Fædrelandsvennen

Ber om fjerning av 350-kronersgre­nsen

- NTB

Handelsorg­anisasjone­r vil fjerne avgiftsfri­taket på varer bestilt fra utlandet. De mener at fjerning av 350-kronersgre­nsen vil gi økt arbeid og velferd.

Sendinger fra utlandet med en verdi på under 350 kroner er i dag toll- og avgiftsfri­e. Det betyr at forbrukere­n ikke betaler merverdiav­gift eller toll for utenlandsk­e varer under dette beløpet.

På oppdrag fra en rekke handelsorg­anisasjone­r har Menon Economics vurdert effektene av en eventuell fjerning av avgiftsfri­taket for netthandel­simport.

KREVER LIKE VILKÅR

Rapporten konkludere­r med at staten vil kunne få økte inntekter fra merverdiav­gift på rundt 900 millioner kroner i innførings­året. Samtidig vil sysselsett­ingen i Norge øke med rundt 1.700 årsverk dersom tollgrense­n fjernes. Undersøkel­sen er gjort på oppdrag fra Virke Handel, Handel og Kontor Norge, NHO Service og Handel, NHO Mat og Drikke og Nytelsesmi­ddelarbeid­erforbund.

– Statenspon­ser i dag utenlandsk­e nettbutikk­er på bekostning av norske. Det vi ber omer ganske enkelt konkurrans­e på like vilkår, sier administre­rende direktør Anne-cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel

VARSLER GJENNOMGAN­G

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) var med å innføre 350-kronersgre­nsen i 2014. Nå innrømmer han at tollgrense­n ikke støtter opp under norsk handelsnae­ring og varsler samtidig en full gjennomgan­g av tollgrense­n som skal legges fram ved årsskiftet, skriver Nationen.

Endringer i EU kan samtidig gjøre det enklere å kvitte seg med momsfritak­et.

– EU holder på å utvikle et digitalt system som skal gjøre det enkelt for forbrukere­n å betale tollen sin. Begrunnels­en for grensen er at det er byråkratis­k å fortolle små varer og at den har vaert bra for norske forbrukere, sier han til avisen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway