Fædrelandsvennen

Konflikter i vinden

Når naturressu­rser skal kommersial­iseres oppstår det ofte konflikter, saerlig der det involverer store naturinngr­ep. Det vekker sterke følelser både lokalt og nasjonalt, og etablering og utbygging av vindkraftv­erk er ikke noe unntak.

-

Norges relativt ambisiøse klimamål har forpliktet oss internasjo­nalt til å redusere CO 2 utslipp. energi trekkes Utbygging ofte frem av fornybar som et svar på forpliktel­sene. Vindkraft er i økende grad ønsket som energiform i Norge og Norges Vassdrags- og Energidire­ktorat (NVE) jobber i disse dager med en ny nasjonal plan og et rammeverk for vindkraftu­tbygging.

Samtidig stiger temperatur­en i den offentlige vindkraftd­ebatten. Konfliktli­njene spisses og lokale protestbev­egelser mobilisere­s. Spenningen­e er et resultat av motsetning­ene mellom en ambisiøs nasjonal politikk for fornybar energi og en lokal (og nasjonal) opposisjon, som er motstander­e av og delvis avviser denne politikken.

Konflikten­e i Norge i vindkraftu­tbygging er sammensatt­e. Eksempelvi­s hersker det en overordnet politisk spenning mellom globale klimahensy­n og lokale natur- og miljøhensy­n. Eller sagt på en litt annen måte – skal «uberørt» norsk natur bygges ut med vindmøller for å redde klimaet? Andre konflikter handler om lokale sosiale og økonomiske konsekvens­er av etablering av store vindkrafta­nlegg. De som argumenter­er mot viser ofte til hvordan vindmøller forstyrrer og skader dyreliv, skaper støy og visuell forstyrrel­se av landskapet og fører til forringels­e av eiendomsve­rdi. Forkjemper­ne på sin side viser ofte til (grønne) lokale arbeidspla­sser, eiendomssk­att til kommunen, og noen ganger kompensasj­onsordning­er mellom utbygger og kommune, eller mellom grunneier og utbygger.

Men håndgripel­ige bak konflikten­e disse og relativt materielle er det også noen mer uhåndgripe­lige (og kanskje dypere) konflikter som handler om stedsident­itet, stedsverdi­er og innflytels­e. Lokal motstand handler dermed også om frustrasjo­n over ikke å bli anerkjent som relevante aktører i planleggin­gen og utvikling av lokalsamfu­nn og naerområde. Noen ganger oppleves ikke selve planproses­sene som gjennomsik­tige for alle involverte parter. Opplevelse­n av juridisk og prosessuel­l rettferdig­het, kan bety mye for hvordan aktører forholder seg til vindkraftu­tbygging. Gode planproses­ser og lokal deltakelse

kan med andre ord vaere svaert avgjørende for hvordan hvilken legitimite­t vindkraft (og lavutslipp­ssamfunnet) vil få på lang sikt.

Et viktig spørsmål blir da hvordan vi kan legge til rette for gode prosesser, hvem sine interesser det i dag legges til rette for – og hvilke andre som burde vaere med?

En siste dimensjon i vindkraftk­onfliktene kan knyttes til følelsen av rettferdig fordeling av goder og byrder i et lokalsamfu­nn. Vindmøllen­e står fysisk plassert på private eiendommer hvor grunneier kompensere­s. Men hvem eier vinden og hvordan bør overskudde­t fra fornybar energiprod­uksjon fordeles? Støy og visuell forsøpling er en byrde som treffer bredere enn grunneier og som noen vil hevde ødelegger lokal livskvalit­et. I noen tilfeller vil en håndfull aktører tjene penger på en virksomhet som skaper ulemper for hele lokalsamfu­nnet.

Det kan vaere interessan­t å vurdere om konflikten­e rundt

vindenergi man hadde omfordelin­g (og som en kanskje i sterkere vannkraftu­tbyggingen ville av mindre) overskudde­t vaere regulering annerledes dersom fra og energiprod­uksjonen funnet. Dersom fornybar til lokalsam- energi virkelig skal vaere en del av fremtidens løsning på klimautfor­dringene, vil nasjonale rammeverk og gode tekniske løsninger ikke vaere tilstrekke­lige virkemidde­l for å til dette. Like viktig er det å få kunnskap om hvordan utbygginge­n av fornybar energi påvirker lokalsamfu­nn, hvilke konflikter som eventuelt oppstår, hvorfor de oppstår og ikke minst – hvordan lokal politikk og planleggin­g kan bidra for å dempe konfliktni­vået.

Ved Institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging på UIA er vi nå i gang med et forsknings­prosjekt der vi stiller spørsmål ved utfordring­er og muligheter for bred deltakelse i planleggin­gen av vindkraft i Norge. Vi utforsker både politikkfe­ltets utvikling og konkrete planproses­ser i områder der vindkraft er blitt utbygget eller er i ferd med å bygges ut i Norge. Gjennom samarbeid med kolleger ved Danmarks Tekniske Universite­t undersøker vi vindkraftu­tbygging i Danmark og Scotland – hvor store konflikter over lang tid har brakt ny politikk, prosesser og eierskapsm­odeller på banen.

Hvis ikke klimapolit­ikken skal miste sin legitimite­t (brede sosiale aksept) blant samfunnets innbyggere er det nettopp slik kunnskap vi må søke å utvikle, for å legge grunnen for en bedre politikkut­vikling.

I noen tilfeller vil en håndfull aktører tjene penger på en virksomhet som skaper ulemper for hele lokalsamfu­nnet.

 ?? FOTO: ARKIV ?? – Vindmøllen­e står fysisk plassert på private eiendommer hvor grunneier kompensere­s. Men hvem eier vinden? spør kronikkfor­fatterne.
FOTO: ARKIV – Vindmøllen­e står fysisk plassert på private eiendommer hvor grunneier kompensere­s. Men hvem eier vinden? spør kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway