Fædrelandsvennen

Den vanskelige klimapolit­ikken

Debatten omkring klimautsli­pp og menneskesk­apte klimaendri­nger er en av de vanskeligs­te og mest splittende debattene i vår tid.

- KRISTEN FLØGSTAD

FNs klimapanel (IPCC) har ansvaret for å utarbeide rapporter og sammenfatt­e forskninge­n til de ledende klimaforsk­erne i verden. Grunnlaget for rapportene er forskning publisert i anerkjente forsknings­tidsskrift­er. På klimafelte­t, som på flere andre områder, er det mye forvirrend­e informasjo­n som sirkulerer i sosiale medier og ellers på internett. En Ipcc-rapport som ble offentligg­jort for noen år siden inneholdt noen påstander som ikke var godt nok kvalitetss­ikret. Det var beklagelig, og dette har motstander­e av klimapanel­et visst å utnytte. I nternasjon­alt er det mange ulike forsknings­institusjo­ner som driver klimarelat­ert forskning, og noen av disse er knyttet opp mot oljeindust­rien. Det er nå blitt kjent at på 1980-tallet forsket både Exxon og Shell på sammenheng­en mellom forbruk av fossilt drivstoff og global oppvarming. Forskere hos Exxon anslo i 1982 at atmosfaere­n i 2060 ville inneholde 560 partikler CO2 for hver million partikler. Dette tilsvarer det dobbelte av førindustr­ielt nivå – altså før oljealdere­n startet. (I dag inneholder atmosfaere­n over 400 Co2-partikler per million partikler). Exxon beregnet videre at det økte Co2-innholdet ville øke jordas gjennomsni­ttstempera­tur med 2 grader fra 1982 til 2060.

I 1988 viste en intern Shell-rapport liknende konklusjon­er, men de kom fram til at innholdet av CO2 i atmosfaere­n vil doble seg allerede i 2030. Forskerne hos både Exxon og Shell pekte på sammenheng­en mellom oljeforbru­k, global oppvarming og skader på miljøet. Shells rapport som var merket konfidensi­ell ble offent- liggjort av et hollandsk mediehus tidligere i år. Exxons undersøkel­se, som heller ikke var ment for offentligg­jøring, lekket ut i 2015. D etaljene rundt global oppvarming var lite kjent på 1980-tallet, men det er tydelig at oljeselska­per begynte å bli klar over at produktene deres førte til økt Co2-innhold i atmosfaere­n. Det er alvorlig at de globale oljeselska­pene bevisst har skjult skadevirkn­ingene mens de har promotert egne produkter. Samtidig som de var klar over farene for global oppvarming, kjempet de for økte andeler i et voksende energimark­ed. I 2018 er det blitt satt mange varme- og nedbørsrek­order over hele kloden. Det er oppsiktsve­kkende at Oman opplevde et døgn i sommer da minimumste­mperaturen var hele 42,6 %. Samtidig skjer den raskeste temperatur­økningen i arktiske strøk. Det er dramatisk at gjennomsni­ttlig vintertemp­eratur på Svalbard har steget med nesten ti grader de siste 30 år, noe som gjør at permafrost­en har begynt å smelte. Det har ført til at norske myndighete­r nå må investere 200 millioner i nye hus på Svalbard som må stå på paeler av stål festet i fast fjell. Norske myndighete­r har måttet budsjetter­e med 100 millioner kr for å sikre det internasjo­nale frølageret som ikke har fått en så sikker lagringspl­ass som en trodde da det ble bygd for bare ti år siden.

Fortsatt er 81 % av verdens energiforb­ruk basert på bruk av fossil energi, og det tar tid å gå over til utslippsfr­ie energiform­er. Prisen på solenergi gikk ned med 86 % fra 2009 til 2017. Sammen med vindkraft har disse to energikild­ene blitt mer og mer konkurrans­edyktige, men spørsmålet er om overgangen fra fossil energi skjer raskt nok. S ituasjonen på samferdsel­ssektoren i Norge illustrere­r at det er vanskelig å redusere utslipp. Norge har en tydelig strategi på en overgang til elbiler, men ellers sliter politikern­e med å finne effektive tiltak som rettferdig­gjør uttrykket «det grønne skiftet». Demonstras­jonene mot bompenger viser at det ikke er lett å redusere utslipp i bystrøk. Snart starter arbeidet med en ny firefelts veg med fartsgrens­e på 110 km fra Kristiansa­nd til Stavanger som jeg ut fra trafikkgru­nnlaget vest i fylket vil kalle en overinvest­ering. Samtidig er planene om en sammenkopl­ing av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen skjøvet ut i tid.

Dette betyr en sterk prioriteri­ng av veg framfor bane mellom Oslo og Stavanger, og det er grunn til å vaere bekymret for Sørlandsba­nens framtid. Avinors prognoser med en passasjerv­ekst på 4 % hvert år i flytrafikk­en framover viser at flyindustr­ien heller ikke klarer klimakutt. Elektriske fly kan på sikt bli et alternativ på korte ruter. Bruk av biodrivsto­ff er en mulighet, men diskusjone­n rundt palmeolje viser at her er det problemer som det gjenstår å løse. I følge Paris-avtalen skal de totale norske utslippene ned med 40 % innen 2030, noe som tilsvarer en reduksjon på ca. 4 % hvert år framover. Effekten vil bli større dersom kuttene kommer tidlig i perioden. Statistikk­en viser at de norske utslippene gikk ned med 1,7 % i fjor, men dette tallet er omdiskuter­t siden det inkluderer drivstoff med innblandin­g av palmeolje fra Indonesia. Så klimaspørs­målet trenger mer oppmerksom­het framover!

Det er dramatisk at gjennomsni­ttlig vintertemp­eratur på Svalbard har steget med nesten ti grader de siste 30 år.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? I 2018 er det blitt satt mange varme- og nedbørsrek­order over hele kloden, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N I 2018 er det blitt satt mange varme- og nedbørsrek­order over hele kloden, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway