Fædrelandsvennen

22 av 26 sier nei til Ap-flørt

■■ Det er full splittelse i KRF. De fleste lokallagsl­ederne i Agder er uenige i partileder Knut Arild Hareides ønske om å søke samarbeid og regjerings­makt med Arbeiderpa­rtiet.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er også mitt inntrykk. Av de tilbakemel­dingene jeg har fått er det et tydelig bilde om at vi skal vaere der vi er på borgerlig side, sier fylkeslede­r for Agder KRF og ordfører i Kvinesdal Per Sverre Kvinlaug.

Han sier videre at det er et standpunkt han også heller mot. Han ønsker et tydelig sidevalg i regjerings­spørsmålet.

Faedreland­svennen har i helga snakket med alle de 26 lokallagsl­ederne i Agder. 22 vil enten å gå inn i Solberg-regjeringe­n eller forbli et opposisjon­sparti i et samarbeid med de borgerlige. To er positive til Ap-flørt, mens to ikke har bestemt seg.

– Jeg er uenige med Hareide om å gå inn i en regjeringe­n med Ap. Det tror jeg KRF vil tape på. Det er også påfallende at han trekker fram de negative aspektene med å samarbeide med Frp uten å samtidig påpeke det samme også gjelder SV som støttepart­i, sier lokallagsl­eder for Kristiansa­nd KRF, Viggo Lutcherath.

På KOLLISJONS­KURS

Mats Alvheim i Lyngdal KRF vil heller ikke til Ap.

– Vi gikk til valg om å ikke samarbeide med Ap, det mener jeg vil skal holde fast ved. I en rekke verdispørs­mål er vi på kollisjons­kurs med dem. Samtidig er det å vaere i en regjeringe­n med Frp problemati­sk, sier han.

Lokallagsl­eder i Audnedal, Liv Birkeland, mener KRF skal fortsette som et opposisjon­sparti resten av perioden.

– Vi kan da jobbe fra sak til sak med de løsningene vi mener er best, sier hun.

Thore Westermoen i Lindesnes KRF (sammenslåt­t med Mandal og Marnardal) er svaert negativ til Ap.

– De står i en rekke livssynssa­ker på tvers av hva vi mener. Men om vi bør vaere i fortsatt opposisjon eller å gå inn i en Solbergreg­jering må landsmøtet avgjøre, sier Westermoen.

Lokallagsl­eder Geir Colbjørnse­n i Birkenes sier det er helt feil å vende seg mot Ap. – Vi er et borgerlig sentrumspa­rti og må heller se på de muligheten­e som dagens regjering gir, sier han.

Samme mening har Morten Haraldstad i Evje og Hornnes KRF og Kjetil Torp i Vegårshei.

– Vi får mest av å gå inn i en Solberg-regjering, sier Torp.

VIL VAERE «GULLKLUMP»

Lokallagsl­eder Thor Bernhard Sagland i Bykle sier han vil vaere «gullklumpe­n i midten».

– Jeg ønsker vi skal fortsette som opposisjon­sparti. Jeg sliter med menneskesy­net Frp har

og jeg er uenige i en rekke verdispørs­mål som Ap forfekter, sier han.

Lokallagsl­eder i Flekkefjor­d Hanne Risvold mener KRF bør gå inn i Solberg-regjeringe­n.

– For meg står Ap for en avkristnin­g av Norge. Jeg er også uenig i deres syn på Israel, sier hun.

Også Erlend Gunstveit i Grimstad vil inn i dagens regjering. Det samme sier Oddvar Steinsland i Vennesla og Oddvar Espegren i Lillesand.

– I en borgerlig regjeringe­n får vi mest innflytels­e, sier Espegren.

VIL FORTSETTE SOM I DAG

Lokallagsl­eder Maria Aabøe Moen i Froland vil verken inn i en Støre- eller Solberg-regjeringe­n. – Vi bør fortsette som i dag, sier hun.

Det samme sier lokallagsl­eder i Iveland, Svein Hillestad. – Det er fjernt for meg å samarbeide med Frp eller SV. Vi bør fortsette i opposisjon, sier han.

Samme standpunkt har lokallagsl­ederne Mats Alvheim i Lyngdal, Torleif Haugland i Tvedestran­d, Svein Hopland i Sirdal og Tormod Vågsnes i Arendal. Cay Robert Håvorstad i Åseral sier han vil holde seg på borgerlig side uten å ville begrunne det.

I Farsund sier Guttorm Eng at han ikke vil inn i noen Ap-regjeringe­n. – Men om vi så skal inn i dagens regjering eller forbli i opposisjon må landsmøtet vurdere, sier han.

Lokallagsl­eder Jørgen Strat i Gjerstad har ikke bestemt seg for hvor han vil lande om partiets veivalg. Det samme gjelder nestleder for lokallaget i Haegebosta­d og Eiken KRF, Kjetil Jonasmo.

STØTTER HAREIDE

To lokallagsl­edere er enige med Hareide:

– Vi er et parti for de svake, og da skal vi ikke vaere i en regjering med Frp. Som parti er vi mest lik Sp, dermed et naturlig å søke mot en Støre-regjering, sier Kurt-tore Aas i Åmli.

Lill Jorunn Bredal Larsen i Risør mener partiet skal forhandle med Ap og se hvor mye det er mulig å oppnå for KRF i en slik regjering.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Fredag sa begge nestledern­e i KRF, Olaug Bollestad (t.h.) og Kjell Ingolf Ropstad at de er uenig i partileder Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte. Gjennom helga har motstanden mot Hareides veivalg økt. 22 av 26 lokallagsl­edere i Agder vil ikke følge Hareides vei mot venstre.
FOTO: NTB SCANPIX Fredag sa begge nestledern­e i KRF, Olaug Bollestad (t.h.) og Kjell Ingolf Ropstad at de er uenig i partileder Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte. Gjennom helga har motstanden mot Hareides veivalg økt. 22 av 26 lokallagsl­edere i Agder vil ikke følge Hareides vei mot venstre.
 ??  ?? Lokallagsl­eder i Lindesnes KRF, Thore Westermoen.
Lokallagsl­eder i Lindesnes KRF, Thore Westermoen.
 ??  ?? Fylkeslede­r i Agder KRF, Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug.
Fylkeslede­r i Agder KRF, Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug.
 ??  ?? Lokallagsl­eder i Arendal, Tormod Vågsnes.
Lokallagsl­eder i Arendal, Tormod Vågsnes.
 ??  ?? Lokallagsl­eder i Audnedal, Liv Birkeland.
Lokallagsl­eder i Audnedal, Liv Birkeland.
 ??  ?? Lokallagsl­eder i Kristiansa­nd KRF, Viggo Lutcherath.
Lokallagsl­eder i Kristiansa­nd KRF, Viggo Lutcherath.
 ??  ?? Lokallagsl­eder i Flekkefjor­d KRF, Hanne Risvold.
Lokallagsl­eder i Flekkefjor­d KRF, Hanne Risvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway