Fædrelandsvennen

Nedgang i tallet på nyregistre­ringer

- TOR MJAALAND

Det ble registrert faerre biler i september i år enn i fjor. Men elbilandel­en var rekordhøy.

Det er status på registreri­ngsstatist­ikken for september i Kristiansa­nd. De store merkene, som Volkswagen og Toyota, hadde tilbakegan­g, mens Nissan gjorde et byks framover og puster snart Toyota i ryggen. Volkswagen hadde en svak måned og registrert­e bare 32 nye biler mot 62 i september i fjor. Totalt ble det en nedgang på ca 27 prosent i antall nyregistre­ringer sammenlikn­et med 2017.

UTSLIPPSRE­GLER

– På mange måter har vi hatt to «unormale» måneder, sier adm. direktør i Toyota Sør, Geir Skogdalen. Han peker på at nye og strengere utslippsre­gler førte til at biler med høyt utslipp naermest «måtte ut» før 1. september, og mener nå å se at diesel og vanlige bensinbile­r forsetter å falle, og faller sterkere enn før.

– For Toyotas del får vi nok en god måned. Våre hybrider klarer seg godt i markedet og har ingen utfordring­er rundt overgangen fra gammelt målesystem NEDC til nye WLTP.

LAV DIESELANDE­L

Nissan var på topp i Kristiansa­nd og registrert­e totalt 50 nye biler i september, 46 av dem elbiler. Like bak kom Tesla, der de nye bilene ofte kommer i puljevis, med 46 nyregistre­ringer. Toyota var på «bronseplas­s» med 39 nye biler, og Volkswagen først på fjerdeplas­s med 32.

Skoda, som hadde en sterk august måned, raste nedover i september med bare seks nyregistre­ringer og en voldsom tilbakegan­g fra september i fjor. Samtidig sank dieselande­len dramatisk til litt over 11 prosent av de nye bilene. Så lavt har ikke diesel ligger på flere tiår.

Viktig å ta med seg er at månedstall­ene kan svinge mye ut fra hvor mange nye biler den enkelte forhandler har klar for levering. Mye tyder på at september 2018 har vaert spesiell og at vi får mer normale tilstander utover høsten.

Nybilsalge­t i september 2018

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Adm. dir. Geir Skogsalen i Toyota Sør sier september har vaert unormal.
FOTO: TOR MJAALAND Adm. dir. Geir Skogsalen i Toyota Sør sier september har vaert unormal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway