Fædrelandsvennen

«Jeg ønsker å vaere med uansett», sa Hareide etter å ha valgt venstresid­en. Men velger partiet høyresiden, kan han neppe fortsette som leder.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Dagens politiske landskapkr­ever at vi tar modige politiske valg», sa Knut Arild Hareide til Krfs landsstyre fredag ettermidda­g. Og si hva du vil om Hareide. Men akkurat nå er han Norges modigste partileder.

●●Han vil gjennomfør­e en politisk revolusjon i Norge, ved å snu det som alltid har vaert Krfs linjevalg i regjerings­spørsmål. Hver gang KRF har sittet i regjering, har det vaert med borgerlige partier. Og i mange epoker har Arbeiderpa­rtiet vaert Krfs hovedmotst­ander.

●●Dette erkjente også Hareide i sin timelange tale. Han nevnte saker som abort, familiepol­itikk, overstyrin­g av trossamfun­n og reservasjo­nsdebatten. Hareides problem er at nettopp slike saker er selve grunnen til at mange KRFere meldte seg inn i partiet. Det har også preget deres syn på hvor partiet hører hjemme.

●●Hareide på sin side fokuserte på at Ap er endret de siste årene. Konkret viste han til flere saker fra den rødgrønne regjeringe­n som kirkeforli­k, friskolefo­rlik og at den regjeringe­n ikke fjerne kontantstø­tten (her nevnte han ikke at dette siste var Sps fortjenest­e). Og Hareide la til at Ap har begynt å snakke om den kristne kulturarve­n.

●●«Jonas Gahr Støre sier ting ingen andre Ap-ledere har sagt før ham», sa Hareide. Men den logikken kan Krfs leder få et problem den dagen Støre ikke lenger er Aps leder.

●●Like fullt var det logikk i det resonnemen­tet Hareide trakk opp. Han vil gå gjennom det som er igjen av sentrum. For Hareide betyr det Senterpart­iet, etter at Venstre etter hans vurdering har gått for langt i liberalist­isk retning. I mange verdispørs­mål er Sp Krfs naermeste allierte. Og når han først sikter mot Sp, følger Ap på kjøpet. Så kunne da også de første ti minuttene av Hareides tale naermest vaert holdt av en Ap-leder. Nøkkelorde­ne var fellesskap, nei til individual­isme og advarsler mot å sette grupper opp mot hverandre.

●●Men KRF får også SV med på kjøpet, i alle fall hvis dagens meningsmål­inger er i naerheten av dekkende for hvilke partier som må til for å danne flertall. Og SV er for svaert mange Krf-ere en knallrød klut, også som støttepart­i. I sterke Krf-lag på Sørlandet føles et betydelig naermere slektskap med Frp enn SV, ut ifra tunge symbolsake­r som Israel, valgfrihet, frivilligh­et og KRLE. Mens Hareide for sin del stemplet Frp som «et parti som ligger svaert langt fra KRF».

●●Hareides tale var den viktigste han har holdt som Krf-leder. Og selv om han forsøkte å tone ned betydninge­n av samarbeids­spørsmålet, er det valget han foreslår så viktig at det vil defineres som hans politiske prosjekt. Får han med seg KRF på reisen over til venstre, blir han histo- risk. Men skulle et flertall i partiet si seg enig i premisset men ikke konklusjon­en – gå i regjering, men ikke til venstre – vil det trolig ikke vaere noen annen konklusjon for Hareide enn å trekke seg.

●●I så fall vil han gå av med aere, som en leder som kjempet for en ny visjon. Men ikke fikk sine egne med seg.

●●Før fredagens tale sto følgende å lese på Krfs Facebook-side: «Følg Knut Arild Hareides tale til landsstyre­t direkte her kl. 13.45. Vi gleder oss!» Meldingen var etterfulgt av et smilefjes. Det er nok andre ansiktsutt­rykk som vil dominere debatten i KRF fram til landsstyre­t skal samles igjen 9. november. Og avgjøre Solbergreg­jeringens skjebne. Og trolig Hareides.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Knut Arild Hareide under Krfs landsstyre­møte fredag ettermidda­g.
FOTO: NTB SCANPIX Knut Arild Hareide under Krfs landsstyre­møte fredag ettermidda­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway