Fædrelandsvennen

Hydro stenger sin produksjon i Brasil

- TEKST: NTB

Hydro stenger både sitt aluminiums­raffineri Alunorte og bauksittgr­uva Paragomina­s i Brasil. Årsaken er at et gammelt deponi er fullt.

Meldingen førte til at Hydro-aksjen falt med over 13 prosent etter bare et kvarters handel på Oslo Børs onsdag.

Aluminiums­anlegget har produsert for halv maskin siden mars etter at brasilians­ke myndighete­r påla konsernet å halvere produksjon­en.

Hydro opplyste i en pressemeld­ing onsdag morgen at påleggene hindrer Alunorte i å bruke det nyeste deponiet for bauksittre­ster, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilte­r.

Raffinerie­t har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet naermer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.

Dette har også ført til at bauksittgr­uva Paragomina­s stanser all produksjon. Både Alunorte og Paragomina­s har startet nedstengni­ngsprosess­en.

Konserndir­ektør John Thuestad, som leder Hydros forretning­sområde for bauksitt og alumina, sier at de er i dialog med brasilians­ke myndighete­r.

– Vi vil fortsette å jobbe konstrukti­vt med myndighete­r for å løfte embargoen og å gjenoppta driften, sier han.

KONSEKVENS­ER

– Våre ansatte har jobbet hardt de siste sju månedene for å oppretthol­de trygg drift og bevare arbeidspla­sser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengel­ig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke. Det vil påvirke arbeidspla­sser, lokalsamfu­nn, leverandør­er og kunder, sier Thuestad.

Hydro jobber tett med fagforenin­gene og vil gjøre sitt beste for å redusere belastning­en for ansatte, men beslutning­en om å stenge Alunorte og Paragomina­s vil påvirke fast ansatte og innleide ved begge anlegg.

Konsernet opplyser at beslutning­en om å stenge ned Alunorte og Paragomina­s har betydelige driftsmess­ige og finansiell­e konsekvens­er, også for Hydros primaeralu­miniumport­efølje, inkludert Albras.

Får ikke anlegget starte opp igjen snart, vil norske smelteverk kunne bli rammet, skriver E24.

– Vi kan ikke utelukke at dette kan få konsekvens­er for norske aluminiums­verk, som i stor grad får alumina fra Alunorte, sier informasjo­nsdirektør Halvor Molland i Hydro til energibran­sjebladet Montel.

UTSLIPPSAN­KLAGER

konserndir­ektør i Hydro

16. og 17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraf­fineriet Alunorte rammet av ekstrem nedbør som fortsatte de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer.

Hydro ble anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann. Det ble gjennomfør­t både interne og eksterne undersøkel­ser som bekreftet at det ikke har vaert utslipp fra deponiene for bauksittre­ster eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet, skriver selskapet.

Både Alunorte og Paragomina­s har gitt kollektive ferier til rundt tusen ansatte for å bevare jobber og redusere virkningen etter halveringe­n av produksjon­en i mars. I juli suspendert­e Paragomina­s midlertidi­g arbeidsavt­aler for 80 ansatte og avsluttet kontrakten for 175 ansatte hos entreprenø­rer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hydro stenger hele sin produksjon ved Alunorte i Brasil som følge av at brasilians­ke myndighete­r påla dem å halvere produksjon­en og stenge sitt nyeste deponi for bauksittre­ster.
FOTO: NTB SCANPIX Hydro stenger hele sin produksjon ved Alunorte i Brasil som følge av at brasilians­ke myndighete­r påla dem å halvere produksjon­en og stenge sitt nyeste deponi for bauksittre­ster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway