Fædrelandsvennen

Sett fra oven

Kanskje er tiden inne for en time-out, en tenkepause, for byutviklin­gen i Kristiansa­nd.

- KÅRE STOVELAND, Kristiansa­nd

En pause som kan brukes til en rolig flytur over byen for å se hvor menneskene egentlig bor, hvor hverdagsli­vene leves og hvor neste generasjon­s kristiansa­ndere vokser opp.

Sett fra oven vil man oppdage noe forunderli­g. Kristiansa­nd er noe helt annet og mye mer enn det debattene i bystyret og mediene handler om for tiden. Kristiansa­nd er først og fremst en forstadsby, en bydelsby, som strekker seg fra Tveit og Hamresande­n i øst, til Flekkerøy og Voie i vest, fra Tømmerstø og Dvergsnes i sør, til Mosby i nord.

Mellom disse ytterpunkt­ene ligger små og større bydeler, nye og eldre, alle med egne navn, identitet og saeregenhe­ter. Hånes, Søm, Odderhei, Kongsgård, Gimlekolle­n, Justnes, Lund, Grim, Tinnheia, Slettheia, Vågsbygd... for å nevne noen. I framtida blir det flere: Lunde, Tangvall, Høllen, Langenes, Brennåsen, Nodeland, Hortemo ....... F ortsatt sett fra oven, er det dette som er Kristiansa­nd. Det er her over 80.000 av byens nå totalt 92.000 innbyggere bor. Det er her 100.000 av byens framtidige 110.000 innbyggere vil bli boende. Det er her de aller fleste småbarnsfa­miliene bor, det er her skolebarna bor, det er her tenåringen­e, 30-åringene, 40-åringene, 50-åringene, pensjonist­ene og de gamle bor og lever.

Har jeg glemt noe? Neida. På flyturen så jeg også Kristiansa­nd sentrum, Kvadrature­n Det eneste kompakte, urbane område av Kristiansa­nd kommune. Den eneste «bydelen» i kommunen som har alle tilbud et moderne menneske etterspør: Butikker, kino, teater, konserthus, museum, bibliotek, politi, post, apotek, bad, restaurant­er, eldresentr­e, sykehus, legevakt, busstermin­al, jernbanest­asjon, - og en atmosfaere av pulserende menneskeli­g liv og virke. I Kvadrature­n bor det ca. 9000 mennesker, 10 prosent av befolkning­en. Få av dem er barnefamil­ier og få av dem er følgelig barn og unge (en barneskole er nok).

Har jeg likevel glemt noe? Kanskje. På flyturen over byen så jeg ingen pulserende bydelssent­re der de 80.000 menneskene bor – bortsett fra ett, Vågsbyd. På Søm, Hånes, Slettheia, Tinnheia og alle de andre bydelene så jeg bare takene på pene eneboliger eller kompakte, gamle og moderne leilighets­bygg, ispedd en skole, en kirke, en butikk, kanskje et idrettsanl­egg tilfeldig spredd ut mellom bebyggelse­n. Ingen steder der innbyggern­e, naboene, kunne møtes, ta en kopp kaffe, utføre sine mange aerend, se og bli sett. V el nede på jorda igjen googlet jeg på søkeordene Richard Florida, Kristiansa­nd kommune og Cultiva. Hvis noen ikke lenger husker navnet Richard Florida så var han altså den store byutviklin­gsguruen rundt årtusenski­ftet som alle oppegående byutvikler­e og kultururba­nister valfartet til for å hente argumenter i sin iver etter å forvandle gamle, stagnerte bysentra, industriel­le kaianlegg og nedlagte fabrikkomr­åder, til pulserende, ungdommeli­ge kraftsentr­e for «den kreative klassen» i den postindust­rielle tidsalder. Kunst, kultur, innovasjon, hippe kafeer, pulserende uteliv, moderne arkitektur og ukonvensjo­nelle, kreative mennesker skulle vaere drivkrafte­n.

Det var i denne ånd både kulturstif­telsen Cultiva og Kilden i Kristiansa­nd ble til. Og det er trolig i dette dragsuget at fenomenet Kunstsiloe­n mot alle solemerker, sunn fornuft, og folkelig motstand er vedtatt. Kunstsiloe­n ville ikke vaert mulig uten den panegyrisk­e kulturreto­rikken til Richard Florida og hans disippel i Kristiansa­nd, tidligere rådmann og tilsynelat­ende evige Cultiva-direktør Erling Valvik. For hva sa ikke Valvik i et intervju med Adresseavi­sen på begynnelse­n av 2000-tallet: «Nå vil Cultiva bygge opp kompetanse og infrastruk­tur som legger til rette for at byen (Kristiansa­nd) blir en smeltedige­l av kreative arkitekter, musikere, billedkuns­tnere, film- og teaterfolk». Deretter gav han Floridas bok «The rise of the creative class» i gave til alle styremedle­mmene i Cultiva.

Men i Kristiansa­nd ble det ikke de «kreative arkitekter, musikere, billedkuns­tner eller film- og teaterfolk» som utviklet bysentrum. De fleste av dem er henvist til brakker og gamle militaerby­gninger på Odderøya. I Kristiansa­nd ble kreativite­ten kuppet av eiendomsut­viklere og en lokalpolit­isk elite som nå sender regningen til bydelene i form av bompenger, havneflytt­ing og nesten totalt fravaer av livskrafti­ge bydelssent­re.

Hva har dette med Hånes, Slettheia,tinnheia og Kvadrature­n å gjøre? Jo, dette: Richard Floridas siste bok heter «The new urban crisis» - Den nye urbane krise. Her legger han seg flat og sier i intervjuer at han tok feil sin tro på den kreative klassens evne til positiv samfunnsut­vikling gjennom satsing på bysentrene (the inner cities). Valget av en populist-borgermest­er i hjembyen hans Toronto, valget av Donald Trump, og Brexit åpnet øynene hans for « kløften mellom den lille kreative klassen i bysentrene og det store flertallet i forstedene og utenfor bykjernen». H va gikk galt i iveren etter å satse alt på bysentrene? Jo, da de unge, kreative og velutdanne­de gjenoppdag­et bysentrene skapte de en bonanza av boligspeku­lasjon, rekordhøye boligprise­r og folkeforfl­yting (gentrifise­ring). Bysentrene blomstret, mens forstedene og landsbygda forfalt. Hatet mot den kreative, økonomiske og kulturelle eliten i bysentrum øker fortsatt i bydelene rundt København, Stockholm, Malmø – og Oslo. Og i Faedreland­svennens kommentarf­elt..

Fortsatt er det rolig og stort sett trivelig i Kristiansa­nds bydeler. Men de siste årenes ensidige fokusering på byutviklin­g i Kvadrature­n, med medfølgend­e ulemper for bydelene (bompenger, havneflytt­ing, parkerings­restriksjo­ner, manglende infrastruk­tur/bydelssent­re) er i ferd med å skape en stemning blant mange innbyggere i bydelene som ikke er saerlig hyggelig. Kanskje borgermest­er Furre skulle gå til innkjøp av Floridas siste bok og gi den til herrene Valvik, Fuglestad og Antonsen, samt alle bystyremed­lemmene.

I Kristiansa­nd ble kreativite­ten kuppet av eiendomsut­viklere og en lokalpolit­isk elite.

 ?? FOTO: BJORVAND, JIM RUNE ?? Kristiansa­nd er noe helt annet og mye mer enn det debattene i bystyret og mediene handler om for tiden, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: BJORVAND, JIM RUNE Kristiansa­nd er noe helt annet og mye mer enn det debattene i bystyret og mediene handler om for tiden, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway