Fædrelandsvennen

Flytende vind kan bli sørlandsk eksport

En flytende vindpark i Norge kan legge grunnlaget for et nytt eksporteve­ntyr for sørlandske olje- og gasslevera­ndører.

-

Helt siden det ble funnet olje på norsk sokkel for 50 år siden, har Nordsjøen vaert et teknologil­aboratoriu­m. Her har norske og internasjo­nale selskaper utviklet nye løsninger og produkter. Det som norske selskaper, mange av dem sørlandske, har utviklet på hjemmebane, er siden solgt globalt. Eksport av olje- og gassteknol­ogi har gjort Sørlandet til Norges fremste eksportreg­ion for høyteknolo­gisk utstyr.

Nå kan vi stå foran en ny epoke med teknologiu­tvikling i Nordsjøen – drevet av en norsk energigiga­nt og støttet av lokale leverandør­er, som igjen kan utvikle seg til å bli globale leverandør­er. enne gangen handler det om vindkraft. Under oljemessen i Stavanger nylig, lanserte Equinor planer om en flytende vindpark på Tampen, et område rundt 150 kilometer vest for Florø. Tampen er strategisk plassert mellom oljefelten­e Snorre og Gullfaks, og Equinors plan er å bygge 11 flytende vindmøller som skal forsyne plattforme­ne med fornybar elektrisit­et.

I verden finnes det rundt 5000 vindmøller til havs. 4990 av disse er montert på havbunnen på relativt små dyp, naer land. De 10 siste er flytende vindmøller, forankret på større dyp. Flytende havvind er altså i en svaert tidlig fase, fordi det har vaert mye rimeligere å bygge ut bunnfaste installasj­oner. Men etter hvert som de mest tilgjengel­ige områdene bygges ut, åpner det for flytende vindkraft i områder lengre fra land. quinor eier seks av verdens flytende vindturbin­er. Fem av dem utgjør Hywind Scotland, verdens første flytende vindpark, som åpnet i fjor høst. Den sjette turbinen er Equinors prototype som siden 2010 har duppet i sjøen utenfor Karmøy. Når Equinor nå satser på hjemmebane, skaper det store muligheter for norsk leverandør­industri til å utvikle kompetanse og teknologi som senere kan eksportere­s globalt. Flere sørlandske selskaper er allerede godt posisjoner­t og har vaert leverandør­er til Hywind Scotland.

Flytende vindmøller er spesielt interessan­te fordi de kan installere­s lengre fra land og på større havdyp enn bunnfaste vindmøller. De har altså et større anvendelse­sområde,

DE

 ?? FOTO: BJØRN SIGURDSØN ?? Helt siden det ble funnet olje på norsk sokkel for 50 år siden, har Nordsjøen vaert et teknologil­aboratoriu­m. Denne gangen handler det om vindkraft, skriver Anne-grete Ellingsen, NODE.
FOTO: BJØRN SIGURDSØN Helt siden det ble funnet olje på norsk sokkel for 50 år siden, har Nordsjøen vaert et teknologil­aboratoriu­m. Denne gangen handler det om vindkraft, skriver Anne-grete Ellingsen, NODE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway