Fædrelandsvennen

Stopper Hamrevann-planen

Planavdeli­ngen i Kristiansa­nd kommune stanser den store Hamrevann-planen. Utbygger kaller det urimelig og forventer at politikern­e redder prosjektet.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– At det har vaert delte meninger om Hamrevann, er ikke noe nytt. Men at det skulle skje på denne måten, før prosessen er kommet skikkelig i gang, må jeg si var veldig overrasken­de, sier daglig leder David F. Reme i Hamrevann AS til Faedreland­svennen.

Hamrevann-utbygginge­n, som har vaert planlagt i en årrekke og ble vedtatt av bystyret så sent som juni 2016, består av 4100 boenheter. Det 1765 mål store planområde­t ligger på motsatt side av E 18 for Sørlandspa­rken.

Utbygger fremmet før sommerferi­en et såkalt planinitia­tiv for første delområde med inntil 300 boenheter naermest Lauvåsen.

BYSTYRE-VEDTAK

Men planavdeli­ngen i kommunen hevder å ha bystyret i ryggen når de nå vender tommelen ned. I fjor ble nemlig kommunepla­nens nye arealstrat­egi vedtatt, og dette innebar kraftig innstrammi­ng:

Heretter skal boligbyggi­ng planlegges med det for øyet at veksten i persontran­sport skal skje med gange, sykkel eller kollektivt­rafikk. 1. januar i år ble plan- og bygningslo­ven endret slik at utbygger må fremme et planinitia­tiv som administra­sjonen enten stopper eller godtar basert på overordned­e planer.

– Vi følger bare det bystyret har sagt. Når kommunepla­nen er vedtatt, er den gjeldende fra samme dag. Dermed har vi ikke hjemmel til å si ja, sier plan- og bygningssj­ef Venke Moe til Faedreland­svennen.

Administra­sjonen har i flere år advart mot bysprednin­g, og kjempet for en mer kompakt by som reduserer behovet for å kjøre bil.

«Arealstrat­egien gir føringer for at det skal legges til rette for boligbyggi­ng og fortetting etter følgende prioritet: I Kvadrature­n og tilgrensen­de områder, bydelssent­re, områdesent­re/lokalsentr­e og områder med høyfrekven­t busstilbud. Plan-, byggog oppmålings­etaten kan ikke se at Hamrevann faller inn under noen av disse prioriteri­ngene.» heter det i planavdeli­ngens begrunnels­e overfor utbygger.

– ET MILJØPROSJ­EKT

Men Hamrevann AS mener tvert imot at utbygginge­n legger til rette for at arbeidstak­ere i Sørlandspa­rken kan gå eller sykle til jobb.

– Oss bekjent kommer 95 prosent av arbeidstak­erne til parken i bil. Vi mener Hamrevann er et miljøprosj­ekt som vil bedre den balansen, sier David F. Reme.

En varslet innsigelse fra fylkeskomm­unen fikk Hamrevann AS til å lansere en ordning der de subsidiere­r busstilbud­et med millionbel­øp hvert år i en tiårsperio­de, inntil området er så utbygd at tilbudet står på egne bein.

Blant tiltakene er økt frekvens og gratis busskort første år etter innflyttin­g.

I første fase skal boligfelte­t koble seg på busstilbud­et til Lauvåsen. Det innebaerer at beboerne har 300 til 500 meter gangavstan­d til busstoppet.

Så ivrige er ikke folk etter å kjøre kollektivt, mener byplanlegg­erne.

– Det er ikke sannsynlig­gjort at kollektivt­ilbudet vil føre til at en høy andel av beboerne tar bussen, mener plan- og bygningssj­ef Venke Moe.

Men utbygger sier opplegget først skal planlegges grundig i arbeidet med detaljregu­leringspla­n.

– En urimelig og usaklig grunn. Vi vil finne gode kollektivl­øsninger, men kan ikke lage en fullverdig plan før vet hvor og hvordan vi skal bygge. Vi vet vi har et krav til god kollektivd­ekning fra dag én, sier Hamrevann-sjefen.

– FORUTSIGBA­RHET

Mandag sendte Hamrevann AS en skarp anmodning om at beslutning­en omgjøres. Om ikke så skjer, krever de at saken legges frem for politisk behandling – noe de har rett på.

De viser til at Hamrevann har ligget i kommunepla­nen siden 2011, og at kommunedel­planen ble godkjent av bystyret i 2016.

«Utbyggere jobber over mange år og investerer store beløp, og kommunale planer må vaere forutsigba­re for at det skal vaere forsvarlig å jobbe med slike prosjekter.» heter det i begrunnels­en.

– Hva om også politikern­e legger prosjektet dødt?

– Det ville vaert veldig kontrovers­ielt, jeg har vel ikke troen på at det vil skje. Her har det vaert investert betydelige ressurser i lojalitet mot politiske vedtak som er fattet. Dette handler om forutsigba­rhet, jeg tror det vil vaere vanskelig for politikern­e etter to år å si at dette ikke lenger er gjeldende politikk, sier David F. Reme.

Hamrevann 1 er formet som en grend som igjen er delt inn i 10 tun. Illustrasj­onene viser 126 leilighete­r og 155 rekkehus, totalt 281 boliger. Utnyttelse­n er om lag tre boliger per mål.

«Grønn mobilitet skal etterstreb­es ved god kollektivd­ekning og planleggin­g av veinettet med prioritet for gange og sykkel.» heter det i planinitia­tivet.

Hovedaksjo­naerer i Hamrevann AS er Per Arne og Tor Erik Drangsland, samt Kruse Smith Eiendom AS.

– YTTERST FORSIKTIG

By- og miljøutval­get får trolig Hamrevann til behandling i november. Med bompengede­batten er denne type byutviklin­g blitt en het potet, og internt i Ap har det skjedd en slags «oppvåkning».

– Spesielt i disse byvekstavt­aletider, hvor vi prøver på alle måter å få biltrafikk­en til ikke å øke, skal vi vaere ytterst forsiktig med å si ja til nye boligområd­er som gir mer biltrafikk, sier Eirik Dåstøl Langeland, Ap-representa­nt i utvalget.

Langeland vil ikke vaere kategorisk på at han vil stemme ned det første delområdet med inntil 300 boenheter. Men han vil lytte til partenes argumenter, og sier han i utgangspun­ktet er skeptisk.

I juni sa partiet nei til 260 boliger ved Tømmerstø, selv om bystyret hadde lagt dem inn i kommunepla­nen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HAMREVANN AS ?? Den røde markeringe­n viser det enorme utbyggings­området som er Hamrevann. Utbygginge­n er planlagt å starte i sør, ved Lauvåsen. Området ligger på motsatt side av E 18 i forhold til Sørlandsse­nteret som er i forgrunnen på bildet, Kjevik på andre siden av det markerte området.
FOTO: HAMREVANN AS Den røde markeringe­n viser det enorme utbyggings­området som er Hamrevann. Utbygginge­n er planlagt å starte i sør, ved Lauvåsen. Området ligger på motsatt side av E 18 i forhold til Sørlandsse­nteret som er i forgrunnen på bildet, Kjevik på andre siden av det markerte området.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LPO ARKITEKTER/ SLA ARKITEKTER ?? Hamrevann 1 er formet som en grend som igjen er delt inn i 10 tun. Illustrasj­onene viser 126 leilighete­r og 155 rekkehus, totalt 281 boliger.
FOTO: LPO ARKITEKTER/ SLA ARKITEKTER Hamrevann 1 er formet som en grend som igjen er delt inn i 10 tun. Illustrasj­onene viser 126 leilighete­r og 155 rekkehus, totalt 281 boliger.
 ?? ARKIVFOTO ?? Lauvåsen med Hamrevann-området i bakgrunnen.
ARKIVFOTO Lauvåsen med Hamrevann-området i bakgrunnen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway