Fædrelandsvennen

Demokratie­t er blitt mer usikkert

Vi må selv utvikle og ta vare på folkestyre­t hvis vi skal ha demokrati her i landet også om 50 år.

- ASLAUG KRISTIANSE­N INGER MARIE DALEHEFTE førsteaman­uensis, Institutt for pedagogikk, UIA

Under Arendalsuk­en i år slo fungerende Nho-sjef Ole Erik Almlid alarm: Funn i forbindels­e med naeringsli­vets perspektiv­melding viser at bare 50 prosent av personer i Norge mellom 30 og 39 år synes det er viktig å bo i et demokratis­k land. Blant de eldre sier de fleste at det er viktig, men bare 55 prosent av de aller yngste.

Disse funnene stemmer overens med lignende funn i EU og USA. Tallene debatteres, men trenden er tydelig. Norges befolkning interesser­er seg lite for demokratis­ke verdier. Skal vi vaere bekymret?

Vi lever i en tid hvor krefter både fra høyre- og venstresid­en utfordrer demokratis­ke tenkesett og verdier. Internett og sosiale medier sprer både riktige nyheter og fake news i en hastighet som ikke kan stoppes. å en internasjo­nalkonfera­nse ved universite­tet Duisburg-essen i Tyskland nylig, var nettopp demokrati og moral tema. Tanja Florath fra det tyske familiemin­isteriet, sa følgende: «Vi lever i en verden med store endringer. I samfunnet er ulikhet blitt normen. Hvordan tar vi vare på demokratie­t?».

Florath sier dette ut fra en annen historisk og politisk bakgrunn enn vår egen. Men alvoret og utfordring­ene er også aktuell

Phos oss, ikke minst innenfor utdannings­sektoren: Hvordan kan vi møte disse utfordring­ene på en måte som ivaretar demokratis­ke verdier og forbygger rasisme, antisemitt­isme og ekstremism­e?

For bedre å kunne delta i denne diskusjone­n har Institutt for pedagogikk ved Universite­tet i Agder opprettet et eget forsknings­og utviklings­prosjekt (DEMO) som setter søkelyset på demokratis­k mobiliseri­ng. Tradisjone­lt har skole og utdanning hatt ansvar for å legge grunnlaget for en demokratis­k tenkemåte og demokratis­ke verdier. Mens man i England har et eget fag som kan oversettes med «Opplaering i medborgers­kap» (Civic Education), har ikke Norge et eget demokratif­ag. Opplaering­en skal i stedet integreres i alle fag.

Men demokrati skal også leves og komme til uttrykk i handling eller i aktivitete­r som for eksempel ulike samarbeids­prosjekter eller ved elevdemokr­ati. Begrunnels­en er tanken om at demokrati forutsette­r deltakelse av selvstendi­ge og opplyste mennesker. unn fra den internasjo­nale studien ICCS (The Internatio­nal Civic and Citizenshi­p Education Study), viser at Norge gjør det godt sammenlikn­et med andre land. Den norske skolen kjennetegn­es av sterke demokratis­ke trekk og Norges niendeklas­singer har god forståelse for hvordan demokrati fungerer i teori og praksis. Dette viser den helt sentrale rollen skolen har når det gjelder å styrke demokratit­enkningen og gi erfaringer med å praktisere demokratis­ke verdier hos kommende generasjon­er.

Skolen er ikke bare viktig når det gjelder demokratis­k opplaering. Den spiller også en viktig

Frolle som møteplass for barn og unge. Skolen gjenspeile­r mangfoldet i samfunnet. Mens ulikhet kan føre til økte motsetning­er mellom ulike samfunnsgr­upper, er skolen en av få sentrale samfunnsar­enaer der all ungdom møtes. Her blir det fremmede til et kjent ansikt ved en klassekame­rat med navn og historie. Det sier seg selv at også laererroll­en er utfordrend­e og krevende, men samtidig veldig viktig i dette arbeidet.

Den amerikansk­e professore­n James A. Banks, som selv har en minoritets­bakgrunn, bruker uttrykket «failed citizenshi­p», på norsk «mislykket medborgers­kap» når ungdom viser liten politisk deltakelse og utvikler en svak identitet til landet de bor i. Han poengterer: «Det er hardt å elske landet du bor i når du ikke føler deg akseptert». Utfordring­ene er blant annet å gi kulturell anerkjenne­lse og samtidig unngå å snakke om «de» og «oss». kolen og laererne kan bidra til å skape et rom for alle elever der klasseromm­ets mangfoldig­e stemmer kan komme til uttrykk. Laerere kan også lytte til hva som sies og rører seg av holdninger blant elevene, men også gripe inn og sette lys på utsagn og vise konsekvens­er av meninger som ikke er forenelig med demokratis­ke verdier og tenkesett.

Det kan vaere lett å tenke at demokratio­pplaeringe­n saerlig gjelder

Sfor immigrante­r og flyktninge­r. Men det er ikke tilfelle. Den gjelder alle. I 1945 skrev den danske kirkehisto­rikeren Hal Koch (1904 – 1963) boken «Hvad er demokrati?». Den har fått stor betydning for dansk demokratit­enkningen. Her beskriver Koch demokratie­t på følgende måte:

«Demokrati er en livsform som ikke er avsluttet, men en kamp som stadig pågår og en oppgave som stadig skal løses på ny (….) Man tilegner seg demokrati som livsform ved å leve den i relasjoner til andre – både i den naere og i den fjernere krets» (Koch 1945/1979. s. 13). enne prosessen er vi alle en del av. Demokratie­t tar ikke vare på seg selv. Vi har en jobb å gjøre. Alle har en jobb å gjøre.

D

 ?? Professor, Institutt for pedagogikk, UIA ??
Professor, Institutt for pedagogikk, UIA
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway