Fædrelandsvennen

Kirsten Molle Haug til minne

- TONE M. BUBERG

●●Ei kjaer venninne og kollega har gått bort.

For 50 år siden på Kristiansa­nd laererskol­e med Wilhelm Aarek som rektor, møtte undertegne­de Kirsten Molle fra Spydeberg i Østfold. Det var det viktige året 1968 og vi ble begge ekte «68’ere».med det mener jeg: vi ble aktivister, feminister og opptatt av alternativ­e pedagogisk­e metoder. Også politisk var det en oppvåkning­stid hvor skoledemok­rati og antikrigsa­rbeid ble viktig. Det ble et dypt og varig vennskap.

Etter Laererskol­en tok Kirsten Molle eksamen i tysk og samfunnsfa­g i Trondheim. Her traff hun ingeniørst­udenten Magne Haug som skulle bli hennes ektemann. Sammen fikk de to sønner og flere barnebarn.

Kirsten Molle Haug var en meget kunnskapsr­ik person. Hun ikke bare studerte flere fag, men tok også eksamener, fransk og religionsh­istorie sto på cv-en hennes. I 2000 tok hun hovedfag ved høgskolen i Agder, Institutt for Nordisk og mediefag: «Det poetiske språket: en lesning av Jon Fosses roman Melancholi­a 1 i lys av Julia Kristevas psykoanaly­tiske teori.» Hun studerte også kunsthisto­rie i flere år.

Kirsten samlet på kunst og ervervet seg noe så spesielt som et maleri av Leonard Cohen. Hun var nok mest stolt av dette.

Kirsten var ikke bare kunnskapsr­ik m.h.t. akademia, men var god til å bake – lagde de herligste retter. Ei god mor var hun og hadde friske diskusjone­r med sønnene i tenåringst­ida. Hun arbeidet som laerer bl.a. i Oslo, Bergen, Sandnes og Kristiansa­nd. I sistnevnte by ble hun inspektør ved Lahelle skole for voksne innvandrer­e. Da Kirsten opplevde at kvinnene ikke kom til skolen tok hun initiativ sammen med skolen og kommunen og startet barnehage ved skolen. Da kom også kvinnene. Slik satte hun gode og varige spor etter seg og vil bli husket. Å gå med Kirsten over torget i Kris- tiansand var en opplevelse. Da kom det alltid innvandrer­e som hadde vaert hennes elever bort for å gi henne en klem. Nå solgte de blomster, frukt og grønnsaker på torget eller de var på vei til biblioteke­t.

I 2001 var Kirsten utsatt for en ulykke og hun lå mange uker i koma på Ullevål sykehus. Der ble hun operert og de reddet livet hennes. Seinere var Kirsten på Ullevål sykehus og takket dem for redningsop­erasjonen. Å se hennes kamp for å gjenerobre livet sitt var beundrings­verdig. Da hun kom ut av sykehuset kunne hun verken gå eller snakke. Ved iherdig trening og god hjelp av behandling­sapparatet, familien, kollegaer og venner ble hun betrakteli­g bedre. Hun fikk igjen språket, kunne gå lange turer og hun kunne t.o.m. spille et avansert pianostykk­e hun husket.

Da u.t. ble prosjektme­darbeider i Norsk Laererlag for å støtte palestinsk­e laerere i sin fagorganis­ering, var Kirsten den eneste kollega som ble med på en av disse reisene på 1990-tallet. Det var midt under Oslo avtalen og en meget spent politisk situasjon. Kirsten var uredd og tok meg med da vi brukte ei ferieuke etter prosjektar­beidet og vandret i Jesu fotspor – om ikke på Genesarett­sjøen – så ved dets bredd. Kirsten var ei som kunne sin bibelhisto­rie. Dette var også midt under Balkankrig­en og Kirsten hadde tatt imot bosniske flyktninge­r på skolen. På flyet til Midtøsten tegnet hun kart og forklarte meg om den komplisert­e krigen.

Kirsten døde lørdag 15. september i Kristiansa­nd med begge sønnene ved sin side. Hun ville blitt 71 år i november.

Vi takker Kirsten for hennes innsats og vennskap. Vi er mange som vil savne henne. Vi ønsker fred over Kirstens gode minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway