Fædrelandsvennen

Farlig begjaer

- ROY SØBSTAD

THRILLER «En affaere»

Norge 2018

Regi og manus: Henrik Martin

Dahlsbakke­n

Skuespille­re: Andrea Braein Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Anneke von der Lippe, Carsten Bjørnlund, Agnes Kittelsen, Mads Ousdal, Mattis Herman Nyquist, Lea Meyer

Aldersgren­se: 15 år

«En affaere» er noe så sjeldent som en både spennende og pirrende norsk thriller.

●●Markus er 16, Anita er i førtiårene. Hun er også hans laerer. Det sier seg selv at et seksuelt forhold mellom de to vil vaere mildt sagt problemati­sk. Likevel viser Anita, som vansmekter i et kjølig ekteskap, seg mer enn villig til å bli forført av Markus.

«Erotisk thriller» er en mildt sagt belastet sjangermer­kelapp. Men med sin stadig skiftende maktbalans­e mellom en voksen kvinne, en som virker utilpass i de fleste sosiale sammenheng­er, og en i overkant frampå unggutt, blir «En affaere» et over gjennomsni­ttlig pirrende bidrag.

Til å begynne med framstår Markus som lite annet enn en kaldt manipulere­nde psykopat. Så spør man seg selv hvor langt Anita er villig til å gå for å tilfredsst­ille begjaeret sitt. Og mot slutten er det ingenting som lenger kan sies å vaere verken sort eller hvitt. Det er ganske kløktig gjort, det hele.

Andrea Braein Hovig og Tarjei Sandvik Moe («Skam») overbevise­r begge i roller som krever at de skal vaere kåte i det ene øyeblikket og sårbare i det neste. Og den utrettelig­e filmskaper­en Henrik Martin Dahlsbakke­n («Cave», «Rett vest») har med dette begått sitt hittil mest helstøpte verk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway