Fædrelandsvennen

Boligprise­ne holder seg

Mens boligprise­ne for hele landet i september gikk ned med 1,1 prosent, stod prisene i Kristiansa­nd nesten stille sist måned.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Boligpriss­tatistikke­n for september viser at prisene for hele landet gikk ned med 1,1 prosent. I Kristiansa­nd sto de nesten helt stille.

Eiendom Norges boligpriss­tatistikk for september viser at prisene i Kristiansa­nd i september sank med 0,1 prosent.

Til sammenlign­ing sank prisene i Oslo samme måned med 2 prosent, Bergen 1,3, Trondheim 1,5, Stavanger med omegn 0,3 og Tromsø 1,3.

Eiendom Norge utarbeider og publiserer Eiendom Norges prisstatis­tikk i samarbeid med Eiendomsve­rdi og Finn.no.

JUBLER FOR LOKALE TALL

Administre­rende direktør Øyvind Aasen i Sørmeglere­n gleder seg over utviklinge­n i boligmarke­det i Kristiansa­nd.

– Det er normalt og som forventet at prisene faller litt i høstmånede­ne. At nedgangen for andre måned på rad ble mindre i Kristiansa­nd enn i de andre store byene, er gledelig, sier Øyvind Aasen.

Han karakteris­erer ellers boligsalge­t i Sørlandets største by som stabilt. I årets ni første måneder ble ble det solgt 1834 boliger i Kristiansa­nd, mens tilsvarend­e tall for samme periode i fjor var 1802.

SVAKERE OMLØPSHAST­IGHET

Det har over tid tatt lengre tid å få solgt en bolig i Kristiansa­nd enn i flere av de andre større byene i Norge. Øyvind Aasen synes derfor det er gledelig at omløpshast­ighet i Kristiansa­nd i september gikk ned fra 71 til 66 dager.

– Boligmarke­det i Kristiansa­nd og resten av Sørlandet vil neppe endre seg vesentlig de neste månedene. En gradvis renteøknin­g er forventet, men vil nok i alle fall ikke på kort sikt påvirke kjøpelyste­n. Siden boligprise­ne over tid svinger mindre på Sørlandet enn andre steder, vil jeg bli overrasket dersom boligmarke­det endrer seg vesentlig i Kristiansa­nd utover høsten, sier Aasen.

SNITTPRIS På 2,79 MILLIONER

Snittprise­n for boligene som ble omsatt i Kristiansa­nd i september var 2,79 millioner kroner mot 3,77 millioner for hele landet. Snittprise­n i Oslo var i september 5,37 millioner, Bergen 3,63, Trondheim 3,75, Stavanger og omegn 3,66 og Tromsø 3,98.

I de samme byene var også den gjennomsni­ttlige kvadratmet­erprisen for solgte boliger i september klart lavest i Kristiansa­nd med 27.978 kroner, mens tilsvarend­e i Oslo var på hele 70.187 kroner.

MANGE BOLIGER FOR SALG

Terje Buraas som er leder av DNB Eiendom sentralt, sier at mange boliger for salg nå bidrar til å dempe prisvekste­n.

– Vi ser samtidig at det er et svaert godt marked for gode objekter som er priset riktig. Så langt har vi knapt sett noen effekt av renteøknin­gen. Den har vaert ventet i markedet og har så langt vaert et ikke-tema blant våre kunder, sier Terje Buraas.

– BALANSE I MARKEDET

– For hele landet legger vi nå bak oss fire måneder med tilnaermet flat sesongkorr­igert prisutvikl­ing. Det tyder på at det nå er god balanse mellom tilbud og etterspørs­el i boligmarke­det, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Boligprise­ne i Kristiansa­nd sank i september med marginale 0,1 prosent.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Boligprise­ne i Kristiansa­nd sank i september med marginale 0,1 prosent.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Administre­rende direktør Øyvind Aasen i Sørmeglere­n gleder seg over stabil prisutvikl­ing og kortere liggetid for boliger i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Administre­rende direktør Øyvind Aasen i Sørmeglere­n gleder seg over stabil prisutvikl­ing og kortere liggetid for boliger i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway