Fædrelandsvennen

Kultur som drivkraft for turisme

Norge er et lite land med en storslagen natur. Over mange år har vi jobbet målrettet og satt vårt avtrykk, og internasjo­nalt er vi kjent for høye fjell, smale fjorder og magisk nordlys. Nå skal vi supplere bildet.

- TRINE SKEI GRANDE kulturmini­ster TORBJØRN RØE ISAKSEN naeringsmi­nister

Mandag mottok vi første innspillsr­apport fra Samarbeids­rådet for av over nye lyst gen sen. og For våre høre kultur – i krav. til Noen natur. har noe en på det å besøkende folkemusik­k teatersal tilbringe sin fått mer er og vil Noen ferd. ikke nye reiseliv. gå – eller fra Turister behov sånn ferien vil og ønsker hytte noe på sitte oppleve Stadig at sommernatt og i helt til alle storsla- å verden i inkludere stiller mørket hytte flere har annet Ibnorsk vil vandre dra eller i Jølster. musikk på i fotsporene Jo Nasjonalga­lleriet Nesbø. Noen på festival Som vil til oppleve Henrik sterk og andre eller kulturnasj­on Ibsen ny vi skal den ikke historien. har vaere vi masse redde Tvert å for imot tilby, å fortelle bør og vi er heller verdt, saerlig vise det utenlands. fram for alt det

levd Denne Vinjerock sommeren på fjellet har folk i Jotunheime­n, oppPiknik i Parken i Oslo og Riddu Riddu i Kåfjord. Norge er Peer Gynt, Satyricon og Edvard Munch. Vi har en bredde og kvalitet i våre kulturuttr­ykk som gjør oss til et unikt lite land i en stor verden. Vi blir aldri billigst, men vi kan bli best!

Hoveddrive­ren for valg av er endringen godt reisemål dag nytt kultur innenfor for globalt og Norge. mat. sett reiseliv Denne Dette er i kommer de riktige oss grepene. til gode, For hvis det er vi tar tusenvis vårt av andre vidstrakte grunner land. til Det å besøke er nemlig ikke sånn at vi med satsingen på kulturturi­sten har forkastet ideen om naturbaser­t reiseliv, tvert imot. Det er ikke et enten eller mellom Peer Gynt, mat i toppklasse og Gudbrandsd­alen, men kombinasjo­nen av alle tre. Det viser den fenomenale oppsetning­en av Peer Gynt på Gålå, og alle ringvirkni­ngene dette gir for naeringsli­vet rundt.

I tillegg til å svare på den økte internasjo­nale etterspørs­elen, handler dette også om baerekraft på sikt. Både miljømessi­g, sosialt og økonomisk. Selv uten en koordinert

satsing har Norge allerede hatt en vekst på 50 prosent de siste fem årene innenfor reiselivsa­ktiviteter, kultur og servering. For å utnytte potensiale­t i kulturturi­smen arbeider vi med å gjøre denne formen for reiseliv til en helårsvirk­somhet i Norge. Det krever at vi også må ta de riktige valgene blant annet med tanke på tilgjengel­ighet og tilrettele­gging.

Bredt lykkes. samarbeid Som et ledd må til i regjeringe­ns for å satsing på kulturturi­sme opprettet vi i fjor sommer Samarbeids­rådet for kultur og reiseliv. Deres jobb har vaert å finne ut hvordan vi skal gå frem i vår satsing for å gjøre Norge bedre kjent som kulturdest­inasjon. Mandag denne uken mottok vi rådets første innspillsr­apport. Den inneholder en rekke anbefaling­er og forslag til tiltak om alt fra økt kunnskap, verdiskapi­ng og tilgjengel­ighet til omstilling og baerekraft.

Vi har et kjempepote­nsial som mange begynner å få øynene opp for. Da er det viktig at regjeringe­n har en helhetlig satsing på området, slik at kultur- og reiselivsa­ktører kan spille sammen, og vaere med på å utvikle en baerekraft­ig og verdiskape­nde opplevelse­snaering på sikt.

Vi ren heldige og storslagen som har natur en så som gir oss rikelig med friskt drikkevann og de mest fantastisk­e råvarer til hverdagskj­økkenet og de beste restaurant­er. Vi er heldige som har en så rik kulturhist­orie – med norrøn mytologi, vikingtide­n og de store oppdagerne. Vi er heldige som har slik nyskapende arkitektur. Vi er heldige som har en så rik kunst, både historisk sett og i samtiden. Det er dette som er grunnlaget for vårt velfungere­nde demokratis­ke samfunn. Dette er dette som i sum utgjør vår rikdom!

Mange er det som vil bli kjent med vår rikdom, og enda flere vil besøke oss dersom vi samarbeide­r om å fortelle vår historie. Opplevelse­snaeringen kan bli akkurat så stor som vi vil at den skal bli, Norge er «powered by culture».

Det er ikke et enten eller mellom Peer Gynt, mat i toppklasse og Gudbrandsd­alen, men kombinasjo­n av alle tre.

 ?? FOTO: HOLE, KRISTIAN ?? For det er ikke sånn at alle har lyst til å tilbringe ferien i storslagen natur. Noen vil sitte i mørket i en teatersal og oppleve Ibsen, skriver statsråden­e Torbjørn Røe Isaksen og Trine Skei Grande. Her er et bilde fra oppsetning­en Terje Vigen i Fjaereheia.
FOTO: HOLE, KRISTIAN For det er ikke sånn at alle har lyst til å tilbringe ferien i storslagen natur. Noen vil sitte i mørket i en teatersal og oppleve Ibsen, skriver statsråden­e Torbjørn Røe Isaksen og Trine Skei Grande. Her er et bilde fra oppsetning­en Terje Vigen i Fjaereheia.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway