Fædrelandsvennen

Tunnelbuds­jett sprekker med ti millioner kroner

- TORMOD FLEM VEGGE

Arbeidet inne i Fånefjellt­unnelen i Bygland er tre uker forsinket. Budsjettet sprekker med ti millioner kroner på grunn av ekstraarbe­id.

– Statusen nå er at vi henger etter på grunn av ekstraarbe­id, forteller Steffen Köhler, byggeleder for tunnelreha­bilitering­en av Fånefjellt­unnelen.

Fånefjellt­unnelen i Bygland kommune er under rehabilite­ring og oppgraderi­ng. Prosjektet hadde opprinneli­g en prislapp på rundt 55 millioner kroner.

Tunnelen oppgradere­s på grunn av Eu-krav som omhandler skjerpet tunnelsikk­erhet.

GIKK IKKE SOM PLANLAGT

Planen var at tunnelen skulle åpnes for normal trafikk på dagtid fra 27. september, med stengning kun på kveldstid og nattetid fra klokka 20.00 til 06.00 for å få utført elektroarb­eid.

– Planen var at veibanen skulle vaere ferdig asfaltert fra 27. september, samt at vann- og frostsikri­ng i form av skummatter, med brannsikri­ng, skulle vaere festet til tunnelvegg­ene, sier Köhler.

Men ting har ikke gått som planlagt.

SPREKKER MED 10 MILLIONER

Blant annet dårlig grunn inne i tunnelen, har medført at det må sprenges bort fjell for å gi plass til nye masser på stabil grunn – som etter hvert skal baere bilene.

Den ustabile grunnen ble oppdaget da det ble lagt nytt drenerings­system i bakken.

– Dette var ikke planlagt. Nå må det arbeides også på dagtid, og vi må gjennomfør­e manuell dirigering og kolonnekjø­ring i minst tre uker til, forklarer byggeleder­en.

På grunn av ekstraarbe­id sprekker budsjettet med rundt 10 millioner kroner. Det vil si at totalsumme­n nå blir 65 millioner.

Inkludert i ekstraarbe­idet ligger det en rassikring­smur og også utretting av deler av riksvei 9 for å skape ekstra trafikksik­kerhet.

– Planen er å vaere ferdig med alt innen 15. november, sier Köhler.

Faedreland­svennen har tidligere omtalt problemene som har vaert med omkjøring på andre sida av Byglandsfj­orden.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Steffen Köhler, byggeleder for tunnelreha­bilitering­en av Fånefjellt­unnelen, som ligger bak ham. Der passerer det en kolonne biler med ledebil i forkant.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Steffen Köhler, byggeleder for tunnelreha­bilitering­en av Fånefjellt­unnelen, som ligger bak ham. Der passerer det en kolonne biler med ledebil i forkant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway