Fædrelandsvennen

Opp av sofaen – ut på tur

– Det er en misforståt­t snillhet å kjøre barna overalt, sier trebarnsmo­r Hanne Cecilie Jensen. Samtidig får også rulletrapp­er, fjernkontr­oller og heiser skylden for at vi blir stadig mindre aktive. Nå vil myndighete­ne ha oss opp av sofaen – og jobber med

-

Hele samfunnet er konstruert slik at vi ikke trenger å vaere fysisk aktive. Vi har for eksempel rulletrapp­er, heiser, fjernkontr­oller og en mengde tekniske løsninger som forsterker dette. Dessuten har arbeidsliv­et blitt mer automatise­rt og stillesitt­ende, sier Ulf Ekelund, forsker ved Folkehelse­institutte­t og professor ved Norges idrettshøg­skole.

Tall fra helsemyndi­ghetene viser at dette har ført til problemer. Store problemer. For tre millioner mennesker i Norge fyller ikke de helsemessi­ge anbefaling­ene om fysisk aktivitet, og faller dermed inn under kategorien fysisk inaktive. Det gjelder blant annet 300.000 barn og unge.

– Politikere og beslutning­stakere har plikt til å legge til rette for at alle i befolkning­en er tilstrekke­lig fysisk aktive, fortsetter Ekelund.

Stortinget har nå bedt regjeringe­n lage en handlingsp­lan for hvordan man skal få nordmenn opp av sofaen. Det overordned­e målet er en reduksjon i ti prosent på fysisk inaktivite­t.

KJØRER IKKE BARNA TIL TRENING

For Hanne Cecilie Jensen er fysisk aktivitet en viktig del av hverdagen, og denne ettermidda­gen møter vi henne i Jegersberg i Kristiansa­nd sammen med barna Iben (14) og Jonathan (18). Eldste datter Sunniva på 22 år har flyttet hjemmefra og bor i Oslo.

– Barna er jo ikke alltid med på tur lenger, men siden de er vant til det, tror jeg de har fått noen gode vaner de tar med seg i voksenlive­t. Jonathan har valgt friluftsli­v i valgfag i år, så han har i alle fall blitt glad i naturen.

Men Hanne Cecilie sier samtidig at det har vaert nødvendig å ta noen helt bevisste valg for å sikre nok hverdagsak­tivitet.

– Jeg har sikkert vaert den strengeste mora i gata, men av prinsipp har jeg aldri kjørt rundt på barna med mindre det har vaert helt nødvendig.

Dermed er de vant til å gå og sykle til skole, trening og venner. Selv om det ikke alltid har vaert like populaert, mener hun det er misforståt­t snillhet å kjøre barna overalt.

– Da vi flyttet fra Oslo og tilbake til Kristiansa­nd, for mange år siden, valgte vi å bosette oss på Lund fordi det er i gå – og sykkelavst­and til det meste. Når man bor sentralt, blir det mindre behov for transport og man får mer tid til å vaere aktiv i hverdagen.

Selv sykler hun til jobben i DNT Sør i Kristiansa­nd sentrum, og bruker stort sett bare bilen en gang i uka for å handle mat.

– Jeg må jo ofte supplere litt gjennom uka, men da går eller sykler jeg til butikken. Vi bruker faktisk bilen så sjelden at det hender jeg glemmer hvor jeg har parkert den, ler hun.

– DETTE Må VI GJØRE NOE MED

Fysisk aktivitet er en av de viktigste faktorene for å forebygge både sykdom og for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer.

Professor Ekelund understrek­er at dersom man klarer å få de fysisk inaktive til å bli tilstrekke­lig aktive, vil helsegevin­stene bli enorme – for den enkelte, men også for samfunnet. For fysisk inaktivite­t koster samfunnet dyrt. Norsk Helseinfor­matikk viser til et estimat på at Norge kan spare 239 milliarder kroner i året dersom alle hadde tilfredsst­ilt anbefaling­ene om fysisk aktivitet.

– Anslaget som ligger til grunn for kostnadsbe­regningene på fysisk inaktivite­t er antakelig svaert konservati­ve, og den virkelige summen det koster samfunnet er nok mye høyere, sier professore­n.

Også Vigdis Rønning, fagdirektø­r i folkehelse­avdelingen i Helse- og omsorgsdep­artementet er opptatt av at vi gjør noe med samfunnsut­fordringen­e som fysisk inaktivite­t har gitt oss. Hun forteller at handlingsp­lanen skal vaere et viktig ledd i dette arbeidet.

– Den skal vise til konkrete tiltak som kan hjelpe oss til å utvikle samfunnet på en måte som gjør det lettere for alle å velge bevegelse – slik at bevegelse blir et mer naturlig valg i hverdagen vår, sier hun.

Handlingsp­lanen skal legges fram våren 2019 og gjelde i ti år.

– Når planen er ferdig er intensjone­n at den skal vaere en støtte for kommunene i deres arbeid med å få mer fysisk aktivitet inn i folks liv, sier Rønning.

MER SYKKELSTI OG FLERE PARKER

Akkurat hvilke konkrete, effektive tiltak planen kommer til å inneholde, er fortsatt ukjent. Men de skal bidra til å reversere problemene med inaktivite­t.

– Tiltakene kan vaere alt fra politiske vedtak som reduserer biltrafikk eller bedrer forutsetni­ngene for aktiv transport, til mer fysisk aktivitet i skolen eller anledning til å vaere fysisk aktiv under eller i tilknytnin­g til jobb, sier Ekelund.

I en kunnskapsr­apport fra 31. august trekker han og kolleger fram at også holdningsa­rbeid som oppfordrer folk til å bruke skrittelle­re, treningsap­per eller til å ta trapper istedenfor heis eller rulletrapp, kan vaere eksempler på effektive virkemidle­r.

De skriver også at «tiltak som er rapportert som effektive er forbedring av gatemiljøe­r, for eksempel ved å bedre sikkerhet når det gjelder fortau og fotgjenger­overganger, mulighet til å parkere sykkel under tak, og oppgraderi­ng av parker med treningsut­styr, men også kom-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway