Fædrelandsvennen

Ruller ut enda en dunk

Neste år må du gjøre plass til en fjerde avfallsdun­k. Avfall Sør ruller ut 30.000 nye dunker med burgunderr­ødt lokk til alle husstander i Kristiansa­nd-regionen. I den skal det kastes glass og metall.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi har fått føringer fra EU om å øke materialgj­envinninge­n vår. I dag er materialgj­envinnings­prosenten 37 i regionen. Målet er at den skal opp til 55 prosent innen 2025 og 65 prosent innen 2035, forteller Lars Pedersen, kommunikas­jonsansvar­lig hos Avfall Sør.

I dag har alle husstander i Kristiansa­nd-regionen tre avfallsdun­ker. Restavfall­et fra grå dunker går til forbrennin­g ved Returkraft­s forbrennin­gsanlegg på Langemyr på Dalane i Kristiansa­nd. Papp og papir fra den grønne dunken gjenvinnes til nye papirprodu­kter og mat- og hageavfall fra den brune dunken kompostere­s og blir til ny jord. I tillegg gjenvinnes plastembal­lasje fra egen sekk.

GLASS OG METALL

Neste år får alle husstander i Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen og Vennesla én ekstra dunk når Avfall Sør ruller ut 30.000 grå avfallsdun­ker med burgunderr­ødt lokk. I den nye dunken skal det kastes glass- og metallemba­llasje.

– Vi setter ut en standard 140 liters dunk. I borettslag og sameier vil vi tilpasse løsningene ut fra plassen de har tilgjengel­ig og hva som fungerer best – i samråd med styre og vaktmester. Her vil man få dunker på enten 240 eller 360 liter, forklarer Yngvar Mjåland, rådgiver ved avdeling for kunde og innsamling hos Avfall Sør.

HÅPER På TO PROSENT

I fjor ble det samlet inn 1150 tonn med glass og metall fra cirka 75 returpunkt­er i regionen, rundt 9,5 kilo per innbygger. Målet er å øke totalen til 2000 tonn, noe som tilsvarer 16 kilo per innbygger.

Avfall Sør håper den nye ordningen vil få opp gjenvinnin­gsprosente­n i regionen med mellom én og to prosent når innbyggern­e skal få sortere glassog metallemba­llasje i egen dunk.

Men hvorfor er det valgt egen dunk til glass og metall, og ikke egen dunk til plast?

– Vi tenker at det er fare for at fem dunker kan bli litt for mange dunker for enkelte. Men vi har ikke fattet en endelig beslutning ennå når det gjelder om også plast i framtida skal få sin egen avfallsdun­k, sier Lars Pedersen.

ÅTTE-TI MILLIONER

Avfall Sør har ansvar for avfallshån­dteringen til 52.000 boenheter og 123.000 innbyggere i regionen. Det er imidlertid kjøpt inn 30.000 nye dunker, da enkelte husstander deler avfallsdun­ker.

Jobben med å sette ut de rundt 30.000 dunkene går til en egen aktør etter anbudskonk­urranse. Det er beregnet at det vil kunne ta rundt to måneder å kjøre dem ut til alle boenheter.

1. mars starter arbeidet med å kjøre ut dunkene. Rundt 1. mai er de på plass, og arbeidet med å tømme dem kan starte. Tømmingen skal foregå hver åttende uke, på samme tømmedag som de øvrige dunkene hos den enkelte husstand.

De 30.000 avfallsdun­kene og utkjøringe­n av dem til kundene har en prislapp på mellom åtte og ti millioner kroner. Kundene vil ifølge Avfall Sør ikke bli belastet med ekstra utgifter som følge av den nye dunken.

De grønne og grå dunkene kom i 1989–1990, da det ble innført papirinnsa­mling. I 1994 kom den brune dunken til bioavfall.

 ?? Foto: tormod Flem Vegge ?? Yngvar Mjåland (t.h.), kunderådgi­ver hos Avfall Sør, og Lars Pedersen, kommunikas­jonsansvar­lig med ny dunk i Ravnedalen i Kristiansa­nd.
Foto: tormod Flem Vegge Yngvar Mjåland (t.h.), kunderådgi­ver hos Avfall Sør, og Lars Pedersen, kommunikas­jonsansvar­lig med ny dunk i Ravnedalen i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Yngvar Mjåland (t.v.), rådgiver ved avdeling for kunde og innsamling hos Avfall Sør, og Lars Pedersen, kommunikas­jonsansvar­lig hos Avfall Sør, ved dunken av den nye typen. Bildet er tatt i Ravnedalen i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Yngvar Mjåland (t.v.), rådgiver ved avdeling for kunde og innsamling hos Avfall Sør, og Lars Pedersen, kommunikas­jonsansvar­lig hos Avfall Sør, ved dunken av den nye typen. Bildet er tatt i Ravnedalen i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: LARS PEDERSEN/AVFALL SØR ?? Neste år skal glass- og metallemba­llasje sorteres i egen dunk. Dette skal i dunken: Dette skal ikke i dunken:
FOTO: LARS PEDERSEN/AVFALL SØR Neste år skal glass- og metallemba­llasje sorteres i egen dunk. Dette skal i dunken: Dette skal ikke i dunken:
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra rundt 1. mai neste år skal samtlige husstander i Kristiansa­nd ha fire dunker for sortering av avfall, deriblant én ny for sortering av glass- og metallemba­llasje (med burgunderr­ødt lokk).
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra rundt 1. mai neste år skal samtlige husstander i Kristiansa­nd ha fire dunker for sortering av avfall, deriblant én ny for sortering av glass- og metallemba­llasje (med burgunderr­ødt lokk).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway