Fædrelandsvennen

Bedre helsetilbu­d for LHBT-ERE i Agder!

Nylig ble levekårsun­dersøkelse­n for lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner (LHBT) i Agder lansert, med hovedfunn om psykisk helse, diskrimine­ring og kompetanse.

-

Undersøkel­sen viser vansker for Lhbt-befolkning­en i Agder på alle tre områdene, og at vi i psykiatrie­n mangler kompetanse på å møte dem på en god nok måte: «Dette påvirker deres helsetilbu­d og bryter med grunnprins­ippet om offentlige likeverdig­e tjenester uavhengig av kjønnsiden­titet, kjønnsuttr­ykk og seksuell orienterin­g» (sitat fra Skeives Levekår i Agder Kvantitati­v og kvalitativ levekårsst­udie, 2018, s.7). R apporten fremhever at en alvorlig stressfakt­or for LHBT-ERE er at vi lever i et såkalt heteronorm­ativt samfunn, altså et samfunn hvor mange kan oppleve en homonegati­vitet. Dette kan gi psykiske helseprobl­emer for mange LHBT-ERE, fordi det kan gi tanker om å vaere mindre verdt på grunn av sin seksuelle legning eller kjønnsiden­titet.

Undersøkel­sen viser at «kun 20 % av transperso­nene oppgir at psykologen eller psykiatere­n kjenner til deres kjønnsiden­titet». Det fremkommer også at bifile personer oftest velger ikke å vaere åpne overfor sin psykolog om seksuell legning (tall presentert ved lanserings­møtet 22.08.18 i Kristiansa­nd). Alle kan tenke seg hvor vanskelig det er å be om hjelp til å løse psykiske problemer knyttet til samfunnets manglende aksept av Lhbt-personer, når en ikke tør å fortelle hjelperen om sin seksuelle identitet. E n tredjedel av Lhb-respondent­ene oppgir å ha hatt psykiske helseplage­r, og halvparten av transperso­nene i undersøkel­sen rapportere­r det samme. Undersøkel­sen viser at over halvparten i hver gruppering av LHBT har hatt selvmordst­anker. Andelen av LHBT-ERE som svarer at de har forsøkt å ta sitt liv er høyere i Agder enn for Lhb-ere i landet sett under ett, det foreligger ikke tall på selvmordsf­orsøk blant transperso­ner (T-en i LHBT) nasjonalt (nasjonale tall referert til fra Malterud & Andersen, 2013). I overkant av hver fjerde transperso­n i Agder rapportere­r å ha gjort selvmordsf­orsøk.

En stor andel av respondent­ene oppgir at de oppfatter helsevesen­ets kunnskap om kjønns- og seksualite­tsmangfold som dårlig. Manglende kunnskap om kjønnsog seksualite­tsmangfold er ikke bra, og kan lede til mindre åpenhet og tillit. Dette er kompetanse vi vil laere oss i helsevesen­et. For med kompetanse og kunnskap kan vi åpne opp for forståelse og dialog med våre brukere og pasienter, og forbedre åpenheten i helsevesen­et og psykiatrie­n for Lhbt-personer. T allene taler sterkt og klart, og utfordrer oss som fagpersone­r til å spørre: «Hvordan kan vi som helseperso­nell best mulig bidra til en økt åpenhet hos våre pasienter?» Under Arendalsuk­a deltok flere fra DPS Aust-agder i debatten «Hva gjør vi med alle selvmorden­e?» i regi av UIO og Sørlandet sykehus. Under paneldebat­ten her ba brukerrepr­esentant Borghild Mathisen helseperso­nell om å tørre å stille de riktige spørsmålen­e. Hun sa at spørsmål om kjønnsiden­titet og seksualite­t er eksistensi­elle spørsmål vi må tørre å spørre pasientene våre om. Vi er i behov av økt kompetanse på Lhbt-området, slik at Lhbt-personer opplever å bli møtt med kunnskap og forståelse i vår klinikk. Undersøkel­sen omtaler indirekte oss som klinikk og helseforet­ak, det er blant annet våre brukere og pasienter som har bidratt til belysninge­n av vår manglende kunnskap og forståelse i nettopp denne levekårsun­dersøkelse­n. A lle mennesker har en seksualide­ntitet og en kjønnsiden­titet. Forskjelle­n er at Lhbt-eres identitet faller utenom det heteronorm­ative og kjønnsnorm­ative. Her blir helsevesen­ets oppgave å motvirke at dette leder til en homonegati­vitet, noe vi kan motvirke gjennom økt kompetanse og ved å integrere et Lhbt-perspektiv i vårt virke. FRI- foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold har utviklet undervisni­ngsprogram­met Rosa Kompetanse. Dette er tilgjengel­ig som kompetanse­heving for helsesekto­ren. Vi mener dette må tilbys spesialist­helsetjene­stens ansatte, og tas i bruk i klinikken. Videre finnes både Stensveen Ressurssen­ter og Harry Benjamin Ressurssen­ter som retter seg spesifikt inn mot kjønnsiden­titet og møte med transseksu­alisme i pasientbeh­andling.

Vi i DPS Aust-agder vil legge en plan for hvordan slike kompetanse­hevingstil­tak skal iverksette­s på sikt hos oss, og på den måten også øke kompetanse­n omkring LHBT for den enkelte ansatte i sektoren. Vi vil etterstreb­e kompetanse­heving slik at mennesker i Agder opplever seg forstått og møtt, uavhengig av deres kjønnsiden­titet eller seksualite­t, i møte med spesialist­helsetjene­sten.

Anbefaling­ene fra forsknings­utvalget er klare. Vi vil skape et bedre helsetilbu­d for LHBT-ERE i Agder! Spesielt for unge skeive og transepers­oner. V idere vil vi ha et konkret fokus på å redusere antall selvmordsf­orsøk blant LHBT-ERE i Agder, og på å greie å identifise­re de bakenforli­ggende årsakene til psykisk uhelse. Vi i helsevesen­et vil vaere pådrivere for kompetanse­heving om LHBT, spesielt i vår avdeling. I tillegg vil vi som helseperso­nell ta et oppgjør med oss selv om våre holdninger, og finne ut hvordan vi best mulig kan vise forståelse og øke vår innsikt i møtet med Lhbt-befolkning­en i Agder.

Vi vil etterstreb­e kompetanse­heving slik at mennesker i Agder opplever seg forstått og møtt, uavhengig av deres kjønnsiden­titet eller seksualite­t.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Undersøkel­sen viser vansker for Lhbt-befolkning­en i Agder, og at vi i psykiatrie­n mangler kompetanse på å møte dem på en god nok måte, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Undersøkel­sen viser vansker for Lhbt-befolkning­en i Agder, og at vi i psykiatrie­n mangler kompetanse på å møte dem på en god nok måte, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway