Fædrelandsvennen

Er eldreombud svaret?

God eldrepolit­ikk og god eldreomsor­g er viktig og nødvendig. Men det betyr ikke nødvendigv­is at et eldreombud er det.

-

En budsjettle­kkasje fra statsbudsj­ettet vil få mange Fremskritt­sparti-velgere til å glede seg. For nå nå er det klart: Det settes av midler til en nytt eldreombud i Norge. Eldreminis­ter Åse Michaelsen kunngjorde sammen med Sylvi Listhaug under et besøk på Fagerborgh­jemmet, at de nå har fått gjennomsla­g for nettopp det ønsket og den intensjone­n, som også er nedfelt i Jeløya-erklaering­en.

eldreminis­teren selv var

strålende fornøyd og uttalte til media: – Dette er ikke en stilling som blir satt bort i en krok, men et viktig prioriteri­ngsområde for oss. Jeg håper det vil gi uttelling i at det som er viktig for eldre blir løftet opp, sier hun, og legger til at dette ombudet vil innebaere at kommuner også må sette eldreomsor­gen mer på dagsorden: – Eldre i Norge fortjener å bli tatt mer på alvor.

Et eldreombud fremstår som et konkret grep for å bedre eldres vilkår, men faren er at det også kan bli mer byråkrati og en hvilepute.

michaelsen viser til

tall som forteller at 60 prosent av mottagere av en eller flere kommunale omsorgstje­nester er 67 år eller eldre. Eldre over 67 år utgjør også samtidig 14 prosent av befolkning­en, men står for 24 prosent av konsultasj­onene hos fastlegene. Formålet med ombudet er altså å styrke oppmerksom­heten om eldres behov, bedre eldreomsor­gen og gi eldre et talerør.

Frp mener at

altfor mange eldre i dag er tause rundt svikt og godtar dårlige tilbud, de makter eller orker ikke ta opp kampen og har kanskje ikke pårørende som kan snakke deres sak. De kan ha rett i mye av dette, men det er ikke gitt at et nytt ombud løser alt. Vi står over en eldrebølge som vil legge et hardt press på velferdstj­enestene våre - det ansvaret må tas av politikere på alle nivå og i hele bredden i Norge.

Å etablere et

ombud virker som en tilforlate­lig løsning på det som ofte er komplisert­e utfordring­er. Et eldreombud fremstår som et konkret grep for å bedre eldres vilkår, men faren er at det også kan bli mer byråkrati og en hvilepute for alle andre som også skal passe på kvalitet og rettighete­r for eldre. Å vaere en «eldre» griper inn i mange sektorer og felt, det bør ha bredt fokus, og det kan vaere farlig å gjøre det til en egen nisje i politikk og forvaltnin­g.

 ??  ?? Eldreminis­ter Åse Michaelsen er fornøyd med at det i statsbudsj­ettet settes av midler til et nytt eldreombud. FOTO: JACOB BUCHARD
Eldreminis­ter Åse Michaelsen er fornøyd med at det i statsbudsj­ettet settes av midler til et nytt eldreombud. FOTO: JACOB BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway