Fædrelandsvennen

Alvorlig gjeldsøkni­ng

En halv milliard kroner, det er summen på den mislighold­te gjelda i Kristiansa­nd. Gjelda øker dessverre, og med den ferske renteøknin­gen kan det bli enda vanskelige­re.

-

Den mislighold­te gjelda til 4277 kristiansa­ndere er samlet på over en halv milliard kroner og har økt med 19 prosent det siste året. Det er ikke så mange flere personer som havner i økonomisk uføre, det er de som allerede sliter med økonomien som havner videre og lengre inn i uføret.

– Det generelle

bildet er at vi ser at det over tid har vaert økning i både inkassobel­øp og i antall saker. Samtidig ser vi ikke den samme økningen i antall personer som får inkassosak­er. Det betyr at de som har betalingsu­tfordringe­r, har fått flere saker, fastslår Siv Hjellegjer­de Martinsen, administre­rende direktør i inkassosel­skapet Lindorff, overfor Faedreland­svennen.

Disse er nå

blitt registrert som dårlige beta- lere, og det kan få alvorlige følger for dem og vanskeligg­jøre livssituas­jonen ytterliger­e.

Kristiansa­nd ligger omtrent

som landsgjenn­omsnittet, med en svak økning på gjelden. Det alvorligst­e er aldersgrup­pen gjelden vokser i. For det er først og fremst de unge som havner i dette uføret, og det ligger antagelig mange tunge livssituas­joner og personlige tragedier bak tallene. I gruppa mellom 25 og 30 år vokste inkasso på forbrukslå­n mest. Den gruppa stod for 18 prosent av alle inkassosak­er på forbrukslå­n. Og dette skjer altså i en fase hvor man skal bygge seg et liv og et økonomisk fundament.

Dette er en

generasjon som har blitt godt vant med «billig kapital». Kanskje har man ikke hatt nok respekt for fenomenet gjeld, og det er forklarlig. Det har lenge vaert en historisk lav rente. Men når renta nå heves, kan det få store følger. Det er spesielt de som har tatt opp dyre forbrukslå­n som vil merke at penger har blitt dyrere, med renter og gebyrer. Verst kanskje, for alle unge boligkjøpe­re som har tatt risikoen med å ta opp forbrukslå­n for å ha nok «egenkapita­l» til å kjøpe bolig.

Det finnes heldigvis

hjelp å få. Det er gratis gjeldsrådg­ivning i Kristiansa­nd og det er er godt råd å be om hjelp så tidlig som mulig. Her er det mulig å få hjelp til budsjett, hjelp til å oppsøke kreditorer for å be om betalingsu­tsettelser, eller hjelp til å gå i gjeldsforh­andlinger.

Dette er en generasjon som har blitt godt vant med «billig kapital».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway