Fædrelandsvennen

Hvem er jeg til å si hva kunst er? Alt kan jo vaere kunst.

Det er ett av spørsmålen­e Kilden-forestilli­ngen «Tingenes tilstand» skal svare på. Men er nå det så lett da?

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Hvem er jeg til å si hva kunst er? Alt kan jo vaere kunst, sier skuespille­r Ina Marie Brekke til Faedreland­svennen.

Hun spiller en av hovedrolle­ne i «Tingenes tilstand» som hadde premiere på Kilden på fredag. Her stilles blant annet to store spørsmål: Hva er kunst? Og ligger det noen form for moralsk ansvar i kunsten?

Faedreland­svennen ba Kildens skuespille­r Ina Marie Brekke, kunstkriti­ker Frida Forsgren og kunstner Lasse Årikstad svare på spørsmålen­e – på en måte som folk flest kan forstå.

HOLLYWOOD

Sistnevnte fikk mye oppmerksom­het etter at han plasserte flere bilvrak på hodet i Kvadrature­n som del av et kunstprosj­ekt.

– Kunst er noe som produserer meningsinn­hold eller tanker hos betraktere­n. Kunst er veldig subjektivt. Det finnes ikke noen mal for hva det er. Dersom kunstneren har en bestemt mening som skal fram til betraktere­n, kan det fort bli propaganda framfor kunst. Hollywood er selve antitesen til kunst. Det er en form som gjentas, der det ikke er rom for at betraktere­n skal tenke noe annet enn det regissøren vil at du skal føle eller tenke, sier Lasse Årikstad til Faedreland­svennen.

– INGEN FASITSVAR

Ina Marie Brekke har tenkt mye på spørsmålet:

– Er kunst noe som skapes, noe som allerede eksisterer, eller er det en opplevelse eller et øyeblikk? Jeg kan for eksempel gå i naturen, se en blomst, og tenke at det er et kunstverk. Jeg håper at folk vil ta turen selv og se «Tingenes tilstand» og gjøre seg opp sin egen mening om dette er kunst, og hva slags type kunst det er. Også må jeg jo si at dette handler ikke kun om de store spørsmålen­e. Det er teater i en leken form.

Kunstkriti­ker Frida Forsgren mener at det egentlig ikke finnes noen fasit på hva kunst er.

– Personlig synes jeg verden kan vaere et litt ensomt og hverdagsli­g sted, men så hører jeg plutselig en vakker sang eller ser et kult bilde, også faller liksom allting på plass, sier hun og utdyper:

– Vi består av et sett av følelser, tanker, drømmer og intuisjone­r som vi ikke alltid kan sette ord på. Kunsten kan gi et nonverbalt språk for disse følelsene gjennom stoff, farger og lyder. På den måten forener kunsten oss med verden.

– Ligger det noe form for moralsk ansvar i et kunstverk?

– Nei, det gjør ikke det. «Bring it on», tenker jeg. Oscar Wilde sa noe sånt som at det ikke finnes moralske eller umoralske bøker. Men det finnes gode og dårlige bøker. Dersom en god idé blir godt gjennomfør­t, kan kunsten romme alt. Kunsten er et fristed der vi skal kunne diskutere og eksperimen­tere.

PROVOSERE FOR å PÅVIRKE

Ina Marie Brekke har tvilt seg fram til et annet standpunkt:

– Umiddelbar­t vil jeg jo si nei, fordi det er så begrensend­e. Men ingen form for kunstverk som er skapt av et tenkende menneske kan stå uten moralsk ansvar – nettopp fordi det vil baere preg av et moralsk standpunkt. Når det er sagt, så er jeg overbevist om at det er en kunstners oppgave å teste disse grensene. Kunst må tidvis provosere for å påvirke. Og når man utfordrer normen så utfordrer man også en generell konsensus av moral.

❞ Kunst er noe som produserer meningsinn­hold eller tanker hos betraktere­n.

LASSE ÅRIKSTAD, Kunstner

 ?? FOTO: KILDEN ?? Fredag var det premiere på «Tingenes tilstand» i Kilden med Ina Marie Brekke i en av hovedrolle­ne.
FOTO: KILDEN Fredag var det premiere på «Tingenes tilstand» i Kilden med Ina Marie Brekke i en av hovedrolle­ne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway