Fædrelandsvennen

Politikken er troløs, og få vennskap varer livet ut.

Høstens drama er ikke en ungdomsser­ie om gode og dårlige venner. Det bare likner litt.

-

Sigrun Aasland, fagsjef i Tankesmien Agenda

Det er drama i skolegårde­n. Nei, jeg mener på Stortinget. Knut Arild skal velge bestevenn og har flere muligheter. Den mest populaere jenta i klassen, Erna, har invitert ham med på sin russebuss. Problemet er at hun henger med den aller mest bøllete gjengen i klassen, de som mobber andre. Knut Arild synes det er dårlig stil og det har han sagt til Erna, men hun vil ha dem med likevel. En gjeng Knut Arild også kjenner har spurt om han vil vaere med i bandet deres. Men selv om han liker vokalisten Jonas, er det er noen i bandet som virker litt løsslupne og uansvarlig­e, og Knut Arild vet at flere i familien hans er skeptiske til saerlig Audun. Han kan også fortsette å vaere mest alene, men det går egentlig ikke så bra. Hva skal han velge?

Politikken er troløs og få vennskap varer livet ut. Likevel er det knyttet stor spenning til det dramaet som pågår nå. Kristelig Folkeparti gikk til valg i 2017 på å støtte Erna Solberg som statsminis­ter, men med løfte om ikke å samarbeide med Frp. Problemet er at Høyre og Frp nå er en politisk enhet, og det er ikke mulig å samarbeide med den ene, uten den andre. Høyre har, som mange andre konservati­ve partier i Europa, alliert seg med ytre høyre. D enne høstenhar partileder Knut Arild Hareide lovet at partiet skal avklare om de går inn i regjeringe­n eller støtter den, eller om de heller vil samarbeide med partiene til venstre for seg. Å fortsette som frikoblet sentrumspa­rti er en teoretisk mulighet, men fremstår lite fristende. I oppløpet til retningsva­lget har partileder­en skrevet bok. Der mer enn åpner han døra på gløtt for å tenke nytt og samarbeide med partier til venstre for KRF.

Det er mange følelser i sving når KRF skal velge om de vil gå inn i regjering med de blåblå eller gå for et alternativ i sentrumven­stre. For mange trekker magefølels­en i retning av Erna Solberg og Høyre. Varaordfør­er i Kristiansa­nd, Jørgen Kristianse­n, sa tidligere denne uken til Klassekamp­en at «Vi vil få mer innflytels­e med en hånd på rattet». Han slo også fast at SV «står så langt fra oss i saker som abort, genteknolo­gi og en del økonomiske spørsmål at jeg ser et samarbeid som helt utenkelig».

Kristianse­n er ikke alene om å tenke slik. Venstresid­en assosieres av enkelte med oppløsning av kristne verdier og kjernefami­lien. Men hva er realiteten i disse motsetning­ene? F ørst økonomiske spørsmål. Kanskje fremst av Krfs hjertesake­r er barn og oppvekst. I spørsmål om barnefamil­ienes økonomi, skole og oppvekst finner KRF oftere meningsfel­ler til venstre for seg enn til høyre. En viktig sak er innføring av en nasjonal laerernorm i statsbudsj­ettet for 2018. Her fikk KRF gjennomsla­g i budsjettfo­rhandlinge­ne, etter at det ble klart at det uansett var flertall på Stortinget for en slik norm med partiene til venstre for KRF.

I vår gikk regjeringe­npå nederlag i Stortinget i spørsmål om regulering av innleie i arbeidsliv­et. Flertallet besto blant annet av Arbeiderpa­rtiet og KRF. Krfs naeringspo­litiske talsmann Steinar Reiten kalte det et viktig familiepol­itisk virkemidde­l: «norske familier skal sikres rett til sikker inntekt» sa han til VG. Når regjeringe­n vil la Color

Line flagge ut så norske sjøfolk mister jobbene sine, har de ikke KRF i ryggen. KRF har i sine alternativ­e budsjett lagt opp til mer omfordelen­de skatt og økt barnetrygd, men også lavere total pengebruk enn den blåblå regjeringe­n. KRF og Ap har begge programfes­tet behov for faerre mål og mer tillit i skolen.

Kontantstø­tten har vaert viktig i Krfs familiepol­itikk, og her har uenigheten med Ap vaert stor. Men også i Høyre er det sterke krefter som ønsker å avvikle ordningen, ettersom stadig flere har pekt på at den kan stå i veien for arbeidsdel­takelse og integrerin­g. Det hører med til historien at kontantstø­tten overlevde åtte år med rødgrønn flertallsr­egjering. I alkoholpol­itikken står KRF sammen med Ap om en mer restriktiv politikk – i tråd med kirken og arbeiderbe­vegelsens engasjemen­t. Høyre, Frp og Venstre vil åpne for handel på søndager, mens KRF får støtte i sentrum-venstre for å verne hviledagen. M en hva med abort og genteknolo­gi? I spørsmål om liberalise­ringer i bioteknolo­giloven er både Høyre og Arbeiderpa­rtiet uenige med KRF.

Også i andre viktige saker for KRF, som for eksempel felles ekteskapsl­ov, sa både Høyre og Ap et tydelig ja – og en omkamp på denne saken er politisk umulig.

I spørsmålet om eggdonasjo­n må KRF til Senterpart­iet for å finne meningsfel­ler. Da KRF i 2014 foreslo tiltak for å forebygge uønskede svangerska­p og redusere antall aborter, fikk de støtte til flere av forslagene fra Arbeiderpa­rtiet, SV og Senterpart­iet.

Følelser har en naturlig plass i både vennskap og politikk. For mange i KRF er nok følelsen av samhørighe­t med Høyre sterkere enn med Arbeiderpa­rtiet. Men FRP og KRF blir neppe gode venner. Og i kampen for trygg oppvekst og et varmere samfunn har KRF opplagt flest gode allianser til venstre for seg.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Politikken er troløs og få vennskap varer livet ut, skriver Sigrun Aasland. Bildet er fra partileder­debatten under Arendalsuk­a.
FOTO: NTB SCANPIX Politikken er troløs og få vennskap varer livet ut, skriver Sigrun Aasland. Bildet er fra partileder­debatten under Arendalsuk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway