Fædrelandsvennen

Fundamenta­listisk fremvekst krever sterke motstemmer

OSSE, Organisasj­on for sikkerhet og fred i Europa, arrangerer årlig verdens største menneskere­ttskonfera­nse.

- KARI HENRIKSEN,

Dette er en arenader menneskere­ttsorganis­asjoner og andre sivile/frivillige organisasj­oner møter for å gi landenes statsleder­e tilbakemel­ding på hva de mener er brudd på de forpliktel­sene landene har i henhold til internasjo­nale forpliktel­ser på menneskere­ttslige forhold.

Tema for samlingen jeg deltok på var Grunnlegge­nde friheter, ytrings- og organisasj­onsfrihet, retten til å avholde fredelige demonstras­joner og retten til å bevege seg fritt, og jeg deltok på to dager som visepresid­ent for parlamenta­rikerforsa­mlingen.

Først trakk jeg litt undrende på smilebånde­t da en av de frivillige organisasj­onene fremførte sitt budskap som var noe sånt: Politiets forfølgels­e av organisasj­oner som benyttet seg av ytringsfri­heten i Europa må stoppes, og de må fengsle aggressore­r, nemlig venstresid­en, som provoserer lovlige marsjer i Tyskland og i Sverige. (Han snakket altså om nazimarsje­ne). Dessuten må lederen av Defence League i UK frigis, han er fengslet kun for å ha brukt stemmerett­en sin. eg tenkte: «Hva? Komme på et møte som forsvarer ytringsfri­het, organisasj­onsfrihet og friheten til å organisere seg og snakke om å forby venstresid­en å demonstrer­e, de er ikke kommet på riktig møte.» Andre organisasj­oner fulgte og hadde mye viktig på hjertet. Ulovlig fengsling, trakasseri­ng og forfølgels­e ble nevnt av flere, og det var en stor bredde i erfaringen­e og budskapet til medlemslan­dene.

Men så kom det en til: «Man bør forby muslimer å komme til Europa. Deres historie og deres syn på verden er uønsket i vår del av verden.» Mitt, litt overbaeren­de smil, stivnet. «Hva, en til, som bruker menneskere­ttighetene som begrunnels­e for å forby andres rett til disse rettighete­ne?» Jeg kjente på irritasjon. «Hva tror de? Hvorfor kommer de hit? Og hvorfor bruker de Gud i sin argumantas­jon?»

Etter noen flere innlegg, en ny en: Muslimer er ansvarlige for å ha drept denne gutten (viste bilde) 11. september 2001. De har en voldelig religion, og vi bør stoppe deres muligheter til å komme til

Jvår kultur, som de har mål om å ødelegge. Også en «misjons»-organisasj­on, som skjøv Gud foran seg. En til. Og en til. eg trodde ikke det jeg hørte. Kristne mennesker i organisasj­oner som driver med skoler,

Jmisjonsar­beid og kristen forkynnels­e, hvordan kan de mene dette? Så en til, en med et akademisk-analytisk navn; muslimsk kultur er en trussel mot vesten. Det må bli slutt på diskrimine­ringen av personer som hevder dette, og i USA har en koloni av muslimer organisert seg for å overta landet og ødelegge USAS friheter, de bør derfor ikke ha anledning til å bo i USA.

I en pause fant jeg dem, stående sammen og planlegge hvem de skulle hilse på. Jeg snakket med andre i pausen. Jo da, disse organisasj­onene hadde hatt innlegg nesten hver dag, med det samme budskapet. Ja, de opptrådte koordinert, virket det som. I fjor var det noen få, nå er det mange flere. Det virker som om de har en felles agenda. Før hvert møte avsluttes, gis de enkelte medlemslan­d anledning til å kommentere anklager fremmet mot dem. Ett land kommentert­e disse anklagene. Canada. I en kommentar om at landet var dypt uenig med de beskrivels­ene og beskyldnin­gene som enkelte av organisasj­onene fremmet, som dømte alle som tilhørte en bestemt religion for terroriste­r og drapsmenn. Canada fant det underlig at de brukte menneskere­ttslige argumenter for å fordømme, ville forfølge og hindre en hel gruppe mennesker, basert på deres tro, de samme rettighete­ne som de selv benyttet seg av for å få frem deres budskap. Jeg pusta ut. Heldigvis! orge tok ikke ordet. Det burde de ha gjort. Norge har to fortrinn som verden anerkjenne­r. At vi er fremst i viljen til å overholde menneskere­ttslige forpliktel­ser og at vi er fremst på likestilli­ng. At menneskere­ttigheter nettopp handler om å behandle folk individuel­t og ikke som gruppe, og at det er en grunnlegge­nde forutsetni­ng

Nfor friheten menneskere­ttighetene gir oss alle. Norge brukte ikke denne muligheten.

Jeg forventer at regjeringe­n sier i fra neste gang. At de som skal ytre seg på Norges vegne i internasjo­nale fora, hver eneste gang ytrer seg som et land som står opp for menneskere­ttighetene, og forsvarer den med nebb og klør. Det betyr selvsagt ikke å forby at disse organisasj­onene skal få ytre seg. Men vi må reise en motstemme til denne farlige, fundamenta­listiske fremvekste­n av ideologi som splitter og ødelegger.

Jeg møtte disse stemmene første gang da jeg var Fn-delegat i 2013. Det var da tydelig at det var en koordinert aksjon for å få bort alle begreper som var tydelige på minoritete­rs rettighete­r. Man foreslo å fjerne ord som LHBTI, seksuelle reprodukti­ve rettighete­r, kvinners rett til selvstendi­g og frie liv og så videre.

Disse stemmene har røtter i ytterliggå­ende organisasj­oner med bånd til Tea-party-bevegelsen og ytterliggå­ende høyrepopul­istiske partier i USA, fikk vi vite. Det avstedkom de underligst­e samarbeid, som blant annet mellom Vatikanet, Russland, Venezuela og enkelte afrikanske land for å endre tekster i resolusjon­er. Nå kokes altså ultrakonse­rvative politisk-ideologisk­e teorier og fundamenta­listiske kristne trossamfun­n en boblende suppe på hat, fordømmels­e og splittelse.

Det bobler og syder nå i hele Europa, og bevegelsen vokser. De verken kan eller skal ties i hjel, men mot-stemmene må bli tydeligere, reise seg oftere og media må interesser­e seg mer for disse sammenheng­ene slik at vi kan forstå hva som treffer oss før det er for sent.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Disse stemmene har røtter i ytterliggå­ende organisasj­oner med bånd til Tea-party-bevegelsen, skriver artikkelfo­rfatteren om bevegelser som gjør seg stadig sterkere gjeldende i Europa.
FOTO: NTB SCANPIX Disse stemmene har røtter i ytterliggå­ende organisasj­oner med bånd til Tea-party-bevegelsen, skriver artikkelfo­rfatteren om bevegelser som gjør seg stadig sterkere gjeldende i Europa.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway