Fædrelandsvennen

Anmeldt til spesialenh­eten

Etter en alvorlig straffesak sendte politibetj­enten en epost til kollegene for å starte en intern diskusjon. Ledelsen anmeldte vedkommend­e til Spesialenh­eten for politisake­r.

-

Da politibetj­enten sendte epost til kollegene om håndtering av straffesak­er, svarte Agder politidist­rikt med å anmelde vedkommend­e til spesialenh­eten.

«Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist», skriver Spesialenh­eten i sitt vedtak som nylig ble offentligg­jort.

Ifølge vedtaket ønsket politibetj­enten å starte en intern diskusjon etter en alvorlig straffesak.

Et notat om hendelsen ble sendt på epost til alle ansatte i politidist­riktet. Agder politidist­rikt sendte saken til Spesialenh­eten for vurdering i juli 2017.

– Vi etterforsk­et saken og konkludert­e med at den ansatte ikke brøt taushetspl­ikten eller begikk en tjenestefe­il ved å sende eposten, sier fungerende sjef for Spesialenh­eten for politisake­r, Liv Øyen til Faedreland­svennen.

– UNØDVENDIG

Ernst Olav Lunde, leder for fagforenin­gen Politiets fellesforb­und i Agder, sier til Faedreland­svennen at han mener det var unødvendig å anmelde politibetj­enten.

– Jeg mener at saken ikke skulle vaert anmeldt til Spesialenh­eten. Jeg mener at det i utgangspun­ktet er viktigere å diskutere hva noen forsøker å si enn å undersøke om de har brutt et eller annet regelverk, sier Lunde,

Ifølge vedtaket inneholdt notatet i eposten fra politibetj­enten «betraktnin­ger om dilemmaer, ansvarsfor­hold og holdninger ved behandling av psykisk syke personer».

Det framgår ikke hva slags straffesak notatet var knyttet til. Den ansatte har forklart at hensikten med eposten var «å starte en diskusjon om politiet kunne bli flinkere til å avverge mulige straffbare handlinger på bakgrunn av deres kunnskap om «gjerningsp­ersonen»».

– ALLMENT KJENT

Spesialenh­eten har undersøkt om betjenten brøt straffelov­ens bestemmels­er om taushetspl­ikt og tjenestefe­il. Brudd på taushetspl­ikten kan straffes med inntil ett års fengsel. Tjenestefe­il har en strafferam­me på inntil to års fengsel.

Konklusjon­en til Spesialenh­eten er at det ikke er bevismessi­ge holdepunkt­er for at den ansatte opptrådte straffbart.

«Det ble lagt vekt på at notatet ikke inneholdt personoppl­ysninger eller andre opplysning­er som identifise­rte gjerningsp­ersonen, ofre eller andre impliserte», heter det i vedtaket.

Spesialenh­eten ser heller ikke at vedkommend­e har brutt bestemmels­en om at politiregi­stre kun skal brukes ved tjenstlig behov.

Ifølge Liv Øyen inneholdt notatet opplysning­er som var allment kjent eller tilgjengel­ig for de som mottok eposten.

– VURDERT SOM RETT I 2017

Det er visepoliti­mester Arne Sundvoll som har håndtert saken i Agder-politet. Han er på ferie, og politimest­er Kirsten Lindeberg har svart Faedreland­svennen i hans sted. Hun sier de tar avgjørelse­n til orienterin­g.

– I 2017 vurderte vi det som riktig å sende saken til Spesialenh­eten. Nå har vi fått avgjørelse­n som et erfaringsg­runnlag i håndtering av fremtidige saker, sier Lindeberg.

– Vedkommend­e ønsket å star- te en diskusjon med eposten. Er det ikke rom for det i politidist­riktet?

– Jeg ønsker ikke kommentere selve avgjørelse­n ut over det jeg har gjort. Personregi­sterloven ligger der som en føring for alle våre ansatte. Samtidig ønsker vi selvfølgel­ig at det skal vaere høyt under taket.

Faedreland­svennen hadde onsdag ettermidda­g ikke kommet i kontakt med vedkommend­e som skrev eposten. TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Spesialenh­eten for politisake­r slår fast at den ansatte ikke brøt taushetspl­ikten da vedkommend­e sendte ut en epost som tok opp dilemmaer knyttet til en alvorlig straffesak.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Spesialenh­eten for politisake­r slår fast at den ansatte ikke brøt taushetspl­ikten da vedkommend­e sendte ut en epost som tok opp dilemmaer knyttet til en alvorlig straffesak.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Politimest­er Kirsten Lindeberg sier Agder politidist­rikt i 2017 mente det var rett å sende saken til Spesialenh­eten.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Politimest­er Kirsten Lindeberg sier Agder politidist­rikt i 2017 mente det var rett å sende saken til Spesialenh­eten.
 ?? ARKIVFOTO: LARS HOEN ?? – Jeg synes det var unødvendig å gå til anmeldelse i denne saken, sier Ernst Olav Lunde, leder av Politiets fellesforb­und i Agder.
ARKIVFOTO: LARS HOEN – Jeg synes det var unødvendig å gå til anmeldelse i denne saken, sier Ernst Olav Lunde, leder av Politiets fellesforb­und i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway