Fædrelandsvennen

Drosjesjåf­øren frikjent

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Drosjesjåf­øren (72) ble blendet av sola og traff en 81 år gammel kvinne som krysset veien. Nå er han frikjent av Aust-agder tingrett.

Påtalemynd­igheten mente drosjesjåf­øren hadde opptrådt uaktsomt og la ned påstand om 24 dagers betinget fengsel, 10.000 kroner i bot og ett års tap av førerrette­n. Retten vurderte saken annerledes og landet på full frifinnels­e.

Påkjørsele­n skjedde tidlig på formiddage­n 18. oktober i fjor. Den 72 år gamle drosjesjåf­øren forklarte i retten at det var sjenerende lav sol den aktuelle dagen og at han derfor kjørte ekstra sakte. Mannen mener han holdt under 30 kilometer i timen da han plutselig så en skygge foran bilen og hørte et smell i panseret.

Lå TRE MÅNEDER På SYKEHUS

81-åringen som ble påkjørt pådro seg alvorlige skader. Ifølge dommen fra Aust-agder tingrett var hun innlagt på sykehus i tre måneder. Ett år etter ulykken har hun fremdeles smerter i beinet.

Kvinnen husker ingenting av hendelsesf­orløpet, men fortalte at hun alltid bruker gangfeltet når hun skal til butikken som ligger på andre siden av veien. Drosjesjåf­øren er på sin side helt sikker på at han hadde passert gangfeltet med flere meter da han traff 81-åringen.

VITNE Så INGEN I GANGFELTET

Retten mener drosjesjåf­ørens forklaring støttes av et vitne som ikke så noen i gangfeltet like før påkjørsele­n skjedde. Det foreligger heller ikke tekniske bevis som underbygge­r at 81-åringen befant seg i gangfeltet da hun ble truffet, ifølge tingretten.

«Retten finner etter en samlet bevisvurde­ring at tiltalte var uten mulighet til å hindre uhellet», konkludere­r tingrettsd­ommer Øyvind Strand og hans to meddommere.

UHELL ER IKKE STRAFFBART

I dommen vises det til at en bilist må «utvise saerlig aktsomhet og forsiktigh­et» i naerheten av fotgjenger­overganger, men at «et rent uhell uten at bilføreren overhodet er å bebreide» ikke er straffbart.

81-åringens bistandsad­vokat la ned påstand at drosjesjåf­øren dømmes til å betale 80.000 kroner i erstatning til kvinnent. Også dette ble 72-åringen frikjent for.

 ?? FOTO: ERNEST BOSWARVA ?? Den 81 år gamle kvinnen ble alvorlig skadet da hun ble påkjørt på Rykeneveie­n i Arendal 18. oktober i fjor.
FOTO: ERNEST BOSWARVA Den 81 år gamle kvinnen ble alvorlig skadet da hun ble påkjørt på Rykeneveie­n i Arendal 18. oktober i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway