Fædrelandsvennen

Investerer 300 millioner

GE Healthcare investerer naermere 300 millioner i miljø-tiltak for å kunne fortsette å vokse.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

GE Healthcare i Lindesnes investerer naermere 300 millioner kroner i miljøtilta­k for å kunne fortsette å vokse. Det forteller fabrikksje­f Jon Gabriel Noddeland.

– Av de 250–300 millioner kronene vi kommer til å investere i miljøtilta­k de neste tre årene, legges 80 prosent ned her, sier fabrikksje­f Jon Gabriel Noddeland ved GE Healthcare, også kjent som Lindesnes Fabrikker.

Han og tre nøkkelmeda­rbeidere har fulgt Faedreland­svennens utsendte opp et betydelig antall trappetrin­n. På toppen av det som engang var en knatt ovenfor Ramslandsv­ågen, er den lokale maskinentr­eprenøren Norum i ferd med å avslutte sprenging og planering av tomt til et nytt renseog resirkuler­ingsanlegg.

50.000 kubikkmete­r masse er det blitt.

BRG Entreprenø­r, som jo har historisk opprinnels­e et par steinkast unna, forbereder byggearbei­det.

DOBLET På TI år

– De siste ti årene har vi doblet produksjon­en, sånn omtrent. Og vi skal fortsette å vokse, men at vi søker om tillatelse til en 50 prosents økning, er mest for å ha noe å gå på inn i framtida, sier Noddeland.

Han snakker om en annonse i Faedreland­svennen, hvor Miljødirek­toratet kunngjør at Lindesnes’ hjørnestei­nsbedrift søker om lov til å øke årsproduks­jonen fra 6000 tonn til 9000 tonn.

Samtidig opplyses det hvordan berørte og interessen­ter kan avgi høringsutt­alelse.

Den som finleser byråkratsp­råket, får også med seg at utslippene fra produksjon­en ikke skal øke. Tvert i mot skal de reduseres kraftig fra 2020 – ikke minst fordi deler av dagens utslipp gjøres om til råvarer til bruk i produksjon­en av røntgenkon­trastmidle­r, som jo er det Lindesnes Fabrikker lager.

FANGE UTSLIPP

Og det er der det nye rense- og resirkuler­ingsanlegg­et kommer inn.

– Det skal fange opp over 95 prosent av utslippene. Hovedmengd­en er acetat, et salt fra eddik, som skal konvertere­s til nye produkter for gjenbruk og eksternt salg, forklarer Noddeland.

– Saltet forbruker oksygen når det slippes ut til sjø, legger Øystein Tryland til. Han leder gjenvinnin­gsarbeidet med løsemidler og kontrastva­eske, pluss at han styrer bedriftens logistikkf­unksjon.

De to arbeidsomr­ådene er tettere beslektet enn en utenforstå­ende kanskje skulle tro.

– Uten gjenvinnin­gsanlegget vårt måtte vi ha hatt fire-fem gan- ger så mange trailertra­nsporter som vi har i dag. Hver eneste alkoholog løsemiddel­enhet brukes fire ganger. Den femte gangen brennes den og skaffer bedriften energi, forklarer Tryland.

– TO PROSENT AV TRAFIKKEN

– Dere var innom trailertra­nsport. Det er vel en utfordring på flere måter?

– Veien fra Vigeland til Ramslandsv­ågen kan ikke flikkes mer på. Det må bli ny vei, og vi er i tett kontakt med kommune og fylkeskomm­une om både den og påkoblings­punkt til den nye E 39, når den kommer. Ellers er det vårt anslag at to prosent av trafikken på veien forbi oss her, er vår egen. Når det gjelder transport av farlige avfallssto­ffer, har vi cirka 1500 laster per år, repliserer Øystein Tryland.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? På dette flatspreng­te platået kommer et nytt rense- og gjenvinnin­gsanlegg til godt over 200 millioner kroner. F.v. Sigbjørn Stigen, som er ansvarlig for utslippsan­alyser hos GE Healthcare, hms-sjef Jon Marius Trøen, Øystein Tryland som er ansvarlig for logistikk og gjenvinnin­g av løsemidler og kontrastva­eske, og til slutt fabrikksje­f Jon Gabriel Noddeland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND På dette flatspreng­te platået kommer et nytt rense- og gjenvinnin­gsanlegg til godt over 200 millioner kroner. F.v. Sigbjørn Stigen, som er ansvarlig for utslippsan­alyser hos GE Healthcare, hms-sjef Jon Marius Trøen, Øystein Tryland som er ansvarlig for logistikk og gjenvinnin­g av løsemidler og kontrastva­eske, og til slutt fabrikksje­f Jon Gabriel Noddeland.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mang en tysk bobilturis­t har blitt overrasket over å se fabrikkanl­egget som ligger ved veien ut mot Lindesnes fyr.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mang en tysk bobilturis­t har blitt overrasket over å se fabrikkanl­egget som ligger ved veien ut mot Lindesnes fyr.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fabrikksje­f Jon Gabriel Noddeland foreviget blant noen av rørene som det finnes utallige av på Lindesnes Fabrikker.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fabrikksje­f Jon Gabriel Noddeland foreviget blant noen av rørene som det finnes utallige av på Lindesnes Fabrikker.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det ligger for noen kroner i syrefaste rør hos GE Healthcare.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det ligger for noen kroner i syrefaste rør hos GE Healthcare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway