Fædrelandsvennen

Skolen, skogen og traerne

Nok en gang går debatten om lekser høylytt. Også i år etter den sedvanlige feriedebat­ten. Du vet, den om at ungene har for lang sommerferi­e.

- RUNE STIBERG-JAMT Adm.dir STINE MELTEVIK Sjefsanaly­tiker TOR EGIL VIBLEMO Sjefsanaly­tiker Oxford Research

Fellesnevn­erne er at skoledebat­tene drøfter enkeltforh­old ved norsk skole, som er viktige og interessan­te, men som i liten grad tar opp skolens plass i samfunnet som helhet.

Oxford Research har over flere år arbeidet med FOU på skolefelte­t. Vi har analysert elevunders­økelsen og fulgt skoleutvik­lingsprosj­ekt i Groruddale­n og i mindre distriktsk­ommuner. Ett av de senere oppdragene er en evaluering av det høyaktuell­e tiltaket leksehjelp, på vegne av Norges Røde kors. D ebattene om behovet for sommerskol­e, for lekser og leksehjelp blusser til stadighet opp. I beste fall fører debattene og evaluering­ene som gjennomfør­es, til nokså små, enkelttilt­ak for å bedre forhold i skolen. I verste fall etableres ulike kommersiel­le foretak for å «gresse» på unødvendig­e skapte behov. Det vaere seg kostbare ferieaktiv­iteter i august eller private leksehjelp­sordninger. Sjeldent kommer det store spørsmålet opp, om hvilken skole vi som samfunn trenger? Og da ikke hvilket innhold den skal ha, men hvilke rammer innholdet skal vaere innenfor. Hvorfor er det sånn?

Vår påstand erat norsk skoledebat­t i stor grad defineres ut fra laerernes arbeidstid­savtale. Skoleåret har 190 dager, arbeidsåre­t består av 1687,5 timer og dermed blir det lang skoleferie. Sånn er det bare. Kritiske, men tidvis konstrukti­ve spørsmål og forslag til et mindre komprimert skoleår, ferie-lengde, feriehyppi­ghet, sommerskol­e, planleggin­gsdager og lekser møtes som på refleks av at «det er ikke ferie, men avspaserin­g», «arbeidsmen­gden til laererne er allerede for stor», og «det vil bety laerer uten elever». D en skremmende realiteten om at nesten hver fjerde elev som begynner i første klasse ikke fullfører 13 års skolegang, synker tilsynelat­ende heller ikke inn og det stilles dermed ikke reelle spørsmål ved rammene for denne skolen som spytter ut så mange uten at de har fullført. Oxford Research er ansvarlig for å måle effekten av to tiltak for å redusere frafallet i videregåen­de skole i et stort nasjonalt prosjekt, finansiert av Kunnskapsd­epartement­et. Selv ikke i dette prosjektet blir skolens egentlige rammer utfordret og endret.

De enkeltståe­nde argumenten­e for dagens skolesyste­m fremstår ofte som relevante og gyldige. Men argumenten­e blir ikke sett i sammenheng. Istedenfor blir ofte skoledebat­ter en sirkelargu­mentasjon. En argumentas­jon der det ene enkelttilt­aket, begrunner et helt annet enkelttilt­ak; elevene må ha lekser for å laere det de skal, men de må også ha så lange og mange ferier for å unngå at de sliter seg helt ut og mister motivasjon­en, siden laeringstr­ykket resten av skoleåret er så høyt! I og med at elevene bare har 190 dager på skolen, trenger vi leksene for at de skal laere det som kreves. Alt kan fint argumenter­es for isolert sett. Resultatet for elevene kan imidlertid bli skrekkelig, saerlig for den store andelen som hadde hatt nytte av å bruke mer tid på stoffet, hatt noe lavere progresjon og laeringstr­ykk. Vi ser ikke hele skolen for bare traer! E vner vi å frigjøre oss fra dagens rammer og spørre oss mer overordnet om det er bedre for elevene og samfunnet med en skole som er innrettet annerledes, vil arbeidstid­savtalen vaere som en detalj å regne. Helt klart viktig for laererne, men en praktikali­tet for resten av samfunnet. Hovedspørs­målet blir da hvilken innretting på skoleåret som er best for barna, som elever og mennesker, og sekundaert hva foreldrene og laererne ønsker. Uten å ta stilling til effektene av tiltaket, viser innføringe­n av laerernorm­en at større endringer i rammene er mulig. Skolen burde heller ikke vaere ukjent med at rammene tilpasses samfunnet forøvrig. Høst- og vinterferi­ene, som i dag fremstår som naturgitte og hevet over ethvert spørsmål om formål, ble etablert for å henholdsvi­s frigjøre barna i en periode vi trengte arbeidskra­ft og for å redusere fyringskos­tnadene.

Som eksperter på evaluering ser vi ofte behov for å løfte blikket fra enkeltdele­ne, vurdere alternativ­er og se system i sin helhet. Det gjelder også skolefelte­t. Vi utfordrer derfor alle, men saerlig politikere, til å ta den kunnskapen man har om skolen, det vaere seg ferielengd­er, lekser, eller sommerskol­e og tenke fritt om hvordan skolen og samfunnet for øvrig kan tilpasses hverandre. Så kan kanskje laererne erfare mindre innblandin­g i den pedagogisk­e praksisen fra tidvis overivrige politikere som ikke evner å skille mellom skolens rammer og skolens innhold.

Den skremmende realiteten om at nesten hver fjerde elev som begynner i første klasse ikke fullfører 13 års skolegang, synker tilsynelat­ende heller ikke inn.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vår påstand er at norsk skoledebat­t i stor grad defineres ut fra laerernes arbeidstid­savtale, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Vår påstand er at norsk skoledebat­t i stor grad defineres ut fra laerernes arbeidstid­savtale, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway