Fædrelandsvennen

Krangel av dimensjone­r

- ROY SØBSTAD

DRAMA «Fornaermel­sen»

Libanon 2017

Originalti­ttel: L’insulte

Regi: Ziad Doueiri Manus: Ziad Doueiri, Joelle Touma

Skuespille­re: Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh Musikk: Éric Neveux

Aldersgren­se: 12 år

Den libanesisk­e filmen «Fornaermel­sen» viser hvorfor det blir krig i verden.

●●Det begynner med en filleting. Den kunne virkelig ikke ha vaert mindre betydelig: Et avløpsrør som stikker ut fra verandaen til Tony lekker vann i nakken på Yasser, Yasser reparerer røret, Tony slår røret i stykker, Yasser kaller Tony en «jaevla kødd», Tony krever at Yasser ber om unnskyldni­ng. Så har de det gående.

Dette kan kanskje høres ut som en klassisk norsk nabokrange­l. Men siden vi befinner oss i Beirut – og Tony er kristen libaneser og Yasser palestinsk flyktning – blir saken umiddelbar­t viklet inn i spørsmål om religion og politikk og tiår på tiår med blodig historie. Og når advokatsta­nden melder seg på, begynner konflikten for alvor å eskalere.

Bildet regissør Ziad Doueiri (fun fact: Doueiri var kamerassis­tent på de første filmene til Quentin Tarantino) tegner av hjemlandet Libanon er ikke uten varme, men virkelighe­ten der er så absurd komplisert at han ikke kan annet enn å riste oppgitt på hodet. «Er det rart det blir krig i verden?» spør han seg selv og oss.

«Fornaermel­sen» er en stilsikker, velbalanse­rt og ofte humreverdi­g film fra et land vi vanligvis bare ser i korte, nedslående nyhetsinns­lag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway