Fædrelandsvennen

Anne-sophie Lind til minne

- KIRSTEN OG THOR EINAR HANISCH

●●Kort tid etter at Sørlandets landskjent­e kordirigen­t Margrethe Erikstad gikk bort

26. mai kom meldingen om at sanger og tidvis solist i Kristiansa­nd Domkirkes Barnekor, Domkirkens Motettkor og Schola Cantorum, Anne-sophie Lind, f. 14. mai 1935, forlot oss 3. september. Hun ble bisatt fra en fullsatt Oddernes kirke 14.9.

Også om Anne-sophie er det blitt sagt at hun har gitt Sørlandet umistelige gleder. Da oftest sammen med sin mann, komponiste­n, arrangøren, lektoren John Lind, alt fra hun var Johns elev ved Kristiansa­nd Laererskol­e og elev hos sangerinne­n Bergljot Schoder Dahl. Sammen var Annesophie og John et radarpar som var med i sørlandske revyer og selv turnerte landsdelen med glade og humoristis­ke viser. Også i regi av Rikskonser­tene.

Heldigvis kan vi fortsatt google AnneSophie og John via NRK-TV- opptak, gjenopplev­e dem da de var på høyden. Dette i opptak med Olav («Ukas») Varen i August Mauritzens uforlignel­ige serie Smilende penner fra 1974. Her synger Annesophie den gøyale visen «Det har vi bare i Kristiansa­nd» fra Caledonien-revyen og «Solgangsvi­se», og fremsto som den Sørlandspr­insessen hun var og som publikum elsket.

Andre glade opplevelse­r finnes på Cdplaten fra 1999 Sørlandsvi­ser gjennom 40 år, med tittelen «Harde svaberg og bløde konsonante­r». Her er selve signalmelo­dien «Sørlandets hemmelighe­t», med Anne-sophie med Ragnar Danielsens Orkester, og med melodier av bl.a. John Lind, «Ei lida jente fra Hellesunde­t» av Kaare Zakariasse­n, «AE tror du har rett, sa Kristine», og «For ho heder Karen Sofie», med August Mauritzen og Johan Øyan.

Under minnestund­en gledet Asbjørn Arntsen med å spille mange av de mest kjente visene til aere for Anne-sophie og John. Datteren Gjertrud fremhevet henne som et oppkomme av aktivitet, kreativite­t og omsorg. Datteren Frøydis Emilie poengterte at dette var egenskaper Anne-sophie også til fulle utfoldet i sine roller som laerer ved Statsøving­sskolen og ved Fagerholt skole.

Anne-sophie tok også initiative­t til aksjonen «Pensjonist­er for Kilden Teater og Konserthus», da mange eldre var skeptiske til dette storslåtte, men dyre anlegget. Et initiativ som mange skeptikere i dag berømmer, men en arena de jevnlig frekventer­er.

Ved den verdige avskjedsse­remonien i Oddernes kirke forrettet Jonas Lind Aase, Clara Zita Lind sang (begge barnebarn), Leonardo Sesenna spilte cello, Ian Richards orgel og Rolf Gupta piano. Må fred vaere med Anne-sophie Linds gode minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway