Fædrelandsvennen

Kampen er i gang

- NTB

Det er høyst uklart hvilken vei KRF vil velge videre. Halve stortingsg­ruppa og begge nestledern­e sier nei til partileder Knut Arild Hareides råd om samarbeid med venstresid­en.

Nå begynner kampen i lokallagen­e. De neste ukene skal lokallagen­e i Kristelig Folkeparti bestemme hvem som skal få vaere med på det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november. Der skal KRF bestemme seg for om partiet starte forhandlin­ger med dagens regjering – eller satse på å danne regjering med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

På partiets landsstyre­møte fredag ga partileder Knut Arild Hareide et klart råd om å gå inn for det siste alternativ­et. Hovedårsak­en er at han mener avstanden er for stor mellom KRF og Fremskritt­spartiet.

Det var Hareide selv som foreslo å holde et ekstraordi­naert landsmøte for å sikre at vedtaket blir forankret på grasrota i det sterkt splittede partiet.

KALLER INN

Allerede mandag blir det innkalt til ekstraordi­naert årsmøte i Rogaland KRF, opplyser fylkeslede­r Oddny Helen Turøy, til NTB. Det vil antakelig finne sted i slutten av oktober. Det samme vil skje i Hordaland, ifølge fylkeslede­r Dag Sele.

Før den tid må lokallagen­e avholde ekstraordi­naere årsmøter der delegatene til fylkesårsm­øtet blir valgt. Deretter skal fylkesårsm­øtet velge delegater til landsmøtet.

I forkant av landsmøtet vil også Krfs landsstyre komme med en innstillin­g i saken, etter det NTB kjenner til.

NEI FRA HALVE STORTINGSG­RUPPA

Foreløpig sier fire av åtte representa­nter i Krfs stortingsg­ruppe nei til Hareides råd. De vil heller forhandle med Erna Solberg med sikte på å gå inn i hennes regjering, skriver VG.

Det gjelder nestledern­e Olaug Bollestad (Rogaland) og Kjell Ingolf Ropstad (Aust-agder), samt Steinar Reiten (Møre og Romsdal) og Hans Fredrik Grøvan (Vest-agder).

To representa­nter – Geir Jørgen Bekkevold (Telemark) og Tore Storehaug (Sogn og Fjordane) – støtter Hareide, mens Torhild Bransdal (Vest-agder) ikke vil si offentlig hva hun mener.

NRK har snakket med 15 av partiets 16 fylkeslede­re. Åtte sier de vil samarbeide med Solberg-regjeringe­n, mens tre sier de vil samarbeide med Ap og Sp. De resterende fire har ikke gjort seg opp noen mening ennå.

– INGEN KRIG

Et spørsmål som foreløpig ikke er avgjort, er om delegatene til landsmøtet vil få et bundet mandat av sine respektive lokal- og fylkeslag. Sele påpeker at KRF ikke har tradisjon for å binde folk opp.

– Men samtidig er det klart at de delegatene som blir sendt, har med seg sterke føringer fra sine fylkeslag, sier han.

Selv stiller han seg helt og fullt bak Hareides råd om å gå til venstre. Hva Hordaland, som er kjent som et nokså konservati­vt fylkeslag, vil lande på til slutt, tør han ikke spå.

– Men inntrykket av hvor konservati­vt Hordaland er, er nok overdrevet. Bildet er sammensatt, sier Sele.

At Hareides råd om en historisk venstredre­ining vil bety krig på grasrota i KRF, blir avvist av både ham og Turøy.

– Vi har visst hele tiden at dette kommer til å bli veldig vanskelig. Men vi hadde en veldig fin tone på landsstyre­møtet som jeg håper vil fortsette, sier Turøy.

– ULTIMATUM FRA HAREIDE

Et annet stort spørsmål er om Hareide kan fortsette som partileder dersom han taper kampen om veivalget. Det verken kan eller vil han, mener tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen.

Hun kaller hans råd om å søke samarbeid på venstresid­en for et ultimatum.

– Det er klart at dette er et ultimatum. Dersom partiet ikke vil vaere med på hans politiske prosjekt, har han ikke noe annet valg, sier Mathisen til NTB.

Flere har pekt på nestleder Kjell Ingolf Ropstad og tidligere finanspoli­tisk talsmann Hans Olav Syversen som eventuelle mulige arvtakere etter Hareide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway