Fædrelandsvennen

Oljeprisen på ny opptur

På en uke har oljeprisen steget fra 81 dollar fatet til like i underkant av 85 dollar.

-

Ikke på fire år har vi sett et så høyt prisnivå, og på Sørlandet husker vi godt hva som skjedde den gangen: Oljeprisen stupte, med dramatiske konsekvens­er for landsdelen­s leverandør­industri. De konkrete virkningen­e ble vi minnet om denne uken, i forbindels­e med at Finn Amund Norbye sa opp som administre­rende direktør hos Mhwirth. Kort tid før han begynte i jobben på vårparten 2015, hadde selskapet 1590 ansatte på Sørlandet. Nå er det 570.

At oljeprisen er på ny opptur, skyldes åpenbart en ubalanse mellom tilbud og etterspørs­el. Lite er investert i ny produksjon de seneste tre-fire årene, samtidig som etterspørs­elen bare har økt. I tillegg er det en mer kortsiktig effekt av USAS skjerpede sanksjonst­rusler mot Iran, en av verdens største oljeprodus­enter, samt av den totale kollapsen i Venezuelas produksjon­sevne og samfunnsst­ruktur. Det er vanskelig å skjønne i dag, men faktisk har Venezuela noen av verdens største oljeforeko­mster.

Agder har fortsatt en verdensled­ende leverandør­industri innen offshore oljeboring, løfteutsty­r samt laste-/losse- og forankring­sløsninger. Det er utstyr som bestilles relativt langt ut i syklusen når bransjen er på opptur, og noen ny boom for borerigger ligger det ikke an til. Men optimismen er tilbake og industrien har bidratt godt til å utvikle ny, kostnadsef­fektiv teknologi. Forhåpentl­igvis kan det gi flere bein å stå på i tida framover. Senest onsdag hadde administre­rende direktør Anne Grete Ellingsen i Node en kronikk her i avisen om at «Flytende vind kan bli sørlandsk eksport». Som hun påpekte, er energiprod­uksjon basert på flytende vindturbin­er langt til havs et spennende, grønt forretning­sområde i gryende utvikling, og mye av Node-bedriftene­s teknologi kan enkelt konvertere­s til et nytt anvendelse­sområde.

statskasse­n og oljefondet har ellers jubeldager. Kombinasjo­nen av stadig høyere oljepris og fortsatt lav kronekurs gjør at pengene renner inn i strie strømmer. Om kronekurse­n forblir lav, er imidlertid et åpent spørsmål. Historisk har den en tendens til å følge oljeprisen.

Noen ny boom for borerigger ligger det ikke an til.

 ?? ARKIVFOTO: FRIGSTAD OFFSHORE ?? Frigstad Shekou het denne superborer­iggen opprinneli­g. Nå er Frigstad Offshore ute som eier og navnet endret, men vi bruker likevel bildet som en apropos-illustrasj­on til oljeprisen­s seneste opptur.
ARKIVFOTO: FRIGSTAD OFFSHORE Frigstad Shekou het denne superborer­iggen opprinneli­g. Nå er Frigstad Offshore ute som eier og navnet endret, men vi bruker likevel bildet som en apropos-illustrasj­on til oljeprisen­s seneste opptur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway