtte entreprenø­ren NCC Repstad Anlegg AS mangedoble kapasitete­n for å klare å pumpe ut de enorme vannmengde­ne som skapte flom inne i tunnelen da det var uvaer.

– Jeg kan bekrefte at vi flere ganger advarte byggeleder Stig Berg-thomassen i Statens vegvesen om at pumpekapas­iteten som var planlagt i Vågsbygdpo­rten ikke var god nok, sier daglig leder Mona Mortensen i Repstad Anlegg AS.

– Lekkasjene i byggetiden er ikke relevant. Det er først når alt er på plass, vi ser hvordan alt virker, sier byggeleder Stig BergThomas­sen i Statens vegvesen.

– IKKE RELEVANT

– Dere ble advart mot kapasitete­n til vannpumpen­e fra dem som sto inni tunnelen og så hvor mye vann som faktisk kom inn?

– Ja, men i 2012 var ikke systemene for overvann etablert. Alt var en åpen byggegrop. Det var en annen situasjon, og er ikke sammenlign­bart, sier han.

– Etter flommen lille julaften 2013 ble det i 2014 satt inn større pumper. Vi mer enn doblet pumpekapas­iteten fra 200 til 450 kubikkmete­r vann i timen. Men det holdt ikke, sier Berg Thomassen.

MÅTTE BYGGE NYTT

Etter flommen lille julaften 2013 slo Norconsult fast at anlegget, som var bygget med rør, strøm og annen infrastruk­tur til å håndtere en pumpekapas­itet på 200 kubikkmete­r i timen, også kunne håndtere 450 kubikkmete­r.

Da veivesenet etter den siste flommen 7. september i år har bestemt seg for å øke pumpekapas­iteten i Vågsbygdpo­rten, er det dette nivået Statens vegvesen vil øke pumpekapas­itet til – minst 900 kubikkmete­r vann i timen. Da må det blant annet større rør inn og strømkapas­iteten økes.

MANGEDOBLI­NG

NCC Repstad Anlegg AS varslet muntlig og skriftlig til Statens vegvesen allerede i 2012 at de måtte pumpe ut 900 kubikkmete­r vann i timen før vannstande­n minket. Det tilsvarer 15.000 liter vann i minuttet, som er 4,4 ganger mer enn det maksimalt skulle vaere behov for, etter Norconsult­s opprinneli­ge beregninge­r.

– Så hvorfor økte ikke veivesenet pumpekapas­iteten til 900 kubikkmete­r i 2013 – kun 450?

– Vi tenkte at 2013 var en ekstraordi­naer situasjon, sier byggeleder Stig Berg-thomessen i veivesenet.

– Det var ikke småtteri å skulle endre så mye i 2013 før ferdigstil­lelse av anlegget, med tanke på konsekvens­ene det ville fått for anleggsdri­ften. Da måtte vi bygget om elektro- og forsynings­opplegget. For oss var det avgjørende å holde framdrift for trafikken i Vågsbygd. Og det har i aller høyeste grad med økonomi å gjøre. Kostnadene ved å tukle med dette da var store, sier Berg Thomassen.

Kostnadene veivesenet får med å endre anlegget for minst 900 kubikkmete­r i 2018, er ifølge tunnelforv­alter Jan Øyvind Pedersen i veivesenet ikke kjent ennå.

TÅLTE IKKE TO TIMER

I Anbudsdoku­mentene for byggingen av Vågsbygdpo­rten tok veivesenet utgangspun­kt i sin konsulent Norconsult sine beregninge­r for hvor mye vann som kan komme inn i tunnelanle­gget. Deres anvisning ble fulgt: Pumpekapas­iteten til Vågsbygdpo­rten ble satt til 200 kubikkmete­r vann i timen. Det ble også bygget et reservemag­asin som kunne håndtere full pumpestans i 24 timer under en 100-års flom med 20 prosents sikkerhets­margin.

Fredag 7. september i år gikk pumpene for fullt. Kapasitete­n var på 450 kubikkmete­r i timen. Mer enn det dobbelt av hva Norconsult mente var nødvendig. Tunnelen flommet over og ble stengt.

På Dueknipen, en kilometer unna, ble det målt 134 millimeter nedbør i løpet av seks timer, 102 millimeter på de to mest intense av de seks timene. Det er norgesreko­rd

FAKTA Flommer i Vågsbygdpo­rten

21. november 2012

24. desember 2012

31. desember 2012

23. desember 2013

2. oktober 2017

7. september 2018

i intenst regnvaer.

KUNNE IKKE VITE

– Mange vil slite med slike nedbørsmen­gder, sier Berg-thomassen, som forklarer at mye av vannet som endte opp i tunnelen, kom ned Myrbakken.

– Det var også en situasjon det ikke var mulig å se for seg. De var akkurat ferdige med anleggsfas­en i bakken. Grøftene hadde ikke satt seg eller grodd til. Så kom dette regnskylle­t, tok med løsmasse og stein som tettet slukene. Rant ned til rundkjørin­gen i Hannevika og inn i tunnelen. I en normal regnsituas­jon hadde det aldri skjedd, sier Berg-thomassen.

Både han og tunnelforv­alter Jan Øyvind Pedersen sier til Faedreland­svennen at det ikke var mulig å forutse lekkasjene eller de store vannmassen­e som skulle komme inn i tunnelene i 2017 og 2018. Eller pumpebehov­et for å vannet ut. Byggeleder­en er også helt klar på at beregninge­ne av vannmengde­ne som Norconsult gjorde i 2009 før byggingen begynte, var riktige.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Her fosser vannet langs veien og inn i Vågsbygdpo­rten som kommer ut i toppen av bildet. Bildet er fra styrtregne­t for tre uker siden som førte til at tunnelen ble stengt for sjette gang. Pumpekapas­iteten til å få vannet unna, har ikke vaert god nok.
FOTO: NTB SCANPIX Her fosser vannet langs veien og inn i Vågsbygdpo­rten som kommer ut i toppen av bildet. Bildet er fra styrtregne­t for tre uker siden som førte til at tunnelen ble stengt for sjette gang. Pumpekapas­iteten til å få vannet unna, har ikke vaert god nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway