Fædrelandsvennen

Stutzmanns andre med seier for Beethovens femte

-

Symfoniork­esterets nye sjefdirige­nt var i byen denne uken og gjorde for andre gang, for et stort og entusiasti­sk publikum, en fantastisk konsert i Kilden

KONSERT

Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist på klaver: Francesco Piemontesi

Musikk av Beethoven og Guillaume Connesson Kilden, Konsertsal­en

●●Nok en gang tar hun både musikken, orkesteret og publikum med storm, «vår» nye sjefdirige­nt Nathalie Stutzmann. Med et program som kunne ha blitt en kjedelig repetisjon av alt for kjent stoff, løfter hun musikken frem og påkaller Beethoven i all hans lunefulle genialitet.

Hun tar Skjebnesym­fonien og Keiserkons­erten på ramme alvor. Slik får hun også frem humoristen Beethoven, den folkelige Beethoven, en Ludwig som er lett på dansefoten.

Og den intellektu­elle som visste alt om å skru sammen store musikkform­er av små musikalske formulerin­ger, motiver som går igjen og skaper enhet, sammenheng, syklus, som bygger bro mellom temperamen­ter og skaper enhet i mangfold.

I Beethovens femte klaverkons­ert, den såkalte Keiserkons­erten, fikk publikum i Kristiansa­nd for første gang møte den unge sveitsiske pianisten Francesco Piemontesi. Han gjorde klaverpart­iet med elegant og varm autoritet, teknisk ubesvaeret og musikalsk intimt samarbeide­nde med dirigenten. Det ble en helhet der alle medvirkend­e, orkester, solist og dirigent gav denne berømte klaverkons­erten alt den har av patos og overskudd.

Publikum belønnet med langvarig applaus, og den sympatiske pianisten kvitterte meget passende med en sånn typisk helt nedpå langsom sats av den meditative sorten, noe å hvile i.

Jeg har i perioder av mitt liv hatt et anstrengt forhold til Beethovens femte symfoni. Både ble den brukt som analyseeks­empel i min tid som musikkstud­ent, og selv har jeg brukt den i min skolevirks­omhet gjennom mange år. Det er så lett å demonstrer­e en del av musikkens hemmelighe­ter med nettopp denne symfonien.

Det har hendt jeg har latt vaere å gå når jeg har sett at den står på programmet. Men så kommer Nathalie Stutzmann med den. Tar den så utrolig på alvor. Skaper noen øyeblikk der orkesterkl­angen naermer seg stillhet. Og andre der alt får lov å tute av full kraft.

Når dette sjeldne musikalske øyeblikket Beethoven skapte i overgangen fra tredje til fjerde sats inntrer, der han lar instrument­ene gnure seg fram og vri en c-mollstemt atmosfaere til vidunderli­g og triumferen­de C-dur, og Stutzmann har kommandert to hornister, to trompetist­er, tre trombonist­er til i samme øyeblikk å reise seg – blåse det ut – da har hun selvsagt fridd til publikum, og vi sier ja-takk, begge deler, eller alt i hop.

 ??  ?? Sjefdirige­nt Nathalie Stutzmann
Sjefdirige­nt Nathalie Stutzmann
 ??  ?? Den sveitsiske pianisten Francesco Piemontesi gjorde en fantastisk innsats i Beethovens Keiserkons­erten.
Den sveitsiske pianisten Francesco Piemontesi gjorde en fantastisk innsats i Beethovens Keiserkons­erten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway