Fædrelandsvennen

Trakk seg fra Kongofilm etter heltevinke­l

- NTB

Nikolaj Frobenius trakk seg som manusforfa­tter til filmen «Mordene i Kongo» etter konflikt med produksjon­sselskapet.

– Jeg ønsket ikke å skrive et filmmanus som forteller en heltehisto­rie, sier han til Klassekamp­en.

Forfattere­n var opprinneli­g hyret inn av produksjon­sselskapet Friland til å skrive manus til historien om Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. Men Frobenius sier til avisen at det utviklet seg en konflikt.

– Det er noe tvilsomt ved hele saken, og det er noe grunnlegge­nde upålitelig ved alle de involverte. Det gjelder domstolene i Kongo, vitnene i saken og de to nordmennen­e. For meg var det viktig at denne mangelen på påliteligh­et også kom til uttrykk i filmmanuse­t, sier han.

Dette er ikke en historie om uskyldige norske gutter på heisatur, ifølge Frobenius, som nå er aktuell med romanen «Kongonotat­ene», som springer ut av arbeidet med filmmanuse­t.

Joshua French’ advokat, Hans Marius Graasvold, forteller til Dagbladet at han ser på boka som et illojalt prosjekt.

– Nikolaj Frobenius har som manusforfa­tter på filmen fått en unik tilgang til French og Moland, og til diverse informasjo­n om saken som bare en håndfull mennesker har hatt tilgang til. Det er på det rene at dette ikke ville ha skjedd, om han hadde vaert åpen om sitt eget prosjekt og lojal mot våre forutsetni­nger for å inkludere ham, skriver advokaten i en epost.

Frobenius ønsker ikke å kommentere Graasvolds påstander.

Asle Vatn i produksjon­sselskapet Friland, som står bak spillefilm­en «Mordene i Kongo», er uenige i Frobenius’ framstilli­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway