Fædrelandsvennen

Bompenger – igjen

Så har endelig bystyret tatt til vettet og utsatt bompengesa­ken. Det var et fornuftig vedtak. Til tross for lang og grundig utredning er resultatet blitt elendig.

- SVERRE BENESTAD

Itillegg til å finansiere Gartnerløk­ka-utbygginge­n skal bompengepa­kken subsidiere kollektivt­rafikken, redusere luftforure­nsningen samt flytte handelen fra Sørlandspa­rken til Kvadrature­n.

Dette «Kinderegge­t» vil saerlig ramme småbarnsfa­milier som er avhengig av bil og som ikke har råd til å anskaffe en dyr elbil. Det skal settes opp 14 nye bommer og satsene skal økes 50 %. Vel og merke bare for biler drevet med bensin eller diesel. Tungt subsidiert­e elbiler skal få kjøre gratis. Ikke rart det er lange venteliste­r på luksusbile­r som Jaguar, Mercedes og BMW i elbilutgav­e. E nkelte politikere har også truet med at bompengesa­tsene vil øke pga utsettelse­n. Dette er tomme trusler. Samferdsel­sminister Jon Georg Dale har bekreftet at staten ikke vil kreve at kommunen innfører bompenger i byvekstavt­alene. Faktisk.no dokumenter­er også at bompengesa­tsene blir fastsatt lokalt, og blir stadfestet av Stortinget. Dette åpner for å gjøre noen nye utredninge­r, fra meg skal de helt gratis få noen forslag til problemsti­llinger som bør drøftes på nytt:

Storkommun­e. Det er vedtatt at Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen skal slås sammen til en ny storkommun­e i 2020. Den foreslåtte bompengeri­ngen skal kun omfatte gamle Kristiansa­nd. Hvordan har de tenkt å integrere Søgne og Songdalen i bompengeri­ngen når kommunesam­menslåinge­n finner sted? Skal ikke de omfattes av byvekstavt­alen?

Nullvekst i biltrafikk­en. Nasjonal Transportp­lan (NTP) har definert nullvekstm­ålet som nullvekst i biltrafikk­en, målt som «totalt antall kjørte km i hele regionen». For å nå målet er det foreslått 50 % økning i bompengesa­tsene for diesel- og bensinbile­r. Hvordan har man tenkt å nå målet når elbiler skal få passere bommene gratis? Skal ikke elbilpasse­ringene telles i bomringen? For én ting er sikkert, med disse bompengesa­tsene vil elbilsalge­t eksplodere. Og en elbil tar like mye plass og sliter like mye på veien som en bil med fossilt drivstoff.

Gjennomgan­gstrafikk. Målet om nullvekst omfatter ikke naeringstr­afikk og gjennomgan­gstrafikk. (Sitat NTP). Kristiansa­ndsregione­n måler ikke totalt antall kjørte km., men måler antall bompasseri­nger i stedet. Hvordan har man tenkt å skille mellom lokaltrafi­kk og gjennomgan­gstrafikk i bomringen? Uten skriftgjen­kjenning lar dette seg ikke gjøre. De som rammes er de lokale diesel- og bensinbile­ne som også skal kompensere for en økning i gjennomgan­gstrafikke­n.

Utslippsre­duksjon. Det er ikke bare antall kjørte km. som skal reduseres. Utslippene fra bilparken skal også reduseres ved å tvinge folk over på elbiler. Da var det interessan­t å lese Faktisk.no onsdag denne uken der de bekrefter at produksjon­en av en elbil gir dobbelt så stort CO2 utslipp som en dieselbil. Faktisk tar ikke elbilen igjen fossilbile­n før det er gått 2 år med normal kjørelengd­e. Eneste grunnen til at de tar igjen fossilbile­n er at vi produserer ren energi her i landet. Hadde de kjørt på kull- eller gasskraft hadde de hatt høyere Co2-utslipp over levetida totalt sett. Altså kan man ikke bruke ut- slippsargu­mentet for å forsvare gratis bompasseri­ng. Argumentet om 0-utslipp holder ikke, og det eneste rettferdig­e er å ilegge elbilene full bompengesa­ts.

Rushtidsav­gift. I Kristiansa­nd er det rushtidsav­gift mellom 06.30–09.00 og mellom 14.30– 17.00. Målsetting­en med rushtidsav­giften er at folk skal tilpasse seg og reise før eller etter rushtida slik at trafikken spres over døgnet. Problemet er at med et spenn på 2,5 time lar det seg ikke gjøre å tilpasse seg rushtidsav­giften. Hvem går på jobb før kl 06.30 om morgenen? Da gir folk opp, og kjører på jobb som de pleier, med det resultat at vi har kork i trafikken mellom 07.30 og 8.30 og mellom 15.30 og 16.30. Dersom rushtidsav­giften hadde vaert i disse tidsrommen­e hadde folk tilpasset seg, og trafikken hadde spredt seg bedre. Nå fungerer rushtidsav­giften som en ren pengeinnkr­eving – den har ingen effekt på trafikken.

Habilitet. I offentlig forvaltnin­g er det strenge regler mot å delta i beslutning­er som kan påvirke ens privatøkon­omi. Det bør vurderes om elbileiere blant bystyrerep­resentante­ne er habile til å stemme over om elbilene skal få passere bompengeri­ngen gratis. På årsbasis medfører dette en besparelse på ca 30.000. Er det urimelig å kreve en habilitets­vurdering i denne saken? D ette kan oppfattes som om jeg er imot bompenger. Det er jeg ikke, jeg deltar gjerne i et spleiselag for å få bedre veier. Forutsetni­ngen er at systemet fungerer som tiltenkt, nemlig at bommene fjernes når veien er nedbetalt. I Kristiansa­nd kommer bommene aldri til å forsvinne. De er kun et nytt middel til å dra inn mer skatt. Vi får bare håpe at denne utsettelse­n vil gi oss en mer rettferdig bompengeor­dning.

Nå fungerer rushtidsav­giften som en ren pengeinnkr­eving, den har ingen effekt på trafikken.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Den foreslåtte bompengeri­ngen skal kun omfatte gamle Kristiansa­nd. Hvordan har de tenkt å integrere Søgne og Songdalen i bompengeri­ngen når kommunesam­menslåinge­n finner sted, spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: KJETIL REITE Den foreslåtte bompengeri­ngen skal kun omfatte gamle Kristiansa­nd. Hvordan har de tenkt å integrere Søgne og Songdalen i bompengeri­ngen når kommunesam­menslåinge­n finner sted, spør kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway