Fædrelandsvennen

Sammen for de eldre

- MINNIE NYPAN leder for Besøkstjen­esten Kristiansa­nd Røde Kors

1. oktober er den internasjo­nale eldredagen.

Eldredagen er en anledning til å minnes om at eldre ønsker å bli sett og tatt på alvor. Omsorgen for våre eldre får sjelden oppmerksom­het nok til at det havner i mediene eller øverst på politikern­es prioriteri­ngslister.

Røde Kors mener vi bør vaere mer ambisiøse i eldreomsor­gen, og kommer med anbefaling­er til hvor det bør rettes en innsats til våre lokalpolit­ikere.

I en ny rapport «Ingen tid til omsorg? Eldreomsor­gen slik vi møter den» har Røde Kors fått et innblikk i den nasjonale situasjone­n til eldre på sykehjem. Våre frivillige forteller om ansatte med stort engasjemen­t og hjerte for de eldre, men også at det finnes utfordring­er på systemplan. Eldre som sitter og ser på TV på sykehjemme­t uten mange andre aktivitets­tilbud. Lite tid til omsorg og sosial kontakt. For lite fokus på kos og hygge rundt måltidene. Vanskeligh­eter med å nyttiggjør­e seg helsetilbu­d.

I regjeringe­ns nye eldrerefor­m, Leve hele livet, anerkjenne­s også mangler i eldreomsor­gen. Flere eldre fører til at mange blir boende hjemme lenger. De som kommer på sykehjem er gjerne eldre og sykere enn de har vaert tidligere. Dette fører til at dagens og fremtidens lokalpolit­ikere må ta mange krevende valg og prioriteri­nger. Spesielt ufrivillig ensomhet og isolasjon blant eldre er et økende folkehelse­problem. Det å savne sosial kontakt over lengre tid – kan innvirke både på den fysiske og mentale helsen. Tilbakemel­dingene fra kommunale og statlige aktører er at de ønsker økt involverin­g av frivillige, for å bidra til å baere velferdsby­r- den i årene som kommer. Vi utfordrer lokalpolit­ikerne til å se hvilke grep de kan ta for at eldre får møtt sine sosiale behov.

Røde Kors sitter ikke på én fasit for hvordan kommunen skal gi et bedre tilbud, her kreves det at lokalbefol­kningen, lokalpolit­ikere og frivilligh­eten går sammen om å finne de tilbudene som passer best lokalt. Vi i Røde Kors er klare til å bidra ytterliger­e for å styrke vår innsats. Samtidig er oppfordrin­gen vår til politikere tydelig- handling må skje nå! Våre anbefaling­er er:

*Eldres ensomhet må tas på alvor *Flere tilpassede aktivitete­r *Bedre måltidsopp­levelser *Samarbeide­t mellom myndighete­ne og frivilligh­eten må bedres *Styrking av tilskuddso­rdninger for organisasj­oner med aktivitet for eldre *Bedre tilrettela­gte helsetilbu­d

Bare i Kristiansa­nd har Røde Kors 100 besøksvenn­er, som hver uke besøker eldre og ensomme i hjem og i institusjo­n. Potensiale­t for å øke dette tallet er enormt. Felles for besøksvenn­ene er at de ønsker å bidra til å gjøre hverdagen bedre for eldre i lokalsamfu­nnet. På tross av mange frivillige opererer Røde Kors med venteliste­r for å få en besøksvenn. Vi har plass til flere frivillige, og dette er også en invitasjon til privatpers­oner som ønsker å bidra til å gjøre vårt lokalsamfu­nn varmere. Det handler om menneskeve­rd, og hvordan vi ønsker å behandle våre eldre.

❞ Her kreves det at lokalbefol­kningen, lokalpolit­ikere og frivilligh­eten går sammen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi bør vaere mer ambisiøse i eldreomsor­gen, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Vi bør vaere mer ambisiøse i eldreomsor­gen, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway