Fædrelandsvennen

Arnt Kaspar Fredriksen fyller 90 år

- ÅGE KROHN-GUNNERSEN

●●En sjøens hedersmann fyller 90 år 29. september.

Undertegne­de mønstret til sjøs i 1951. På toget til Stavanger traff jeg en kar som også skulle ut og seile. Vi fant ut at vi skulle på samme båt. Han het Arnt Karpar Fredriksen og var fra Kristiansa­nd. Han skulle vaere båtsmann, og dermed sjef for dekksgjeng­en. Som sådan oppdaget han at ingen av disse hadde kniv med i arbeidsuts­tyret. Dermed gikk Arnt i land og kjøpte en kniv til hver. Dette forteller det ve- sentligste om typen Arnt Kaspar. Og ikke minst er han en som undrer seg mest over et land som gir bot for å ha en kniv i hanskeromm­et i bilen.

Etter en tid på båt fra Mosvolds rederi, som gratis tok med seg folk som skulle arbeide i sjømannski­rka, så oppsto søt musikk og Arnt fant sin Reidun. De fikk to barn og et godt familieliv sammen. Da Reidun ble alvorlig syk, og naermest invalid på grunn av «gule stafylokok­ker», har Arnt trått til for å gjøre livet så normalt som mulig. «Selvsagt», sier vår jubilant, «ingen grunn til å fremheve det».

Arnt Fredriksen har vaert en fabelaktig god venn og en nyttig kollega, som jeg har laert mye av. Både når det gjelder sjømannsyr­ket og lokalkunns­kap om fremmede, ukjente steder.

Jeg stiller meg i rekken av venner som vil gratulere Arnt på det hjerteligs­te med 90-årsdagen og sender de beste ønsker for en lykkelig fremtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway