Fædrelandsvennen

– Oppsiktsve­kkende svakt

- NTB NTB

ver, heter det.

Trontalen danner grunnlaget for trontalede­batten, som starter i dag og avsluttes i morgen. Blant temaene som trolig blir viet mye oppmerksom­het de to kommende dagene, ble innvandrin­g og integrerin­g framhevet som en av samfunnets viktigste utfordring­er.

Regjeringe­n fastholder i trontalen at den også vil «føre en restriktiv, rettssikke­r og ansvarlig innvandrin­gspolitikk».

– For baerekraft­en i våre velferdsor­dninger er det sentralt at flere kan forsørge seg selv og delta i samfunnet. Derfor er det også nødvendig å regulere innvandrin­gen. Den internasjo­nale migrasjone­n er uforutsigb­ar. Vi må ha høy beredskap for raske skifter.

ROPSTAD SAVNET FAMILIE

– Mitt utgangspun­kt er at KRF burde ha gått inn i denne regjeringe­n og gjort trontalen enda bedre, sier Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Han sier til TV 2 at partiet ser fram til at statsbudsj­ettet blir lagt fram. – Vi kommer til å legge et veldig kraftig trykk på å styrke familiene. Og ikke minst har vi et ønske om å legge bedre til rette for personer med funksjonsh­emninger og utfordring­er, og å ha en skikkelig kamp mot sorterings­samfunnet. Den biten synes jeg manglet i dag, sier han.

Han mener å se Venstres inntreden i regjeringe­n gjennom at klima har blitt løftet høyere opp.

– Også på innvandrin­gsbiten synes jeg å merke noe forskjell, sier Robstad. ●●Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke spesielt imponert over trontalen, og mener den vitner om en trøtt regjering.

– Her er det mange honnørord som de fleste vil vaere enige om, men få tegn på at vi kan vente oss handling fra høyreregje­ringen, sier Jonas Gahr Støre.

– Høyreregje­ringen har i fem år ført en politikk som har bidratt til at fattigdom har økt. I fjor hevdet trontalen at vi i Norge har små forskjelle­r. I år er dette endret til at de har et mål om et samfunn med små forskjelle­r. De har kan- skje tatt innover seg at forskjelle­ne øker, men har ingenting å komme med for å stoppe utviklinge­n – for det ligger i høyrepolit­ikkens natur at forskjelle­ne vil øke, sier Støre.

Støre legger til at en av de viktigste utfordring­ene vi står overfor er at en voksende andel av oss står utenfor arbeidsliv­et. Han poengterer at det ikke nevnes.

– At flere av oss kommer i jobb og bidrar til fellesskap­et, er avgjørende for at den norske modellen skal overleve, sier han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kongelige, politikere og gjester under den høytidelig­e åpningen av Stortinget 2018. Kong Harald leste opp trontalen. I den varsler regjeringe­n blant annet en opptrappin­gsplan for barn og unges psykiske helse.
FOTO: NTB SCANPIX Kongelige, politikere og gjester under den høytidelig­e åpningen av Stortinget 2018. Kong Harald leste opp trontalen. I den varsler regjeringe­n blant annet en opptrappin­gsplan for barn og unges psykiske helse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway