Fædrelandsvennen

Interessan­t om funksjonsd­eling

Tanken om funksjonsd­eling mellom havnene i Arendal, Kristiansa­nd og Mandal er verd å gå videre med.

-

Under torsdagens eiendomsse­minar i regi av Kruse Smith, BRG, Eiendomsme­gler 1 og Sparebank 1 Sr-bank var Jan Villy Førelandbl­antinnlede­rne. Mange vil forbinde h amme den rekkeeiend­omsog byutviklin­gsprosjekt­er han harva ert involvert i gjennom årene; her opptrådte han som styreleder for N a e ring s foreningen i Kristiansa­nds regionen og snakke tom de storelinje­ne i region- ogna e ring s utvikling på Sørlandet.

blant tankene han

luftet, vil vi ta fatt i én, nemlig at Sørlandet - altså ifølge Jan Villy Føreland - trenger én havneorgan­isasjon som kan sørge for velfungere­nde funksjonsf­ordeling mellom havnene i Arendal, Kristiansa­nd og Mandal.

som den opphetede

havneflytt­ingsdebatt­en i Kristiansa­nd viser, er havneareal blitt et knapphetsg­ode. Det er slutt på at byen utvikler seg som et resultat av det som skjer på havnen. Selvsagt står en velfungere­nde, kommersiel­l havn fortsatt helt sentralt i en kystbys verdiskapi­ng, men den relative betydninge­n har likevel sunket og presset på sentrums- og sjønaere arealer er betydelig.

Da kan det

vaere en interessan­t tanke å se havneareal­ene under ett i en landsdel som knyttes stadig naermere sammen infrastruk­turmessig, politisk og administra­tivt.

Havnen i mandal

er kraftig rustet opp og har ambisjoner om å vokse som industriha­vn. Tømmereksp­orten over Mandal havn er i vekst, og ifølge administre­rende direktør Tor Henning Ramfjord i Global Ocean Technology kommer sannsynlig­vis den første boreriggen inn til Gismerøya for overhaling og oppjusteri­ng før året er omme.

Å se havnene

i Mandal og Kristiansa­nd under ett, er ingen ny tanke. Det nye fra Jan Villy Føreland er også å trekke inn Arendal. Der, og da saerlig i Eydehavn, ligger en stor dypvannska­i som kan ta i mot og håndtere mange typer farkoster og laster. Blant annet benytter jo Nymo havnen til oppdrag på offshorein­stallasjon­er.

De tre havnene

det er snakk om, sorterer under hver sin kommune, ikke stat eller fylke. Skal tanken om koordinert funksjonsf­ordeling bli noe mer enn nettopp en tanke, må den tas fatt i på høyt, kommunalpo­litisk nivå i de tre byene. Det kan med fordel skje.

Det er slutt på at byen utvikler seg som et resultat av det som skjer på havnen

 ?? ARKIVFOTO: ARKIV ?? Bildet er noen år gammelt og fra Arendal havn i Eydehavn. Da lå både Sevanrigge­n Voyageur og en oppjekkbar rigg der for arbeider.
ARKIVFOTO: ARKIV Bildet er noen år gammelt og fra Arendal havn i Eydehavn. Da lå både Sevanrigge­n Voyageur og en oppjekkbar rigg der for arbeider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway