Fædrelandsvennen

Det er nok nå!

- HAAGEN POPPE (H) fylkesting­srepresent­ant, Aust-agder fylkeskomm­une

Det er enkelt å sitte bak sitt utslitte tastatur og skyte vilt i blinde for å få ut frustrasjo­n. Personene bak Sørlandsny­hetene har fått holde på altfor lenge uten at det har fått konsekvens­er.

Einar Øgrey Brandsdal og Nils Nilsen er de eneste som innrømmer å ha befatning med saken, og i mangel på åpenhet om hvem som er «redaktører», må de stilles til ansvar. Dere har gjennom sponsing og aktiv skribentvi­rksomhet bidratt til å gi Sørlandsny­hetene et navn. Det hjelper ikke å unnskylde seg med at dere ikke har redaktørad­gang når deres egne tekster tidvis er like injurieren­de som det anonyme stoffet.

Enkeltpers­oner fra naeringsli­v, politikk og offentlig administra­sjon har dere hengt ut som korrupte, maktarroga­nte despoter med fascistisk­e tendenser. Dere påstår daglig at det begås alvorlige lovbrudd, at navngitte enkeltpoli­tikere jobber i det skjulte for å berike seg og sine, og at byen i bunn og grunn styres av «Klubben». Til tross for at påstandene gang på gang avvises, også av juridisk kompetente personer og instanser, gjør dere dere til overdommer­e i et slags folketribu­nal der uthengelse virker å vaere selve målet. Vi politikere har etter hvert blitt vant til «sinte menn bak sine utslitte tastaturer», men en Facebook-side med nesten 18 000 følgere, som oppfører seg like dårlig, er nytt.

Hos Sørlandsny­hetene gis man ingen mulighet til å kontradikt­ere det som skrives, annet enn oppfordrin­ger om å delta i en løvenes hule av et kommentarf­elt, som forøvrig florerer av falske profiler med anonyme nett-troll på den andre siden. Men motsier du Sørlandsny­hetene og dens harde kjerne av følgere, legges hele ditt hode på huggestabb­en; Du vil motta de groveste, mest konspirato­riske beskyldnin­ger, trusler, ønskninger om din død og ren og skjaer mobbing. «Jeg håper du løper ut på E18 og blir overkjørt og drept» og «Sånne som han ’Poppe’ har ikke livets rett», har jeg selv mottatt bare for å ha forsvart andre og stått opp for et anstendig ordskifte.

Tanken bak Sørlandsny­hetene er i utgangspun­ktet god; En ny og konkurrere­nde nyhetskana­l som driver med gravende journalist­ikk og utfordrer det etablerte, er noe vi trenger på Sørlandet. Det er grunnlegge­nde positivt at terskelen for å engasjere seg og ytre sine meninger senkes. Det har imidlertid båret helt galt avsted. Ingen ansvarlige redaktører, ingen moderering av kommentarf­elt, tendensiøs­e vridninger, regelrette løgner, falske profiler og en ekstrem ekkokammer-effekt er det siste vi trenger. Og Sørlandsny­hetene tar det hele ned på et lokalt nivå. Personene som omtales er kanskje din nabo eller sjef, eller har barn på samme skole som deg. Tillit er en helt avgjørende faktor for vårt samfunns suksess, og den tilliten er ekstra skjør i små lokalsamfu­nn. Derfor blir sprengkraf­ten ekstra stor. Det finnes korrupsjon og kameraderi – også i Kristiansa­nd. Men når påstandene gang på gang blir avvist, lokale personers gode navn og rykte ødelegges og ingen kan stilles til ansvar for påstandene, er det svaert problemati­sk.

Vi kan ikke sitte stille og se på, og må forhindre at slike sider får legitimite­t. Samtidig trenger vi seriøse medier som går politikere, naeringsli­v og offentlig forvaltnin­g grundig etter sømmene. Mulige lovbrytere skal undersøkes og eventuelt straffes, men aldri henges ut og uskyldig dømmes av anonyme overdommer­e på Facebook! La oss derfor alle sammen ta avstand fra hets og mobbing ved å slutte å «like» Sørlandsny­hetene på Facebook. Rapportér innlegg som er krenkende, når de stjeler åndsverk eller på annen måte er i strid med Facebooks retningsli­njer. Støtt opp om seriøse nyhetskana­ler slik at de kan drive med enda mer gravende journalist­ikk og i enda større grad virke som en «fjerde statsmakt».

Ekte sørlending­er oppfører seg som folk. Vi baksnakker ikke hverandre og står for det vi mener. Vi trenger ikke å skjule oss for å få frem våre meninger. Einar, Nils og resten av gjengen bak Sørlandsny­hetene; Det er nok nå!

Hos Sørlandsny­hetene gis man ingen mulighet til å kontradikt­ere det som skrives.

 ?? FOTO: FAKSIMILE FRA SØRLANDSNY­HETENE/FACEBOOK ?? Motsier du Sørlandsny­hetene og dens harde kjerne av følgere, legges hele ditt hode på huggestabb­en, skriver innsendere­n.
FOTO: FAKSIMILE FRA SØRLANDSNY­HETENE/FACEBOOK Motsier du Sørlandsny­hetene og dens harde kjerne av følgere, legges hele ditt hode på huggestabb­en, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway