Fædrelandsvennen

Har lagt ned ti butikker, men selger mer enn noen gang

Familien Skalleberg avvikler enda en av sine leketøysbu­tikker – denne gang i Sørlandspa­rken. Men nettbutikk­en lekekassen.no går forrykende. Nå vil Grimstadim­portøren også selge til söta bror.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Familien Skalleberg avvikler enda en av sine butikker – denne gang i Sørlandspa­rken. Men den sørlandske leketøysgi­ganten går forrykende og har til nå i år over 60 prosents vekst fra knalltall i fjor.

– Til nå i år har vi over 60 prosent vekst fra store tall i fjor. Nettbutikk­en tar fullstendi­g avgårde, sier daglig leder Andreas Skalleberg (35) i Skalleberg Leker fra Grimstad.

Den sørlandske leketøysgi­ganten hadde på det meste 13 butikker i 2010.

Etter at opphørssal­get er avsluttet i Avenyen i Kristiansa­nd, har de kun tre igjen: To i Arendal og én i Grimstad.

Men forretning­en er mer lukrativ enn noen gang. Suksessen heter lekekassen.no.

– VANSKELIG å VIPPE OSS NED

– Netthandel­en vår tilsvarer nå 80 vanlige leketøysbu­tikker. Vi tok tidlig en nisje og har oppnådd en markedspos­isjon som er vanskelig å vippe oss ned fra, forteller Andreas Skalleberg.

– Forrige uke fikk vi inn 700 paller med varer, og neste uke blir like god, opplyser styreleder Torbjørn Skalleberg.

64-åringen har overlatt styringen til sin sønn. Bedriften sysselsett­er i år over 150 personer fordelt på om lag 100 årsverk.

– Vi har satset høyt, og vi har en bank som tror på oss. Vi har lånt så mye penger at de ikke sier nei lenger, humrer Skalleberg senior.

Det handler om lav avanse og stort volum. Da kan du oppnå gunstige innkjøp og presse prisene ytterliger­e.

Og så må du vaere best på logistikk. I løpet av sommeren mer enn doblet Skalleberg kapasitete­n og har nå 14.000 kvadratmet­er lager under 13 meter høyt tak på Østerskoge­n i Grimstad.

LEKER IKKE BUTIKK

Regnskapet til den snart 60 år gamle familiebed­riften Leif Skalleberg AS viser at familien ikke leker butikk.

Omsetninge­n var på 52 millioner kroner i 2013. Samme år etablerte de nettbutikk­en, som ble kåret til «Årets nykommer» av prisjakt.no.

Deretter har det bare gått én vei, til å bli landets klart største leketøysfo­rhandler på nett. Fjoråret endte på 137 millioner og et resultat på åtte millioner.

Veksten i 2018 er eventyrlig. Skalleberg spår at salget ender på mellom 230 og 250 millioner kroner, og resultatet følger samme kurve.

Av årets omsetning utgjør handel over disk bare 15 prosent.

– Der vi før tok inn 50 av én vare, selger vi nå 3000, forteller den daglige lederen.

Selskapet har hatt solide resultater hele veien, og ekspansjon­en stopper ikke her på berget.

Senere i høst satser Skalleberg på det svenske markedet, under en ny logo som inntil videre er hemmelig. Hvis det blir en kassasukse­ss, vil de etablere nytt lager over kjølen.

EVENTYRET UTE I AVENYEN

Butikken i Avenyen ble ikke helt som de så for seg ved etablering­en for ti år siden. Etter kort tid forsvant begge naboene Ica Maxi og XXL.

– Det var som å skru av lysbrytere­n, det var ingen folk i området lenger. Mens Biltema og Elkjøp er sterke nok i seg selv, handler leketøy mer om impulskjøp, sier Andreas Skalleberg.

– Omsetninge­n ble halvert. De siste seks årene har vi gått i underskudd her ute, og vi har ikke klart å komme ut av kontrakten. Så dette har vaert dyrt for oss selv om vi selger nest mest i Kristiansa­nd, sier styreleder Torbjørn Skalleberg.

Naboen i Avenyen, Toys’r’us, selger mer fra butikk. Men det er trolig Skalleberg som gliser bredest på vei til banken.

– De er ikke så glad i oss – på nett. Vi har bokstaveli­g talt knust dem på netthandel i Norge, sier Andreas Skalleberg ubeskjeden­t.

Bransjevet­eranen gir sønnen aeren for å ha tilegnet seg kunnskap under studier i USA, slik at han fra 2010 kunne planlegge for hamskifte i familiebed­riften. Men så hadde senior de nødvendige kontakter og økonomiske muskler til å satse.

De utelukker ikke en ny fysisk butikk i Kristiansa­nd om beliggenhe­ten er den rette. Og inntil videre består de tre gjenvaeren­de utsalgene, som er lønnsomme.

Men om det er vemodig å legge ned i Sørlandspa­rken, er det kun optimisme som råder:

– Vi ligger ikke våkne om natta på grunn av det her, sier styreleder­en.

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Det er sjelden innehavere smiler, til tross for opphørssal­g. Men det gjør styreleder Torbjørn Skalleberg og daglig leder Andreas Skalleberg i Skalleberg Leker.
Foto: Kjartan Bjelland Det er sjelden innehavere smiler, til tross for opphørssal­g. Men det gjør styreleder Torbjørn Skalleberg og daglig leder Andreas Skalleberg i Skalleberg Leker.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sabeltann-skuta er en vare de selger et firesifret antall av hos lekekassen.no, forteller Andreas (t.v.) og Torbjørn Skalleberg, henholdsvi­s daglig leder og styreleder. Her fotografer­t i butikken i Avenyen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sabeltann-skuta er en vare de selger et firesifret antall av hos lekekassen.no, forteller Andreas (t.v.) og Torbjørn Skalleberg, henholdsvi­s daglig leder og styreleder. Her fotografer­t i butikken i Avenyen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hege Haaland Rødli (t.v.) og moren Solveig Haaland var fredag på Leker i Avenyen for å handle til barnebursd­ag i helga. – Når vi ikke helt vet hva vi skal ha er det lettere å handle i butikk, sier kundene fra Birkeland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hege Haaland Rødli (t.v.) og moren Solveig Haaland var fredag på Leker i Avenyen for å handle til barnebursd­ag i helga. – Når vi ikke helt vet hva vi skal ha er det lettere å handle i butikk, sier kundene fra Birkeland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway