Fædrelandsvennen

Krever fullt innsyn i selskapet

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kommunens eget kontrollor­gan får ikke vite om alt som skjer i Kanalbyen Eiendom. Selv om kommunen eier halve selskapet.

– Det er ikke listene over hvem som har kjøpt jeg er opptatt av. Jeg er opptatt av å kunne oppretthol­de kontroll og tilsyn i denne type selskap, sa leder av kontrollut­valget Makvan Kasheikal (Dem) i et møte torsdag ettermidda­g.

Der diskuterte de saken rundt utbygginge­n av Kanalbyen. Saken begynte med at Makvan Kasheikal selv ville vite hvor mange personer med tilknytnin­g til havna og kommunen som hadde kjøpt leilighet der, og om det kunne vaere problemer med habilitet. Nå har kontrollut­valget fått oversikten og revisjonen mener at det ikke har skjedd noe galt. Men samtidig er de klare på at de ikke har fullt innsyn i denne type saker – fordi det også er en privat eier i Kanalbyen Eiendom.

NYTT FORSØK

Kasheikal ville gjøre et nytt forsøk på å få fullt innsyn.

– Det er på grunn av det prinsipiel­le. I løpet av de tre årene jeg har vaert leder av kontrollut­valget, har dette vaert den mest belastende saken. Jeg har fått anonyme tips og ikke-anonyme tips. Det har vaert en belastning for meg som person.

Under møtet kom det fram at i arbeidet med å gå gjennom Kanalbyen Eiendom hadde revisjonen fått se listene over hvem som hadde kjøpt. De har etter dette gått ut med fire navn som de mener er av offentlig interesse.

De fire er:

●●Sven Erik Knoph: Daglig leder i Kanalbyen Utvikling

●●Thomas Granfeldt/kraegeveie­n Bygg: Granfeldt er assisteren­de havnedirek­tør og eier 33 prosent i Kraegeveie­n Bygg.

●●Terje Lilletvedt: Nåvaerende teknisk direktør i Kristiansa­nd (ikke da kjøpet ble foretatt)

●●Åsa Grønningsa­eter Aglen: Gift med havnedirek­tør Halvard Aglen

Men revisjonen konkludere­r også med at det ikke er noe som tyder på at de har brutt noen regler om habilitet. Derfor ville både Vidar Karlsen (KRF) og Terje Pettersen (H) avslutte saken nå.

– Hvorfor skal vi spinne videre på denne saken. Vi har fått den informasjo­nen vi trenger, sa Terje Pettersen.

DOBBELTSTE­MME

Saken endte med at det var Kasheikals dobbeltste­mme som avgjorde sammen med stemmen fra May Erna Karlsen. Både Terje Karlsen og Vidar Pettersen mente det var unødvendig med enda en runde så lenge det ikke var noe som tydet på kritikkver­dige forhold.

– I denne konkrete saken har jeg fått de svar jeg ønsker. Jeg reagerer også når det brukes ord som anonyme tips og habilitet. Det kan godt tenkes at det har utilsikted­e konsekvens­er ved at man sår mye tvil, sa Pettersen som la til at han forstod de prinsipiel­le sidene ved saken.

Forslaget som Kasheikal fikk gjennom, betyr at revisjonen undersøker med fylkesmann­en og departemen­tet om de kan få innsyn i denne type saker.

– Dette er også viktig for hvordan kommunen organisere­r slike selskap i årene framover. Det er snakk om verdier for flere hundre millioner, og da er det viktig med åpenhet.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kontrollut­valget behandlet torsdagen saken om Kanalbyen. Her er leder Makvan Kasheikal (Dem) sammen med kontrollut­valgets sekretaer Alexander Etsy Jensen.
FOTO: KJETIL REITE Kontrollut­valget behandlet torsdagen saken om Kanalbyen. Her er leder Makvan Kasheikal (Dem) sammen med kontrollut­valgets sekretaer Alexander Etsy Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway