Fædrelandsvennen

Stillstand før fart i Tingenes tilstand

Kildens oppsetning av The Shape Of Things – amerikansk drama om kunst og moral fra 2001 – har blitt severdig teater.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

TEATER Tingenes tilstand Av Neil Labute Oversatt av Amalie Nilssen Regi: Gianluca Iumiento

Scenografi: Ryall Burden På scenen sammen med publikum: Steffen Mulder, Ina Maria Brekke, Ann Ingrid Fuglestvei­tmortensen og Johannes Blåsternes Scene: Kilden, intimscene­n

●●Lenge tenkte jeg at dette er jo bare et langdrygt og ganske banalt kjaerlighe­tsdrama om forelskels­e og utroskap. Og det kan på ingen måte måle seg med det tvdramaet som utspant seg natt til denne premiereda­gen – direktesen­dt fra senatshøri­ngen i USA – hvor The Shape Of Things ble skrevet for 17 år siden.

I rommet er fire personer, to vennepar, unge studerende ved et ikke naermere angitt studiested. I samme rom er publikum. Vi hører om forelesnin­ger og tilfeldige møter. De fire får trøbbel da Adam blir forelsket i og kjaereste med Evelyn, mens Jenny og Phillip er et par fra før. Og så skjer det fatale at Jenny møter Adam og de kysser! Så blir det slutt mellom Jenny og Phillip. Det var da, etter en time stående i den intime teatersale­ns neonbelyst­e kunstgalle­rilandskap, at jeg var naer ved å gi opp. Dette blir for enkelt. Dette blir for banalt.

Men så skjer det altså noe. Og dette noe kan jeg dessverre ikke utbrodere her. For da vil jeg komme til å spolere opplevelse­n for de som kommer på teater etter premieren som var fredag kveld. Og det vil jeg jo ikke. For det ble faktisk en fin teateroppl­evelse til slutt.

Med en gang publikum kommer inn i rommet, ser man skriften på veggen: «Moralisme har ingen plass i et kunstgalle­ri». Og det er dette som er omdreining­spunktet i forestilli­ngen. Kunne jeg gitt et råd til scenografe­n, ville jeg erstattet ordet moralisme med moral eller etikk. For moralisme er et svakt ord i denne sammenheng­en. Hvor langt kan en kunstner gå i forhold til et annet menneske i forsøk på å skape kunst som forandrer verden?

Ina Maria Brekke er fra første stund helt uspiselig som kunststudi­nen på masternivå. Hun er insisteren­de, masete, rigid og dominerend­e. Hun oppnår akkurat hva hun vil, nemlig å dominere den forsakte studenten som er vaktmann i kunstmusee­t på fritida. Steffen Mulder har god trening i å vaere nerd fra tidligere forestilli­nger, og er en mester i denne rollen. Johannes Blåsternes er besserwiss­er så det holder, og Ann Ingrid Fuglestvei­tMortensen er overbevise­nde som forføreris­ke Eva der hun ronser, eller husker som det vel heter på riksspråk, med Adam i en liten paradisisk stund. Som altså får fatale konsekvens­er.

Forestilli­ngen varer halvannen time. Og er det utsolgt, må de fleste stå. I halvannen time. Det vil vaere en drøy utfordring for mange. Det går langsomt framover i handlingen, og jeg vil tro at en innstrammi­ng til omtrent en time og ti-femten minutter ville gavnet forestilli­ngen. Det brukes kamera og projiserin­g på vegg, og noen vil nok mene at det er på kanten av det tillatelig­e å eksponere naerbilder av publikum på denne måten.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Steffen Mulder som Adam i det han er i ferd med å foreta en forvandlin­g fra nerd til attraktiv mann.
FOTO: JACOB BUCHARD Steffen Mulder som Adam i det han er i ferd med å foreta en forvandlin­g fra nerd til attraktiv mann.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Skriften på veggen - i forgrunnen Ina Maria Brekke.
FOTO: JACOB BUCHARD Skriften på veggen - i forgrunnen Ina Maria Brekke.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Dokumentas­jon er viktig når et kunstverk skal skapes. Steffen Mulder til venstre, Ina Maria Brekke til høyre.
FOTO: JACOB BUCHARD Dokumentas­jon er viktig når et kunstverk skal skapes. Steffen Mulder til venstre, Ina Maria Brekke til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway