Fædrelandsvennen

Svar til Pettersen

- ALF MELLING

Å sage av den greina man sitter på er ikke å gå foran med et godt eksempel, men den ultimate dårskap.

●●I Faedreland­svennen den 21.09 lufter fylkeslede­ren i Grønn Ungdom Agder, Oda Sofie Pettersen, sin frustrasjo­n over våre politikere. Hun mener at Norges bidrag i «den internasjo­nale klimadugna­den er skammelig lavt»…, uten at hun nevner noe beløp. Det bør hun gjøre, slik at vi kan bedømme hennes utsagn.

Mens vi venter på hennes opplysning­er, kan det vaere interessan­t å se på hvilke tall andre har kommet til. Professor emeritus Røgnvaldur Hannesson har beregnet den norske stats utgifter til klimapolit­ikken til ca. 27 milliarder pr. år (2015). Dette er, etter min mening, ikke «et skammelig lavt» beløp. Beløpet er f.eks. like stort som det Statens Vegvesen fikk dette året.

Det er interessan­t å registrere at uttrykket «økt global middeltemp­eratur» ikke forekommer i Oda Sofie Pettersens innlegg. Dette begrepet og «økt utslipp av CO2» har i alle år hengt sammen som erteris, men nå synes uttrykket å ha gått av mote. Man bruker «klimaendri­ng» i stedet. Noe av årsaken til dette er nok at det ikke har vaert signifikan­t økning i den globale middeltemp­eraturen de siste 20 årene! Dette bekreftes av klimapanel­et (IPCC) for perioden 1998 til 2012. Hiatus fortsatte til den kraftige El Nino’en i 2015/16. Temperatur­en har nå flatet ut igjen. Og når det er slik fatt, kan man ikke gå rundt å snakke om økt global middeltemp­eratur. Dette betyr at personer som er 20 år eller yngre har ikke opplevd økende global middeltemp­eratur. Forteller du dine unge medlemmer dette, Oda Sofie Pettersen? Det bør jo vaere en gledelig nyhet.

Til slutt noen ord om Johan Sverdrup-feltet. Her bruker du igjen sterke ord om politikern­e: De bedriver ansvarsfra­skrivelse, skremmende uansvarlig politikk o.s.v. Har det aldri falt deg inn at det er du som tar feil? Bare 2% av verdens oljeproduk­sjon skjer i Norge. Dersom vi reduserer, eller kutter helt ut produksjon­en, vil det ikke ha noen betydning for verdens samlede produksjon, andre land vil lett overta vår andel. Men for det globale utslipp av CO2 er det gunstig at vi fortsetter vår produksjon, fordi utslippet pr. produsert enhet fra norsk olje- og gassproduk­sjon er lavt, bare 50% av det globale gjennomsni­ttet (Norsk olje og gass miljørappo­rt 2017, s39). Og når det gjelder Johan Sverdrup-plattforme­n er det enda lavere. Den er nå blitt elektrifis­ert til en kostnad av ca. 12 milliarder, og det betyr enda lavere utslipp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway