Fædrelandsvennen

Nasdaq sjekket ikke Einar Aas på nesten ett år

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Da Einar Aas gikk overende som krafthandl­er, var det gått nesten ett år siden Nasdaq sjekket økonomien hans. Og tallene de da benyttet, var ti måneder gamle.

Det går fram av en redegjørel­se fra Nasdaq Clearing AB, omtalt på energinett­stedet Montel.no.

Einar Aas har vaert den eneste privatpers­onen til å handle kraft på Nasdaq Commoditie­s-børsen. For å få nødvendig tillatelse, har han måttet dokumenter­e å disponere minimum 70 millioner euro i «likvide midler». I praksis betyr det bankinnsku­dd eller lett omsettelig­e verdipapir­er. Og 70 mill. euro tilsvarer 663 millioner kroner etter dagens kurs.

2016-LIGNINGEN

Nasdaq Clearing opplyser at siste gang Einar Aas’ finansiell­e situasjon ble ettergått, var i oktober 2017, da ligningsli­stene for inntektsår­et 2016 ble offentligg­jort i Norge.

Sett i ettertid kan man neppe klandre Nasdaq for ikke å ha grepet inn mot Aas på det tidspunkt, selv om det jo var ti måneder etter at inntektsår­et var gått over i historien.

De tre sentrale tallene for ham fra ligningen for 2016 er nemlig som følger:

Skattemess­ig 2.171.043.833 kroner

Netto inntekt: 832.798.713 kroner

Betalt skatt: 226.755.431 kroner formue:

GJELDSFORH­ANDLINGER

Som kjent betalte Einar Aas inn 350 millioner kroner da portefølje­n gikk sur og Nasdaq strammet til overfor ham. Det var hans siste tilgjengel­ige midler. Etter at portefølje­n ble tvangssolg­t - ingen eksterne vet ennå til hvem - er hans øvrige verdier i form av eiendommer og andre investerin­ger «fryst».

Nå forbereder Nasdaqs advokater fra Wikborg Rein en utenomrett­slig gjeldsforh­andlingspr­osess hvor også disse verdiene går inn.

For ordens skyld: Einar Aas har gjort det klart at han ikke ønsker å bli kontaktet i sakens anledning, og at han ikke kommer til å gi noen uttalelser.

 ?? ARKIVFOTO ?? Nasdaq-administra­sjonen hadde ikke kredittsje­kket Einar Aas på nesten ett år da han gikk overende.
ARKIVFOTO Nasdaq-administra­sjonen hadde ikke kredittsje­kket Einar Aas på nesten ett år da han gikk overende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway