Fædrelandsvennen

Kan vi forandre verden?

Å gi oss selv et annerledes-år, er den beste gaven vi kunne gitt oss selv.

-

Vi omgir oss med mennesker fra hele verden. Mange med imponerend­e cv-er, flere er «rockestjer­ner» i sin bransje og noen er til og med internasjo­nale kjendiser. Vi omgås mennesker med de mest spektakula­ere, men også med ganske ordinaere, livshistor­ier. Sjelden blir jeg spurt om hva jeg gjør, og de faerreste bryr seg om jeg har masse penger eller ingen. Vår fellesnevn­er er denne drømmen om å gjøre verden til et bedre sted. På Bali, og på Green School, møter vi alle de samme utfordring­ene – uavhengig av hvilken bakgrunn vi har.

Første gang jeg skrev «vi skal finne ut hvordan vi kan endre verden», følte jeg meg ganske teit og svulstig. Etter å ha vaert en del av Green Schools miljø i to måneder, innser jeg at det faktisk ikke er å overdrive.

I skolens egen sang synger barna ukentlig, så det ljomer på fredagssam­lingen; «We’re the children of the earth We’re the guardians of the earth We’re the warriors of the earth» Disse setningene beskriver så fint den grunntanke­n som gjen- nomsyrer hele skolen, fra barnehage til videregåen­de; de yngste er barn av Moder Jord, barna fra 3. til 6. klasse er voktere av kloden vår mens resten av oss er krigere som aktivt kjemper klodens sak.

Ut fra skolen kommer det elever med et større internasjo­nalt nettverk enn de fleste av oss opparbeide­r gjennom et helt liv. De har laert seg hvordan de kan gjøre en forskjell og de har bodd midt et miniuniver­s som i aller største grad reflektere­r de utfordring­ene hele kloden vår står overfor; forurensni­ng og et forholdsme­ssig svaert lite likestilt samfunn på nesten alle områder.

Når de tar det med seg resten av livet, sammen med kompetanse om hvordan vi må arbeide fremover for å sikre et baerekraft­ig samfunn, bidrar de til å endre verden. Noen av dem kommer til å gjøre verden til en mye bedre plass å vaere, mens andre kanskje bare en litt bedre plass akkurat der de er. Begge deler er ok, og begge deler er viktig.

Skolen er bare ti år gammel, og det ville vaere en overdrivel­se å si at den er perfekt. Å skaffe høyt kvalifiser­te laerere har vaert enkelt, visjonen til skolen er nok tiltalende for mange: Green School skal ut-

danne framtida grønne ledere. Laererne har frihet til å jobbe ut fra forsknings­baserte, moderne metoder heller enn fordi «slik har vi alltid gjort det», eller fordi det er bestemt fra oven. Men å få verdens beste laerere til å skape en samkjørt laeringsar­ena på tvers av de tradisjone­lle faginndeli­ngene har tatt tid. Elevenes svaert ulike bakgrunner, som spenner seg fra over 40 lokale barn som ikke betaler skolepenge­r, til søkkrike amerikaner­e, er også en utfordring både i skole- og fritiden.

Antakelig kommer et tradisjone­lt pensum aldri til å eksistere for Green School. Allerede der ville formen blitt for rigid for en skole som skal vaere i like konstant endring som barna den utdanner og verden vi lever i. For noen er sikkert bare det nok til å fnyse. For oss er det noe frigjørend­e og utrolig tiltalende med å vite at barna er med på å skape sin egen skolehverd­ag og jobber på grønne flerfaglig­e prosjekter som stadig blir mer avanserte etter hvert som de blir eldre.

Ut fra elev-prosjekten­e har skolen dannet flere non-profit foretak. Et eksempel er biobussene; seks skolebusse­r som kjører på resirkuler­t matolje. Et annet er en returstasj­on som både skolens elever og foreldre, og de lokale, leverer søppel til. For fem kilo søppel per barn per halvår, får over 300 lokale barn engelskund­ervisning på Green School hver uke. Et tredje er Bye-bye Plastic Bags, som har fått internasjo­nal oppmerksom­het og som elevene har fått presentere på en Tedtalk.

Mange av dem vi møter lurer likevel på hvorfor vi er her. Vi kommer jo fra den delen av verden som er kommet lengst i å moderniser­e skolesyste­met sitt. Et likestilt og trygt samfunn, med ren luft og masser av urørt natur. Det er godt å komme ut hit, laere en masse som Norge aldri kan laere oss og samtidig innse at det vi har hjemme på mange områder faktisk er i verdenskla­sse.

 ??  ?? På skolen har hvert klassetrin­n sitt eget bygg med klasserom i.
På skolen har hvert klassetrin­n sitt eget bygg med klasserom i.
 ??  ?? Nina Solvang Veterinaer Hun lider av oppdagertr­ang og skrivekløe. I spalten skriver hun om familiens annerledes­år på Bali. Du kan følge familien på reisen via www.ninaandmor­ten.com og Instagram @ninaandmor­ten
Nina Solvang Veterinaer Hun lider av oppdagertr­ang og skrivekløe. I spalten skriver hun om familiens annerledes­år på Bali. Du kan følge familien på reisen via www.ninaandmor­ten.com og Instagram @ninaandmor­ten
 ??  ?? Til denne returstasj­onen kommer det over 1,5 tonn søppel hver måned.
Til denne returstasj­onen kommer det over 1,5 tonn søppel hver måned.
 ??  ?? Jentene kjører med en av skolens seks biobusser til og fra skolen hver dag.
Jentene kjører med en av skolens seks biobusser til og fra skolen hver dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway